Taliah Pollacks blogg - författarblogg på LitteraturMagazinet

 Författarblogg: Taliah Pollack 
 

Mitt sista blogginlägg: Om Tillvaron och Skrivandet

Mitt sista blogginlägg: Om Tillvaron och Skrivandet

I denna tankeprocess är skrivandet alltid närvarande. För vad är inte skrivandet om ett sökande att förklara vår plats i tillvaron? Vad det är som gör oss mänskliga. Att bygga en historia, inte bara ha en historia, utan kunna skildra den på ett sätt som upplevs som sann"

Den senaste tiden har jag funderat mycket över tillvaron. Jag har hållit mig undan nyheter från omvärlden, skvaller från kändisvärlden, förändringar i närvärlden. Inte gjort några nerslag, inte intresserat mig nämnvärt eller engagerat mig. Bara detta stora begrepp – tillvaron – har cirkulerat i mina tankar.

Tidigare har jag reagerat. Haft känslomässiga reflexer som lett till åsikter och ståndpunkter. Jag har fört diskussioner för att hitta mina sanningar, mina positioner, min identitet.

Från att i ungdomen haft mycket starka åsikter åt höger och vänster förde utbildning och erfarenhet mig vidare till mer diffusa lägen. ”Om detta, så detta.” ”Å andra sidan, å tredje sidan.” Jag vet numera att information genererar förklaring och förståelse, oavsett vad ens inneboende och utarbetade kompass anser vara rätt eller fel. Vissa ställningstaganden blir därmed mer självklara, just genom nyanseringen som kunskap ger, medan andra blir mindre självklara tills ingen känsla eller åsikt finns kvar. Bara ett allmänt intresse.

Det måste medges, jag har varit orolig. Orolig över att apati kommit över mig med åldern. Att alltför mycket engagemang i unga år gjort mig less på allt. Härdad. Att jag hamnat i en vaggande vardag där ingenting förutom min egen direkta bekvämlighet spelar någon större roll. Att den trista passivitet jag beskyllt mina föregångare för hunnit ikapp även mig. "När nya gardiner upptar mina tankar mer än världshungern kan jag lika gärna dö", skriker mitt ungdomsjag. Är det där jag har hamnat nu när starka känslor tycks vara som bortblåsta?

Nej, för jag funderar över tillvaron. I en ny form. Efter att ha gjort nerslag efter nerslag i världens konflikter och sociala orättvisor. I patriarkatets mekanismer, klassamhällets dolda käftar och kapitalismens instabilitet, har jag kommit till en punkt där jag tar ett steg tillbaka för att urskilja sammanhangen.

När nu ett stort antal pusselbitar finns i mitt medvetande, vad föreställer bilden?

Grandiosa tankar om att förändra världen har dunstat bort. Min egen litenhet i det stora världsalltet var till en början förlamande, sedan en befrielse. Det som finns kvar är detta lilla som är jag, som är min värld, och en ny platå av sökandet efter en plats i tillvaron.

I överblicksbilderna tar jag mig an de stora frågorna och skiftar positioner. Här är en sanning: alla människor är unika, alla levande varelser på jorden är lika mycket värda. Här är en annan: alla människor är utbytbara, ingen enskild individ spelar någon roll.

Å ena sida är vi så många att ett terrordåd som dödar hundratals eller en jordbävning som dödar tusentals eller ett krig som driver miljoner på flykt inte genererar mer än en suck och en statusuppdatering. Å andra sidan bryr vi oss så mycket om enskilda människoliv att vi ger allt för att rädda ett föräldralöst barn, eller en familj på flykt, eller en panda som inte hittar hem. Men bara om en strålkastare riktas och skapar en historia.

Och det är orättvist, men nerslagen måste finnas. Enskilda lyckligt lottade som får stå som representanter för flertalet obeaktade.

I denna tankeprocess är skrivandet alltid närvarande. För vad är inte skrivandet om ett sökande att förklara vår plats i tillvaron? Vad det är som gör oss mänskliga. Att bygga en historia, inte bara ha en historia, utan kunna skildra den på ett sätt som upplevs som sann. ”Först hände det, sen hände detta och därefter det här.” Så fungerar inte vårt intag.

En historia är som en målning. Att känna till vinklarnas logik och veta hur ett föremål ser ut runt hörnet hämmar skildrandet. Först måste allt man tror sig veta rensas bort från ens uppfattning. Motivet måste ses med nya ögon för att skapa en tvådimensionell illusion, något som i betraktarens ögon upplevs som sann. Så också med skrivandet.

Att ha gått från känslomässiga nedslag och direkta reaktioner i tillvaron till att se helheter och få en klarare överblick är första steget till att bli en bättre författare. Nästa steg är att bryta sönder. Att rensa bort det jag tror mig veta för att bättre skildra tillvaron och vår plats i den. Att tränga in från oväntade vinklar och skriva på sätt som gör att historien upplevs som sann. Något som gör att läsaren känner och reagerar.

Och jag tycker mig börja närma mig något. En kärna. En känsla. Som så småningom kan bli till ord som kan bli en berättelse.

På återseende!


Avdelning: Skriv!
2016-06-21
Kommentera
 

Att skriva om det förflutna och stanna i nuet

Att skriva om det förflutna och stanna i nuet

När jag skriver självbiografiskt måste jag ta mig tillbaka i tiden och verkligen se det jag såg då, känna det jag kände då och försöka sätta ord på det"

Jag tycker inte om att se tillbaka på det förflutna.

Bara genom att se ett halvgammalt foto eller läsa en anteckning från förra året kan jag hamna i en jobbig sinnesstämning som är svår att bryta sig ifrån. Det handlar inte om att mina minnen är dåliga, tvärtom för det mesta. Det är bara det att jag föredrar att stanna i nuet och titta framåt, inte vara nostalgisk eller älta/romantisera det som en gång varit.

Ändå är jag en extrem samlare av minnen. Mina föräldrar klistrade ambitiösa fotoalbum till mig från födseln och när jag fick en egen kamera som trettonåring fortsatte jag traditionen själv. Runt tjugoårsåldern gick jag över till digitala foton och allt är väldigt välordnat i mappar. Dessutom har jag skrivit dagbok sporadiskt sen jag lärde mig skriva, sedan jag flyttade hemifrån har jag haft kalendrar där jag antecknar vad jag gör varje dag. Alla filmer jag ser samlas på en hemsida, alla böcker jag läser noteras i ett dokument. Jag samlar på reseminnen, tankar och drömmar samt skriver ner allt som har med min dotters utveckling att göra.

Jag tycker inte om att se tillbaka på det förflutna, jag vill bara inte att det ska försvinna.

Med detta i åtanke kan det verka paradoxalt att jag skriver en självbiografisk roman.

Det är befriande att inte behöva hitta på narrativet, allt finns redan där. Jobbet består av att välja ut de relevanta delarna och utforma en koherent story. Mycket handlar om språk och struktur, vilket är jättekul att fokusera på.

I vissa fall krävs en förskräcklig ärlighet, där just det motsägelsefulla väcker förståelse för diverse förlopp i tanke och handling. Andra gånger skruvas olika delar av verkligheten ihop till en enskild händelse eftersom förenkling skapar rätt stämning och skalar bort information som inte gynnar tempot.

När jag skriver självbiografiskt måste jag ta mig tillbaka i tiden och verkligen se det jag såg då, känna det jag kände då och försöka sätta ord på det. I vissa fall är det enkelt, i andra fall svårare. Ibland blir minnena tunga och jag hamnar i den jobbiga sinnesstämningen som är svår att bryta.

Då är det bra att ha min lilla dotter. När jag skrivit klart för dagen ser jag på henne och återvänder omedelbart till nuet, till det praktiska och konkreta. Att byta bajsblöja har den kraften.


2016-02-08
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Nästa roman påbörjad!

Nästa roman påbörjad!

För att skriva om sig själv måste man kunna ta ett steg tillbaka och betrakta skeendena som en historia. Urval tror jag är det absolut viktigaste, att se vilka detaljer som gynnar historien och vilka som bara är intressant för en själv"

Den 1:a januari satte jag igång med en ny roman! Sen dess har jag skrivit ungefär en sida om dan.

Efter en höst av mammaledighet och anpassning till det nya livet som förälder är jag nu tillbaka i skrivandet. Under hösten hade jag 25 författarbesök men våren verkar inte bli lika inbokad. Gott om tid för att skriva, och det kommer bli något självbiografiskt.

Hebronboken är ute och snurrar hos förlag just nu och jag försöker att inte tänka på vilka svar som så småningom kommer droppa in. Kontrakt, lektörsutlåtande eller bara en massa refuseringar?

Mitt nästa större projekt är egentligen tänkt att bli en ungdomsroman som utspelar sig i Rwanda efter folkmordet. Jag kommer dock inte åka tillbaka till Rwanda förrän om ett år, och jag behöver göra research på plats för att komma igång rätt, som jag gjorde för att skriva Hebronboken.

Alltså har jag nu ett år att fylla med något annat.

Att skriva något självbiografiskt har jag funderat på länge. En hel del kortare texter och anteckningar har samlat sig under åren. Nu när jag faktiskt känner mig redo att sätta igång ser det inte ut som att jag kommer återanvända mycket av det materialet.

Det jag skrivit innan har mer varit ett sätt att ventilera tankar, en form av självterapi. Det är pratigt och fullt av onödig information som inte tillför något.

För att skriva om sig själv måste man kunna ta ett steg tillbaka och betrakta skeendena som en historia. Urval tror jag är det absolut viktigaste, att se vilka detaljer som gynnar historien och vilka som bara är intressant för en själv. Det näst viktigaste är struktur.

Min struktur är att historien utspelar sig under ett års tid – år 2000 när jag var 16 år – med en del instick av relevanta tillbakablickar. Det ska inte vara någon sorts allomfattande ”berättelse om mitt liv”, det tror jag knappast någon skulle vara intresserad av att läsa. Snarare en uppväxtskildring som delvis sticker ut från normen (vilket gör den intressant), och delvis är allmänmänsklig (vilket gör den identifierbar).

Målet är att skriva en kort roman. Vartenda kapitel ska ha en kärna och stå som en egen novell. Jag vill skriva rakt, enkelt och sakligt utan utsvävningar. Konsten kommer vara att kunna skriva rappt och överskådligt när det krävs samt att hitta de rätta detaljerna att ta vara på och utveckla.


Avdelning: Skriv!
2016-01-10
Kommentera


Lucka 6: Bästa barnboksminnet med jultema. Det här är en klassiker som alla känner igen, men vad är mer stämningsfullt än Narnia? Den magiska känslan från barndomen av snötunga granar, tjocka pälskappor och en faun som bjuder på te kommer över mig varje gång jag tänker på historien om landet i garderoben. Och så tomten som kommer ridande på sin släde med julklappar som ett tecken på att Aslan är på väg. Min mamma läste de första sidorna högt för mig som barn, sen var det meningen att jag skulle läsa vidare själv men jag tror jag fick min storebror att läsa klart den, han gjorde alltid de bästa rösterna #LMfotoutmaning #LMjulkalender

Bilden är även publicerad på LitteraturMagazinet instagram
 

Samtal om Israel-Palestina med en klass fyror

Samtal om Israel-Palestina med en klass fyror

När Hebronboken väl är utgiven är det just detta jag vill göra - fortsätta med mina skolbesök med fokus på Israel-Palestina, främlingsfientlighet, ockupation och konflikthantering"

Under de senaste två veckorna har jag haft en serie fantasyworkshops på en mångkulturell skola i Malmö.

Jag började som vanligt med att berätta om min bakgrund och hur det kom sig att jag började skriva. Ofta får jag frågan vad jag skriver på just nu och berättar då lite kort om Hebronboken.

I en av klasserna blev eleverna så intresserade av ämnet Israel-Palestina att de hade svårt att släppa det. Jag märkte att det var något som verkligen engagerade dem så jag berättade vidare och lät dem ställa sina frågor.

Det var första gången jag försökte förklara situationen i Israel-Palestina för barn, ett ämne som inte är helt lätt att förklara ens för en vuxen. Men jag tror jag fick fram en del viktiga poänger i korta drag och ju mer jag berättade desto fler frågor, åsikter och förslag kom fram.

En pojke föreslog att båda sidorna skulle spela dataspel istället för att kriga och den som vann fick bestämma över landet. Jag, som är så van vid lösningar som involverar folkomflyttningar, frågade var det andra folket då skulle ta vägen. Han såg uppriktigt förvånad ut och sa: ”Alla får stanna så klart!”

En elev sa att någon från ett annat land kunde komma och tipsa om hur de ska samsas. Jag sa att det är precis så det brukar gå till men hittills har det inte fungerat eftersom båda sidor tror att de själva vet bäst.

Flera gånger kom frågan upp varför de inte bara kan dela på landet istället för att kriga. Vad jag än sa om situationens komplexitet kom frågan upp igen - varför kan de inte bara dela på landet? Ju mer de frågade desto tydligare blev det hur enkel lösningen egentligen är.

När Hebronboken väl är utgiven är det just detta jag vill göra - fortsätta med mina skolbesök med fokus på Israel-Palestina, främlingsfientlighet, ockupation och konflikthantering. Det var väldigt intressant att höra deras tankar och jag märkte på bara den korta stunden hur mycket jag själv kan lära av de som bara är lite över ett decennium gamla.
 


15 november 2015
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Staden Harry Potter blev till

Staden Harry Potter blev till

Förra veckan var jag med familjen i Edinburgh för att gå på book launch och seminarium om en ny bok som min man och en kollega skrivit om nordisk genrefilm.

Passade även på att besöka caféet där J.K. Rowling satt och skrev Harry Potter -böckerna! The Elephant House i Old Town.

Här är lite foton från caféet och från den väldigt Harry Pottereska staden.

 

The Elephant House i Old Town - "Birthplace of Harry Potter"

Här inne satt J.K. Rowling och skrev

En hyllning till mästaren

Flera författare har inspirerats av Elephant House

Staden har en touch av Harry Potter i varje hörn

Här hade nog the Weasleys trivts

Order of the Phoenixs högkvarter?

Kanske bor här ett troll eller två

Ser du husalferna?

Goblins lurking at every corner

En skymt av Hogwarts

Gränden mot Diagon Alley?

Trolldomsministeriet kan inte vara långt borta


28 oktober 2015
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Ett nytt beroende

Ett nytt beroende

Så jag köpte en bit rabarberpaj, fyllde koppen med kaffe och tänkte att NU JÄVLAR ska jag öppna dokumentet MED EN GÅNG och bara liksom BÖRJA, helt utan krusiduller. Och vad gör jag?"

I veckan tog jag mig ut till ett café för att sitta och jobba med redigering av Hebronboken ett par timmar. Nu när jag haft mina första skolbesök kändes det som nästa steg i det skrivande författarlivet igen efter att min dotter fötts.

Idén var att ha två timmar för mig själv att sätta igång arbetet med det tredje utkastet (sen den första genomgången i somras som mest gick ut på korrektur). Nu är det ”kill your darlings” som gäller, alltså större strykningar och justeringar i berättelsen.

Till exempel ska hela prologen försvinna och delvis inbäddas i berättelsens inledning; det som jag kallar för ”det tredje perspektivet” ska utvecklas; hotet utifrån ska förstärkas; en bikaraktär ska få en rimlig closure och avslutningens dramatik ska göras mer personlig och nära.

Jag har alltid behövt en mer eller mindre lång startsträcka för att komma igång med dagens skrivande, men den lyxen kan jag inte riktigt kosta på mig nu när tiden är mer knapp. Om högst två timmar ska dottern matas och hon gillar inte att vänta.

Så jag köpte en bit rabarberpaj, fyllde koppen med kaffe och tänkte att NU JÄVLAR ska jag öppna dokumentet MED EN GÅNG och bara liksom BÖRJA, helt utan krusiduller. Och vad gör jag?  Utan att min hjärna riktigt hunnit fatta vad jag håller på med har jag öppnat filen med foton på min dotter och sitter där å bläddrar och tänker på vad söt den där minen var och vilken gullig liten body hon hade på sig häromdan och vad fin hon är tillsammans med min man när de sover. Sen kommer min hjärna ifatt och ba: VAD HÅLLER JAG PÅ MED?? För en gångs skull har jag inte dottern hos mig och då sitter jag och kollar på foton av henne istället!

Jag var ganska förberedd på den praktiska omställningen det innebär att få barn, men jag var inte alls beredd på den mentala förändringen. Att få en bebis är lite som att börja knarka. Inget annat spelar liksom någon roll längre, allt jag tyckte var viktigt förut har sjunkit så lågt ner på prioriteringslistan att de knappt syns, de första 100 placeringarna ockuperas nu av den här lilla ungen.

Så jag kan verkligen förstå att många kvinnor fortsätter stanna hemma med barn och hamnar utanför arbetslivet; när man väl har börjat knarka bebis är det svårt att sluta. Men jag har i alla fall tagit ett första steg mot (delvis) rehabilitering. Två timmars jobb fick jag inte gjort, men kanske i alla fall en timme, och det är ju en bra början. På den korta stund jag hade lyckades jag i alla fall bryta mig ut ur en tankebubbla och tillfälligt ta mig in i en annan. När jag gick hem var det som att se världen i ett nytt ljus, nya tankar kom och gick. Det var som att släppas ut ur en trans.

För mitt Hebronmanus är ju faktiskt också min bebis, något jag burit på och närt i två år och är på god väg att förlösa. Som alltid med skrivandet är det mest kämpigt i början av nya perioder, så småningom kommer man in i det och då kanske skrivandet åtminstone kan få komma in på prioriteringslistan igen. Jag måste bara lära mig leva med mitt beroende.


11 oktober 2015
Kommentera

Författarbesök med nyfödd i Norrköping

4 oktober 2015

Höstens första författarbesök

--

Manusredigering

11 augusti 2015

Bokförsäljning i Israel

2015-06-25

Ny tid - nya idéer

2015-06-07

Fantasyworkshop i Rwanda

25 maj 2015

Manus på språng!

2015-05-10

Den sista raden är skriven!

26 april 2015

På en minnesceremoni för folkmordet i Rwanda

2015-04-13

Omtalade böcker om andra världskriget: Del 3 - Godnatt Mister Tom

2015-04-08

Omtalade böcker om andra världskriget: Del 2 - Molnfri bombnatt

2015-04-07

Omtalade böcker om andra världskriget: Del 1 - En ö i havet

2015-04-06

Alla platser har ett minne

2015-03-22

Att flytta hemifrån som vuxen

9 mars 2015

Nya skrivrutiner i Rwanda

1 mars 2015

Oscarsgalan 2015!

2015-02-22

Skapande skola evenemang i ett soligt Malmö. En plats för kulturarbetare och kultursamordnare att mötas och samarbeta /#taliah_lm

2015-02-10T22:48:46+09:00

Sophie Scholl var en tysk student som bildade motståndsgruppen White Rose. Hon, hennes bror och några vänner stod upp mot nazismen och motarbetade den på icke-våldsamma vis genom att sprida information. 1943 avrättades hon för förräderi. Sanna hjältar som Sophie behövs lika mycket idag som då. "How can we expect righteousness to prevail when there is hardly anyone willing to give himself up individually to a righteous cause." Rekommenderad läsning: Sophie Scholls korta liv av Hermann Vinke /#taliah_lm

2015-02-09T00:22:16+09:00

Det finns flera sätt att bekämpa antisemitism och islamofobi

2015-02-10

På releasefest i Stockholm för Sexualpolitiska nyckeltexter av Klara Arnberg, Pia Lasker och Fia Sundevall /#taliah_lm

2015-01-30T01:46:43+09:00

Den här klassikern tycker jag var skittråkig, sexistisk och charmlös /#taliah_lm

2015-01-24T22:26:08+09:00

American Sniper eller American Psycho?

18 januari 2015

Nytt år, nya planer

11 januari 2015

Inleder året med 'På väg' - en vacker, konstig, tankeväckande meta-meta diktsamling av min vän Siddhartha Sebastian Larsson. Den avslutande dialogen mellan författaren och Jack Kerouac är högst underhållande. Jack ifrågasätter bl.a. Sids användande av 'On the Road' och undrar när poeterna blev styckmördare. /#taliah_lm

2015-01-05T01:56:33+09:00

En nyårshälsning från C. S. Lewis. Gott nytt år! /#taliah_lm

2015-01-01T21:28:48+09:00

Julklappsboken! Ett tidigt verk av en av mina favoritförfattare, Brian Selznick, som även skrivit Hugo Cabret och Underverk. Sjukt fin historia om tidiga monsterfilmer och en pojke med monsterdrömmar /#taliah_lm

2014-12-26T20:02:05+09:00

Biblical Stories

21 december 2014

Från en flickas scrapbook. Visar hur viktigt det är med starka kvinnliga förebilder! Och som vanligt är det i fantastiken man finner dem <3 /#taliah_lm

2014-12-18T23:35:54+09:00

Rotade runt bland gamla skolgrejer och hittade denna från ettan. Kan vara min allra första berättelse :) /#taliah_lm

2014-12-18T00:19:30+09:00

Idag skulle min farfar blivit 101 år

14 december 2014

Årets julklapp är här! Historikern och filmvetaren (+min partner:)) Tommy Gustafssons nya bok handlar om hur svensk tv försökte lära ut historia till barn på 70-talet /#taliah_lm

2014-12-11T21:14:37+09:00

Lucka nummer 7: Charles Dickens En julsaga

2014-12-07

Långa veckor, lugna helger

30 november 2014

Att utveckla barns kreativitet

23 november 2014

I Eslöv vet man vad som är viktigt! Haft sex jättefina författarbesök i veckan och har elva kvar att se fram emot. Alltid skönt att komma till skolor som är intresserade och väl förberedda /#taliah_lm

2014-11-21T22:37:30+09:00

Inspirerande skrivövningar

16 november 2014

Litteratur + verklighet = sant?

9 november 2014

Skriv inte det du vill

2 november 2014

Hösten är igång!

26 oktober 2014

Firar idag fem år med partnern och fick Kunskapens frukt som överraskningspresent! Nu ska jag lära mig en massa om det som brukar kallas "det kvinnliga könsorganet" /#taliah_lm

2014-10-23T22:57:02+09:00

Superintressant och insiktsfullt författarsamtal på Poeten på hörnet med min fd kursare Elin Hoppeler som debuterade med 'Älskade, inte.' tidigare i år. "För självbedrägeriet är människans mest vitala överlevnadsinstinkt. Eller som det mer populärt kallas: hopp." Ur 'Älskade, inte.' /#taliah_lm

2014-10-17T03:35:06+09:00

Fina höstrosor vid min skrivkällare i Malmö. Idag ska jag dramatisera operation Beit Hadassah som skedde i Hebron 1979 /#taliah_lm

2014-10-16T22:00:24+09:00

Såg The Maze Runner på bio häromveckan och tyckte den var så spännande att jag genast började läsa första boken i trilogin. Rekommenderas starkt till alla som gillar actionfylld scifi med många vändningar! Jag brukar lägga extra märke till böckers första meningar och Maze Runner har en stark sådan: "Han började sitt nya liv stående, omgiven av kallt mörker och instängd, dammig luft." Går nu vidare till uppföljaren The Scorch Trials (ännu inte utkommen på svenska) som börjar med: "She spoke to him before the world fell apart" Superpeppad! /#taliah_lm

2014-10-15T03:03:22+09:00

Ursäkta, vilket vin passar till den här boken? #bokhandel #Italien /#taliah_lm

2014-10-11T01:30:26+09:00

Har spenderat över en månad i den mystiska världen 1Q84, även känd som kattstaden. Kommer verkligen sakna Aomame och Tengo /#taliah_lm

2014-10-07T15:19:33+09:00

På stumfilmsfestival i Italien men Israel-Palestina är aldrig långt borta /#taliah_lm

2014-10-05T22:24:59+09:00

John Ajvide läser inledningsscenen till Himmelstrand och berättar om arbetet kring vad som ska bli en trilogi /#taliah_lm

2014-09-28T00:16:04+09:00

Fortfarande skakis efter att ha träffat Majgull Axelsson, en stor litterär förebild! /#taliah_lm

2014-09-27T20:09:25+09:00

Kom till vår monter å haffa en bok av mig, Mattias å Sebastian till mässpris! /#taliah_lm

2014-09-27T00:48:13+09:00

Författaren tillika min partner Tommy Gustafsson talar om sin kommande bok "Det var en gång: Historia för barn i svensk television under det långa 1970-talet" /#taliah_lm

2014-09-26T22:04:37+09:00

Om natten högläser vi för varandra om intigheten /#taliah_lm

2014-09-20T06:12:12+09:00

Happy Roald Dahl Day från London! Min favoritbok är Häxorna, vilken är din? /#taliah_lm

2014-09-14T08:04:34+09:00

Soft läsbänk på en gata i London /#taliah_lm

2014-09-13T23:16:07+09:00

Athena Farrokhzad och Svetlana Cârstean på Malmö stadsbibliotek talar om förräderi och lojalitet i skildrade av nedtystade arv, något som jag starkt kan identifiera med i mitt skrivande om Israel-Palestina /#taliah_lm

2014-09-07T22:05:00+09:00

Fem systrar i Battir

7 september 2014

Historier från Hebron

4 september 2014

Tillbaka till Hebron

2014-09-03

På ett bibliotek i Hebron /#taliah_lm

2014-09-02T15:25:09+09:00

Israeliska araber

31 augusti 2014

Möten i Jerusalem

28 augusti 2014

Raoul Wallenbergs gata i centrala Jerusalem, dagen till ära /#taliah_lm

2014-08-28T03:40:58+09:00

Att upptäcka Palestina är som att lära känna mitt hemland på nytt

2014-08-27

En dag i Jenin

26 augusti 2014

Fler diskussioner i Tel Aviv

2014-08-25

Tel Aviv

2014-08-24

Har äntligen fått hem tvåan! Hur ska jag kunna göra nånting annat än läsa? /#taliah_lm

2014-08-20T23:12:50+09:00

Peppar kommande filmpremiär och läser igenom mina älskade gamla seriealbum! Köpte dem en efter en i en liten serieaffär i Telaviv medan jag var i lumpen, funkade finfint som verklighetsflykt. Sin City: A Dame to Kill For har Sverigepremiär den 29:e aug /#taliah_lm

2014-08-13T20:40:24+09:00

Om elva dagar åker jag till Israel/Palestina

11 augusti 2014

En udda samling coffee table books: skämtbok om israeliska militärtjänsten, movie guide från 2008, porrbok om knark samt en samling konstverk av Arcimboldo /#taliah_lm

2014-07-24T20:05:51+09:00

Nu har jag läst ut min fd kursare Tove Folkessons debutroman, en otroligt välskriven, vemodig och vacker uppväxtskildring /#taliah_lm

2014-07-22T21:09:30+09:00

Ray Bradbury och jag

2014-07-20

Det första som kommer upp i vår nya lägenhet - BOKHYLLOR /#taliah_lm

2014-07-18T21:25:04+09:00

Håller på att lyssna på The Regulators av "Richard Bachman". Tur att jag har bokboken också så man kan kolla på kartan ibland :D Inköpt i Stephen Kings hemstad Bangor, Maine /#taliah_lm

2014-07-16T18:46:24+09:00

Min ungdomsroman Saga Swärd är med på Malmö stadsbiblioteks tips om sommarläsning :) /#taliah_lm

2014-07-09T19:40:52+09:00

Som barn drömde jag om att vara fri som en pojke

2014-07-06

Hm, har jag lånat tillräckligt med ljudböcker nu? /#taliah_lm

2014-07-03T20:38:16+09:00

Sol i Malmö idag! Å efter läsning i parken är jag redo för skrivpass på stadsbibblan. Soundtrack: Bonnie and Clyde - Birgitte Bardot & Serge Gainsbourg /#taliah_lm

2014-06-30T22:01:09+09:00

Singing in the rain

29 juni 2014

Har haft Ray Bradbury -craze senaste tiden. Först The Martian Chronicles och nu Den illustrerade mannen. Får väl ge mig på Fahrenheit 451 snart också /#taliah_lm

2014-06-28T01:44:14+09:00

Saga Swärd fortsätter resa mellan världarna och har visst dykt upp på Gamla väster i Malmö :) /#taliah_lm

2014-06-26T20:54:11+09:00

Milano!

2014-06-22

Storylines och bastoner

2014-06-18

Högläsning av Camus passar bra i sängen sent på natten /#taliah_lm

2014-06-16T08:57:52+09:00

Bra med partner som gärna högläser sina gamla favoritböcker. Har avverkat flera Bukowski, tidiga King, "Kennet Ahl", och nu Burroughs. Mest inom dreggiga män -kategorin alltså <3 /#taliah_lm

2014-06-12T07:39:16+09:00

Stannar till i slottsparken för lite sol och Stephen King innan dagens skrivpass /#taliah_lm

2014-06-09T22:09:46+09:00

Ger mig in i Zombieapokalypsen /#taliah_lm

2014-06-08T19:26:49+09:00

Alternativa liv

2014-06-08

Rösterna i mitt huvud

1 juni 2014

Du glömmer väl inte att rösta?

2014-05-25

Monsterfilmer!

19 maj 2014

Mötet med en israelisk historiker om Nakba

12 maj 2014

Litteraturrundan

4 maj 2014

Topplista tecknade vuxenfilmer

2014-04-28

Nya skrivtag

2014-04-20

Stephen King och jag

13 april 2014

Mer research

7 april 2014

Israeliska och palestinska familjehistorier

2014-03-30

Svensk fantastik

23 mars 2014

Min fantasyuppväxt i Livets Ord

2014-03-16

Att skriva den svåra andra boken

9 mars 2014

Oscarsgalan!

2 mars 2014

Research om 1948 - självständighet och katastrof

2014-02-23

Vad jag läser nu

16 februari 2014

Feministiska Disneyprinsessor

2014-02-09

Onward me hearties!

2 februari 2014

Bok på posten!

24 januari 2014

Det tredje perspektivet

19 januari 2014

Miljöer som skapar idéer

14 januari 2014

Sol och inspiration

7 januari 2014

Top-10-filmer 2013

31 december 2013

Min jul

23 december 2013

Hur julen fick mig att börja skriva

2013-12-15

Mina karaktärer har mötts!

8 december 2013

Topplista tecknade barnfilmer: VINNAREN

1 december 2013

Topplista tecknade barnfilmer: plats 2

30 november 2013

Topplista tecknade barnfilmer: plats 3

29 november 2013

Topplista tecknade barnfilmer: plats 4

28 november 2013

Topplista tecknade barnfilmer: plats 5

27 november 2013

Topplista tecknade barnfilmer: plats 6

26 november 2013

Topplista tecknade barnfilmer: plats 7

25 november 2013

Topplista tecknade barnfilmer: plats 8

24 november 2013

När mitt judiska ursprung skapar problem i skolan

17 november 2013

Mina läsvanor: en ljudbokshyllning

10 november 2013

Skräckfilmsmaraton

4 november 2013

Hebronbokens judiska familj

27 oktober 2013

Barns texter om zombier, vampyrer och ensamhet

20 oktober 2013

Att välja berättarperspektiv

17 oktober 2013

Slentriankritik

13 oktober 2013

Flickor i frack

6 oktober 2013

Bland vampyrer och zombies

29 september 2013

Bokfrågor

22 september 2013

Bakom namnen

15 september 2013

Verkligt och overkligt

8 september 2013

Författare i släkten

3 juli 2013

En stor del av författarens jobb är att fundera

21 juni 2013

I väntan på första meningen

14 juni 2013

Dags att planera boken

3 juni 2013

Två hjältinnor - olika men lika

31 maj 2013

Matkulturer i Hebron

27 maj 2013

Diskriminering fortsätter, även om det direkta våldet ligger lågt

23 maj 2013

Allt i Hebron har två narrativ, ofta har båda rätt

20 maj 2013

Jag kände mig uppfylld av den starka historiska närvaron

20 maj 2013

Många palestinier ser inte ens judar som ett folk

17 maj 2013

En palestinsk familj i Hebron

15 maj 2013

Jerusalem och Tel-Aviv - en timme isär, två skiljda världar

13 maj 2013

Jag har aldrig varit i en situation där IDF skrämmer mig

10 maj 2013

En händelserik dag i Jerusalem

9 maj 2013

Den andra sidan var för mig osynlig

6 maj 2013

Breaking the Silence

5 maj 2013

Jag är nyfiken på vad det är jag ska finna

2 maj 2013
 Logga in gratis! 

Detta är en blogg på LitteraturMagazinet Medlem. Läs hela, följ och kommentera bloggen genom att bli medlem på LitteraturMagazinet är helt kostnadsfritt!

Logga in eller anmäl dig för medlemskap här nedan!

 LitteraturMagazinet Skriv! 

LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.

Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.

Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!

Bli medlem
Ditt fullständiga namn:
Din epost:
 
Logga in
Epostadress:
Lösenord:
Behöver du ett nytt lösenord? Klicka här!
 Taliah Pollack 
Taliah Pollack

Taliah Pollack

Författare och filmvetare bosatt i Malmö med rötter i Israel.

Vad har du skrivit?
'Saga Swärd - Omskakare och världsresenär', en fantasyroman för barn och unga som gavs ut på Vombat förlag 2012.

Vad vill du skriva?
En ungdomsroman om situationen i Hebron. Har rest runt i Israel-Palestina för att samla material, nu är jag i slutskedet av skrivprocessen.

Sök i bloggen

 

Läst 2015

Mrs Dalloway

av Virginia Woolf
"Mrs Dalloway" (1925) är en av Virginia Woolfs mest k&aum...

The Knife of Never Letting Go

av Patrick Ness
Imagine you're the only boy in a town of men. And you can hear ev...

The Shining Girls

av Lauren Beukes
The girl who wouldn't die, hunting a killer who shouldn't exist.....

Broken Monsters

av Lauren Beukes
EVEN KILLERS HAVE DREAMS A terrifying new thriller from Lauren Be...

Invandrarna

av Vilhelm Moberg
Del 2 i serien inledd med Utvandrarna. Folket från Ljuder kommer ...

The Magician's Land

av Lev Grossman
Quentin Coldwater has lost everything. He has been cast out of Fi...

Morgon i Jenin

av Susan Abulhawa
Susan Abulhawa gestaltar de mänskliga aspekterna på...

The cell

av Stephen King
'Civilization slipped into its second dark age on an unsurprising...

Under tiden

av Stefan Casta
Den föräldralöse pojken Li Li sitter som vanligt och metar i vall...

The Picture of Dorian Gray

av Oscar Wilde
At eighteen, the handsome Dorian Gray has his portrait painted, w...

Av kött och blod

av Henrik Johansson
På en rostfri arbetsbänk i ett restaurangkök i östra Malmö låg en...

Godnatt mister Tom

av Michelle Magorian
Under andra världskriget evakueras barn från centra...

The Night Circus

av Erin Morgenstern
The circus arrives without warning. No announcements precede it. ...

Amatka

av Karin Tidbeck
Människorna har hamnat i en alternativ värld som ...

Sju jävligt långa dagar

av Jonathan Tropper
Roman om relationer, familjeliv, överraskningar och hemli...

Molnfri bombnatt

av Vibeke Olsson
En skildring av tiden kring och under andra världskriget ...

En Ö i havet

av Annika Thor
Den tolvåriga flickan Stephanie skickas av sina för...

Gullivers travels

av Jonathan Swift
A shipwreck brings Lemuel Gulliver to Lilliput, where he finds hi...

The Magician King

av Lev Grossman
Nothing is ever as it seems Deep in the forests of the magical la...

Percy Jackson and the Lightning Thief (FTI)

av Rick Riordan
Look, I didn't want to be a half-blood. I never asked to be the s...

En helt ny människa

av Henri Gylander
Om boken Hekka väntar och väntar men allt tar så lång tid. Hur lå...

Älskade, inte.

av Elin Hoppeler
Hon möter honom på en konstutställning där han ställer ut sina se...

Läst 2014

Divergent

av Veronica Roth
She turns to the future in a world that's falling apart.

Kunskapens frukt

av Liv Strömquist
Liv Strömquists nya seriealbum Kunskapens frukt handlar om det so...

The Death Cure

av James Dashner
The Trials are over. But something has happened that no one at WI...

The Scorch Trials

av James Dashner
Thomas was sure that escape from the maze meant he would get his ...

1Q84 : tredje boken

av Haruki Murakami
Aomame har försvunnit och utredaren Ushikawa har få...

Himmelstrand

av John Ajvide Lindqvist
Det ser ut att bli en fin dag på Saluddens camping. Himlen är dju...

1Q84 : andra boken - juli-september

av Haruki Murakami
En dag i Tokyo, år 1984, sitter Aomame i en taxi, och ha...

1Q84 : första boken - april-juni

av Haruki Murakami
Den första boken i trilogin 1Q84. Aomame är hitman &...

Magikerna

av Lev Grossman
Första delen i en serie med mycket magi, äventyr och...

Kalmars jägarinnor

av Tove Folkesson
»SJU ORD svävade ovanför våra huvuden, som glorior, som ett mantr...

World War Z

av Max Brooks
We survived the zombie apocalypse, but how many of us are still h...

Främlingen

av Albert Camus
I "Främlingen" undersöker Albert Camus vad som h&aum...

The Wind Through the Keyhole

av Stephen King
For readers coming to the epic bestselling Dark Tower series for ...

Jag heter inte Miriam

av Majgull Axelsson
Majgull Axelsson tar oss med på en omvälvande resa genom krigets ...

Doktor Sömn

av Stephen King
För 36 år sedan lyckades en liten pojke fly undan en besatt förfa...

11.22.63

av Stephen King
A riveting, high-stakes political story like UNDER THE DOME, a lo...

Tordyveln flyger i skymningen

av Maria Gripe
En tordyvel flyger in i ögat på en truckförare och orsakar en tåg...

The Fault in Our Stars

av John Green
Despite the tumor-shrinking medical miracle that has bought her a...

Pride and Prejudice

av Jane Austen
When Elizabeth Bennet first meets eligible bachelor Fitzwilliam D...

Det eviga folket är inte rädda

av Shani Boianjiu
Yael, Avishag och Lea växer upp tillsammans i en dammig israelisk...

Under the Dome

av Stephen King
Finns med 4 olika omslag men har ett och samma ISBN (levereras sl...


Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB