Sju jävligt långa dagar
En Woody Allen i bokform, det var vad jag hade hört. Och det lät som ljuv musik i mina öron.
I veckan läste jag äntligen ”Sju jävligt långa dagar” av Jonathan Troppper.
Boken handlar om 35-årige Judd, vars pappa just har dött. Judd återvänder till barndomshemmet för en Shiva, det vill säga en judisk sed då familjen sörjer den avlidne tillsammans med ett brokigt persongalleri bestående av grannar, släktingar och vänner under sju låååånga dagar.
Alla familjekonflikter kommer under tiden upp till ytan. Eller vad sägs om det här:
Syskonen har haft sex med varandras partners, de jämför sig med varandra och det blir bokstavligt talat slagsmål när känslorna kommer upp till ytan.
Judd själv befinner sig på botten av alla bottnar. Hans högt älskade fru har ertappats (av honom själv) under en sexakt med hans egen chef.
Romanen innehåller alltså minst två omvälvande kriser.
Det finns något mycket sympatiskt i karaktärernas olika misslyckanden. Och framförallt bultar mitt hjärta för den hopplösa men oändligt kärleksfulla stora STORA familjen.
Som läsare kan jag känna igen mig i mycket. Och jag blir inte besviken. Allt leder dessutom till ett lyckligt slut. Precis som man alltid hoppas.
Och vill tro.
”Sju jävligt långa dagar” är en läsvärd, underhållande och mycket humoristisk roman, om än på ett smärtsamt tragikomiskt sätt.
/Sofia
Avdelning: Skönlitteratur
Expeditionen. Min kärlekshistoria
Efter det att jag lyssnade på Bea Uusmas fantastiska sommarprat köpte jag "Expeditionen. Min kärlekshistoria". Boken blev Årets svenska fackbok och vann Augustpriset 2013 med motiveringen:
"Ingenjör Andrées expedition mot Nordpolen har fascinerat generationer i mer än hundra år. Alltifrån hur det kunde gå så snett till orsakerna till de tre äventyrarnas död på Vitön. Författaren och läkaren Bea Uusma har genom egen forskning och med ett starkt personligt engagemang kastat nytt ljus över denna tragiska polarexpedition. En estetiskt tilltalande bok som presenterar fakta och teorier på ett nytt, spännande och tänkvärt sätt."
"Expeditionen. Min kärlekshistoria" är precis så läsvärd och inspirerande som alla säger.
Jag älskar människor som vågar satsa på det de tror på och går in för det de brinner för med hull och hår. Vad omvärlden än säger och tycker. Är inte nördar det allra mest spännande som finns?
Bea beskriver så väl hur besatt hon blir och hur hon på ett sätt förstår att hon utifrån uppfattas som märklig, men hur hon ändå inte förmår, eller vill, komma ur sin bubbla.
Och tack och lov för det!
Både radioprogrammet och boken handlar om Beas personliga jakt på svaren i Andrée-expeditionen, och jag tycker Bea själv är precis lika intressant som de expeditionensdeltagare hon studerar.
/Sofia
Avdelning: Fakta
Fackböcker
Ett av de inspirerande talen på TED.com som jag refererade till häromdagen var Mel Robbins: F--- YOU - How To Stop Screwing Yourself Over.
Framförandet innehåller insikten att vad du än vill åstadkomma i ditt liv så har någon annan, med största sannolikhet, gjort det förr. Läs därför fackböcker! Googla! Börja med att gå i någon annans fotspår om du vill lämna motorvägen du länge följt.
Då håller någon annan dig i handen när det känns läskigt.
De senaste veckorna har jag läst flera fackböcker som jag varmt kan rekommendera. Jag har därför bestämt mig för att varje dag i veckan som kommer ge ett lästips på en fackbok.
Jag börjar idag, söndag, med Richard Branson "Business Stripped Bare".
Richard är kanske mest känd för sina skivbutiker och flygplan men bakom det finns en mycket intressant man med patos. Hans livsmål och filosofi är att lyckas genom att göra gott. "My driving force was (... ) finding new ways to give people a good time."
Och han är fullkomligt - och beundrandsvärt orädd i den processen.
“The brave may not live forever –– but the cautious do not live at all!”
I boken växer en karismatisk ledare fram som bekämpar HIV och bygger järnväg under samma motto: "Business is creative."
Boken lämpar sig för alla som drömmer om att starta eget, redan driver företag och vill få dem att växa, och alla oss som "bara" söker stöd och inspiration för att förändra världen, i det lilla eller stora.
"Does it work or does it not?"
"Does it make you pride?"
/Sofia
Avdelning: Fakta
Älskar mitt nya bokstöd! #sofia_lm
Onsdagen den 20 augusti
Hej!
Nu drar hösten igång på allvar och jag är så laddad. Det ska hända mycket den här terminen, på många olika plan i mitt liv, och därför har jag börjat ta bättre hand om mig själv.
Jag äter mer hälsosamt och jag lägger in små springsteg i mina promenader med hunden. Jag har faktiskt redan gått ner två kilo men jag gör inte det här på grund av vikten utan för att jag vill känna mig frisk och stark.
Jag är övertygad om att allt man gör räknas och även en liten förändring leder till ringar på vattnet. Börjar man ta hand om sig sin kropp och själ på ett område vill man inte förstöra för sig själv på ett annat.
I min uppladdning inför hösten läser jag inte bara böcker om hälsa utan jag tittar också på inspirerande föredrag på TED.com. Har du upptäckt TED ännu? Det är en guldgruva. 20 minuters (oftast) föredrag om precis allt du kan tänka dig.
Mina absoluta favoriter just nu är dessa:
- Jill Bolte Taylor: A stroke of insight
- Brene Brown: The power of vulnerability
- Amy Cuddy: Your body language shapes who you are
- Mel Robbins - F--- YOU - How To Stop Screwing Yourself Over
Har du också saker du vill få gjort och förbättra i höst? Titta då på Mel Robbins föreläsning. Tricket är att agera på sina impulser. Inte låta bromsen i hjärnan slå till. Vill du skriva en roman? Vill du bestiga ett högt berg? Vill du hitta kärleken? Mel berättar hur du ska gå till väga.
Kram,
Sofia
Ps. Om du själv ska hålla tal rekommenderar jag Karin Adelskölds bok Våga stå upp! : Bli en roligare talare.
Boken kommer även som pocket den 1/9.
Avdelning: Skriv!
Den självläkande människan
Jag har ett intresse som bara växer. Det handlar om mat. Nyttig mat. God mat. Jag tror det faktum att jag slutade äta kött för tjugofem år sedan kvalar in på pallplats över vad jag är mest stolt över.
Men jag äter en helt del onyttigt också. Det finns mycket jag vill förbättra. Nu letar jag efter små framsteg som jag kan göra för ett nyttigare, friskare och längre liv.
Jag är insprerad av en vän som hade bröstcancer och som läste på om allt, och till stor del ändrade sin kost och livsstil. En annan person som inspirerar mig är Sanna Ehdin. Jag har läst hennes krönikor i många år och lyssnat på ett av hennes föredrag.
Igår skrev Sanna på sin Facebooksida om gurkmeja. Kryddans hälsoeffekter har jag läst om tidigare. Jag är därför generös med strösslingen av det gula pulvret över de maträtter jag lagar där smaken kan passa. Men kanske borde jag äta ännu mer? Och regelbundet?
Kryddväxten har nämligen i studier visat sig kunna stoppa sjukdomsförloppet hos möss med alzheimer och även hejda tillväxten av cancertumörer.
Det här är bara ett exempel på mat man kan äta för att hjälpa kroppen hålla sig frisk. Det är inte komplicerat. Det handlar inte om stora uppoffringar. Kryddan är billig och lättillgänglig.
Här kommer en blandning med gurkmeja som Sanna rekommenderar att man intar på morgonen:
"Sannas Guckmeja
Blanda i en stor glasburk eller skål:
2 dl eko-gurkmeja
2 dl nässelpulver
3 msk eko-ingefärspulver (valfritt o ta INTE om du har tendens till hetta o rödbrusighet)
1 dl MSM (svavelinnehållande)
1 dl malt nyponpulver (tar bort lite av beska smaken)
1 dl L-Glutamin (hjälper bygga muskler, behålla spänst i huden, reparera tarmen samt förbättrar sömnen)
1 msk malen svartpeppar
Skaka/rör om väl och ta ca 2 msk av blandningen i ett glas vatten och 1-3 msk kokosolja och drick sakta. Kokosoljan kan också intas separat eftersom den är fast vid svalare rumstemperatur.
Rekommenderas först på morgonen. Det smakar inte speciellt gott, men man vänjer sig och det är supernyttigt. Blandar man ut det i mandelmjölk eller liknande så smakar det bättre.
Perfekt att ta innan och efter operation för snabbare läkning. Men jag tar det nästan varje morgon för att stärka de friska krafterna och motverka inflammation."
Nu ska vi strax gå på bio och se Guardians of the galaxy men jag vill avsluta dagens blogginlägg med ett skönlitterärt tips: "Innan jag somnar" av S.J Watson. Underbar läsning!
Kram,
Sofia
Avdelning: Fakta Taggar: #mat #hälsa
Lyckostigen
Idag läste jag ut "Lyckostigen" av Anna Fredrikssson. I romanen vinner en av huvudpersonerna tjugo miljoner kronor.
För någon vecka sedan läste jag "Allt jag önskar mig" av Grégoire Delacourt. Även i den romanen vinner en huvudperson på spel. Nu handlar det om hela tvåhundra miljoner SEK.
Jag brukar älska alla böcker från SEKWA-förlag. "Allt jag önskar mig" är fin på många sätt, men den känns faktiskt inte trovärdig. Språket finns där som ett rinnande vatten, men intrigen saknas.
I "Lyckostigen" är det lite tvärt om. Den har en intressant intrig, man känner av den stora berättarglädjen hos författaren, men jag saknar en smittsam kärlek till språket.
Vad som gör historien intressant är att den ensamstående mamman i småstaden, som vinner högsta vinstern på Joker, väljer att köpa en vindsvåning i Stockholm och flytta in till sin före detta mans bostadsrättsförening. Där han bor med sin nya kvinna.
Här bränner det till! Och nu överraskar författaren på ett underbart sätt. Just den nya kvinnan är faktiskt en av bokens stora behållningar. Fanny är inte alls den stereotypa (egoistiska och svartsjuka) styvmodern. Hon bildar istället broar mellan barnen och deras pappa och medlar mellan det före detta äkta paret. Inte för att hon är "god" utan för att hon inte förstår varför man ska låta bli att vara civiliserad. Ja, Fanny genomför med sin sin friska och orädda personlighet en renings- och läkningsprocess hos dem alla. Inte minst sig själv. Och detta utan att spela martyr.
Fanny vägrar nämligen acceptera att man bara ska se framåt. Glömma det förflutna. Just detta är den stora vinsten i boken, inte pengarna utan hur relationerna utvecklas som en konsekvens av det pengarna för med sig.
Varför skulle Karl klara av att få barn med henne när han inte fick ihop sin gamla familj?
Frågan kräver ett svar innan någon av dem kan gå vidare.
I "Allt jag önskar mig" vågar inte kvinnan lösa in vinstlotten. Hon gömmer den i garderoben i oro för vad som ska hända när livet förändras.
Denna oro delar hon med huvudpersonen i "Lyckostigen". Båda är övertygade om att pengarna förr eller senare kommer förstöra deras liv.
I "Allt jag önskar mig" leder pengarna mycket riktigt till svek, falskhet och olycka. Till och med till ond bråd död.
Olika faller livets lotter.
Sofia
Ps. Dagens sommarpratare Bea Uusma! Oj, oj, oj. Örongodis som slutade med att jag grät. Lyssan på Bea Uusma! Bara gör det. Låt dig hänföras och få nya vyer.
Romantiken på slutet kommer jag aldrig att glömma så länge jag lever.
Avdelning: Skönlitteratur
Torsdagarna i parken
Skicka in manus till förlag
Sommarlov
Bilar genom Sverige. I Rävlanda ser biblioteket ut så här. #biblotek /#sofia_lm
Rosemary's baby mfl
USA:s populäraste böcker - tio i topp lista 2014
Nu kliver jag in i VIP-rummet! #nästabok #jenslapudus #viprummet /#sofia_lm
Får man lov att tröttna?
Läser "Blodssystrar", del 7 i serien om barnmorskan Cecilia Lund - en familjethriller med relationer i centrum av Katerina Janouch. #blodssystrar @katerinajanouch /#sofia_lm
En bitvis hård skildring men mycket läsvärd. Klara Zimmergren skriver om kärleken och längtan efter både människor och djur. / #Sofia_lm
Att titta på
Gone girl av Gillian Flynn
Barbara Voors Sömnlös
Doktor Sömn
Börja skriva under föräldraledigheten!
Vän med en recensent?
Där har du det. Där är jag nu. Om du frågar hur det går, menar jag
Här och nu
Ljusfolket
Ett steg är alltid ett steg
Trevlig Valborg!
Hur är en konstnärssjäl?
Bästa skrivtipset
Läsa eller lyssna? Vilket sätt att konsumera böcker är bäst?
Påsken 2014
Långfredag
Påsklov
Blandat
Söndag
The secret - the law of attraction
Vilken ljudbok ska jag lyssna på? Du bestämmer!
Hur långa ska kapitel vara?
Årets vackraste bok
Finns det någon hundägare här?
2014
Spännande karaktärer
Söndag
Kvotera in kvinnor i medier
Författare som experimenterar
Stephen Kings tjugo råd till skribenter
En solskenshistoria
Att få tillbaka ett manus
Läsa kontra lyssna
Vår
Fredag
Intressant om lycka
Tisdag
Söndag
Bokrean
En uppdatering
Torsdag
Måndag
Varför man skriver ...
Torsdag
Hur gick det sen?
Lexbase i huvudet
Författares hemsidor
Måndag
Det är mycket nu
Update
Söndag
Torsdag
Andra boken
Muffins
What a girl to do?
Första mötet med nya förlaget
Böcker som blir film 2014
Drömmar
Torsdag
Sociala medier en vattendelare för författare?
Författare och hundägare
Förlåt dålig bloggning
1/1
Sista dagen innan första dagen
Vad vill du få ut av 2014?
Julpynt
H E J !!!
Misslyckade boksigneringar
Julhälsningar från författare
Bästa bokomslagen 2013
Smider planer
10 redigeringstips för romanmanus
Redigering
Lördag - julförberedelser
Glad Lucia
Vad har du lärt dig idag?
Skämtar Marie Stensby?
Redigering
Andra advent
Vardagslivet en helg
Barrfri gran
Torsdag
Sjukstuga
Vägen till julkänslan går via magen
Måndag
Första advent
Misc
Du är det du skriver
Så skriver du en romantisk komedi
Har jag gått över till romcom?
Jul
Trevlig helg
Jul snart?
Mina framtidsplaner
Spela in din egen ljudbok
Dag 19 - Nanowrimo
Hur arbetet påverkar psyket
Författares självbiografier
Affirmation - eller gör om, gör rätt
Marknadsföring i sociala nätverk
Dag 13 - Nanowrimo
Skrivarkurser
Dag 11 - Nanowrimo
Några tankar om kapitel
Dag 9 - Nanowrimo
Releasefest för Martina Montelius Främlingsleguanen
Hej vänner
Dag 6 - Nanowrimo
Dag 5 - Nanowrimo
Dag 4 - Nanowrimo
En inte så god morgon
Dag 2 - Nanowrimo
Dag 1 - Nanowrimo
Dagen före dagen
Väljer boktitel
Förbereder Nanowrimo
Inspiration från nyheterna
Svetlana Aleksijevitj har återvänt till Vitryssland
Nanowrimo. En månad. En färdig roman
Trick or treat
Catarina Söderquist fann annorlunda rättelsebrev i biblioteksbok
Författarnas Österlen
Flyttar fram början
Releasefest för Elisabeth Fernströms Havet håller oss samman
Måste refuseringsbreven vara så fruktansvärt tråkigt formulerade?
Vad krävs för att vinna Man Booker-priset? Här är de tio punkterna du ska uppfylla
Är du en liten ensam människa, eller kanske stor som Gud?
Löningsdags
"Mina fräknar" blir ljudbok
Intervju av fel Alice Munro
Pia Printz letar morgondagens bestseller i Tyskland
1989 - en spännande hyllningsroman. En vacker kärleksroman
Därför vinner Bob Dylan Nobelpriset i litteratur
Tre snabba till Simona Ahrnstedt, aktuell i Babel i kväll
Hela listan: Mest utlånade författare
Betyg 5 av 5 för hösten
Torsdag
Tidningen Tara
Digitaliseringen kan bli bokbranschens räddning
Skrivarakademin
De fem bästa sakerna med Bokmässan
Mässan enligt Sofia
Bokmässan - snart en bildbomb
Samantha Shannon - en stigande stjärna
Drama Queen
Gissa vilken jag valde?
Var finns alla arga författare?
Söndag
Lathund: Packlista för författare som ska till Bokmässan
Målbilder - gör dina egna önskebilder
"Döden, döden"
Ditt och datt
Varning: 10 frågor du ALDRIG får ställa till en författare
Måndag och allt är möjligt
Hur nära vill du komma en författare?
Böcker som är jag
14.07 och jag mår så här ...
Walk one day in my shoes. Del 1.
Skrivmarathon
Camilla Läckberg hoppas bli låtskrivare i Melodifestivalen. Här är hennes framgångsrecept
När ska man ge upp?
Manusinlämning på fredag
Tio år sedan mordet på Anna Lindh
Hej på er
Minns du Bridget Jones? Nu kommer hon tillbaka
Söndag
Lördag
En sak om kärlek
Vinnare av Nobelpriset i litteratur 2013 blir ...
När livet styrs av klockan
Releasefest
Guide: Så blir du författare i 10 enkla steg
Goooomorrron lördag!
Nästa gång kör jag bil
Nu åker jag
Är du effektiv lilla vän?
Topp-tio lista: Författardrömmar
Nej. Nja. Nej!
En tisdagsfundering
Passa dig! Jag säger bara det. Passa dig.
Kör försiktigt
Ogifta par – filmen som skiljer sig
Språksvårigheter
Jag börjar på måndag
Välkommen hit!
"Mina fräknar" är i studion
112-skrivkramp. Hallå!
Skrivarhelvetet
Varför får inte jag vara med och leka?
Man kan inte hindra ett litet hjärta från att älska
Arbetade på ett bibliotek idag
Jag är tillbaka!
Helene Tursten - en privat författare med mångmiljonpublik
Skriv låttexter och slogans på semestern
Ömsesidigt utbyte
Muntliga berättelser
Amazon är på väg till Sverige. Och bolaget är inte Frälsningsarmén
Ernest Hemingways skrivmaskin till salu
Hur mår du idag? Oavsett känsla - minst en författare känner som du
Pia Hagmar: Det underbara med att vara författare är att man får bestämma precis allting
Glad midsommar i slott och koja
Sista meningen
Är du pro eller con prolog?
Könsnorm och experiment – två ord att minnas från våren 2013
När på året är det bäst att ge ut en bok?
Bokhandeln ringde och ville ha Solviken tillbaka
Hur lång är en roman?
Kändisskvaller - från dödsrunor till löpsedlar
Kan Harlequin rädda bokhandeln? Och svenskarnas sexliv?
Så enkelt skriver du mycket bättre texter
Det stavas D-I-S-C-I-P-L-I-N. Men betyder desperat sökande efter meningen med livet
Serietecknare som berättar fritt
Udda nästan jämt
Tre snabba till Susanne Boll
Vad innebär det att ”bli" författare? På riktigt menar jag.
Vad vill förlagen ha?
Luckor i historien
Kom och träffa mig och Unni Drougge nu på lördag!
Går det att förutspå en internationell bestseller? Innan boken är färdigskriven?
Läser du ”jääättemycket”?
Recensenter som sågar böcker och författare som sågar recensenter
När manuset fastnar i en T-korsning
Skrivandet och säljandet
Utrustad med hundöronsfingrar och understrykningspenna
Så skapar du karaktärer befriade från klichéer
Frågestund
Vilket kom först? Prinsen eller bröllopet?
Pendlare - rädda pocketboken nu!
40-års kris eller starten på 40-års skrivande?
Detta är en blogg på LitteraturMagazinet Medlem. Läs hela, följ och kommentera bloggen genom att bli medlem på LitteraturMagazinet är helt kostnadsfritt!
Logga in eller anmäl dig för medlemskap här nedan!
LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |