Mattias Lönnebo
Episk science fiction
Adrian Tchaikovsky avslutar sin rymdopera i serien ”The Final Architecture” med ”Lords of Uncreation”.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rymden #aliens #robotar
Mattias Lönnebo
Episk fantasy i en antik värld
Min roman “Den första sången” utspelar sig i en värld som är starkt inspirerad av antikens länder. Det gäller inte bara de fiktiva städerna och miljöerna, värderingar, kulturen och kulten, utan även mytoligien. Själva boktiten “Den första sången” är identisk med namnet på den första strofen i Homeros Iliaden. I min bok är det namnet på skapelsens sång, ur vilken allt, även gudarna, är sprunget. Och oroa er inte: den är skriven med normal prosa och inte på hexameter!
Avdelning: Fantastik Taggar: #romarriket #magi #gladiatorer #queer #episk
Mattias Lönnebo
Egenutgiven succé
The Riyria Revelations av Michael J Sullivan
Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver
Mattias Lönnebo
Prince of Thorns
Mark Lawrence har skrivit trilogin, The Broken Empire, vars första bok Prince of Thorns ger mersmak, eller kanske snarare blodsmak?
Avdelning: Fantastik Taggar: #mörker #grymhet #svärd #magi
Mattias Lönnebo
En saga
Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.
Avdelning: Fantastik Taggar: #saga #sjöjungfru #mystik #alkoholism
Mattias Lönnebo
Maktens ringar TV-serien
Maktens ringar, sägs vara världens dyraste TV-serie lanserad av Amazone Prime. Den har redan blivit både hyllad och sågad. Och även utsatt för kritik baserad på skådespelarnas etnicitet.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rasism #Ringens Värld #Tolkien #TV-serie #Amazonprime
Mattias Lönnebo
Lysande rymdopera, Shards of Earth
Jag har alltid varit fascinerad av science fiction, och läste redan på lågstadiet allt som gick att hitta på skolbibblan. Även om jag har gett ut ett flertal böcker så är det först i år som jag själv debuterat i SF med "Oceanus väktare" ( #Idusförlag 2022). En av nutidens främsta författare i genren heter Adrian Tchaikovsky. Han låter sig gärna inspireras av insekter och hur helt alternativa arter till däggdjur skulle kunna utveckla intelligens. Det var särskilt tydligt i Children of Time, men finns med på ett roligt sätt i Shards of Earth.
Avdelning: Fantastik Taggar: #sciencefiction #aliens #shardsofearth #rymdopera
Mattias Lönnebo
Lögner och kanaler
Sent omsider läser jag Scott Lynch roman, Locke Lamoras lögner. Jag har läst den engelska originalversionen från 2006. Den första i en bokserie, som kan komma att omfatta sju volymer.
Avdelning: Fantastik Taggar: #Venedig #magi
Mattias Lönnebo
All Systems Red
The Murderbot Diaries, av Martha Wells, är en sere kortromaner som handlar om stridsrobotar, eller cyborgs, människa korsad med maskin och vapensystem. Det är full fart från första till sista sidan!
Avdelning: Fantastik Taggar: #sciencefiction #murderbot
Mattias Lönnebo
Heroes Die
Av Mathew Woodring Stover
Heroes die är den första i serien om Caine eller Hari Michaelsson. Den första boken kom ut 1999, och följdes av fyra actionspäckade volymer.
I en framtida dystopisk värld frodas ett tydligt klassamhälle där olika klaner härskar i en statisk ordning där man föds till en viss kast. Endast med stora besvär kan man röra sig mellan kasterna, och personliga relationer mellan personer av olika kast är till och med olagliga. Det skådespel som ändå får människor att stå ut är de spännande äventyren som utspelas på parallelljorden Overworld. En plats där människor och vidunder och sagoväsen lever sida vid sida. De härskande klasserna på jorden tjänar enorma belopp på att utnyttja Overworld som en nöjdesplanet och plats dit man skickar speciellt tränade skådespelare, och sedan får massorna hemma på jorden uppleva deras äventyr via något slags neurolink. Följden blir att Overworlds maktstrukturer och varelser manipuleras allt för underhållningens skull.
Avdelning: Fantastik Taggar: #Caine #våld #Overworld
Daniel Gunnarsson
Stiftelsetrilogin
SF-litteraturen innehåller några författarnamn som oftast lyfts fram när man pratar om klassiker såsom Arthur C. Clark, Frank Herbert, Robert A. Heinlein, Philip K. Dick, H.G. Wells, Isaac Asimov bara för att nämna några. Den siste jag nämnde, Isaac Asimov, kommer jag hålla mig till denna gång då jag precis har läst ”Stiftelsetrilogin” (återigen) vílket kanske är ett av de mest klassiska och lästa SF-verken. Eftersom det var närmare 40 år sedan sist så var jag lite nyfiken på hur jag skulle reagera. Jag minns i varje fall att jag tyckte mycket om boken och att den har stannat i minnet om än i olika fragment. Så frågan är om mitt vuxna jag kommer läsa boken med andra ögon och fastna för nya saker nu när vi skriver 2021 i kalendern.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #SF
Daniel Gunnarsson
Labyrinten
En av mina absoluta favoriter de senaste åren är Simon Stålenhag. Jag uppskattar mycket hans illustrationer och sätt att berätta en historia även om det är just själva bilderna som är den stora behållningen. Fria Ligan är de som ger ut hans böcker och de har verkligen kostat på sig att vårda hans utgivning. Varje bok är otroligt lyxig med tjockt papper av hög kvalitet samt pärmar med läcker väv över bokryggen som gör att de sticker ut i bokhyllan. I slutet av förra året kom hans senaste bok ”Labyrinten” vilken jag nu hunnit med att läsa.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #fantastik #grafisk roman
Mattias Lönnebo
En folksaga för vuxna
The Last Unicorn, eller Den sista enhörningen av Peter S Beagle
Det finns vissa böcker som i sin stil avviker från det som är gängse, som bryter mot vissa av skrivarkursernas och litteraturkritikernas konventioner och ändå är väldigt bra. Kanske just därför? Den sista enhörningen är stilistiskt en slags nyskriven folksaga, och påminner den lite om Lyonesse, av Jack Vance. Eller ska man säga tvärt om? Den sista enhörningen skrevs tidigare,1968 och har översatts till mer än 20 språk och sålts i miljonupplagor. Berättelsen ligger även till grund för en animerad film.
Avdelning: Fantastik Taggar: #enhörning #folksaga #recension
Mattias Lönnebo
Historiens märkligaste fantasyfilm
Det heliga berget (La montaña sagrada) av Alejandro Jodorowsky. 1973 briserade denna bomb på Cannes filmfestival, som både gjorde skandal och samtidigt höjdes till skyarna av fansen. Först 30 år senare släpptes den för en bredare publik på DVD. För den som vågar finns nu i en uppgraderad och restaurerad version.
Avdelning: Fantastik Taggar: #jodorowsky #fantasyfilm #naket #grotesk #Cannes #filmfestival
Daniel Gunnarsson
Bara människa
Nu var det tyvärr ett tag sedan jag läste ”Bara människa” men då jag redan skrivit om ”Sovande jättar” och "Gudarna vaknar" vilka är de båda föregående böckerna i serien om Themisfilerna vill jag ändå fullfölja med detta blogginlägg om den tredje boken samt passa på att sammanfatta serien som helhet.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #SF
Mattias Lönnebo
Avhuggna fingrar
Det lockande stålet (The Blade itself) av Joe Abercrombie gavs ut 2006, men det är först nu som jag har nöjet att läsa den. Boken är den första av en trilogi. Jag läste den engelska utgåvan.
Avdelning: Fantastik Taggar: #tortyr #barbarer
Mattias Lönnebo
Old Man's War
Det här är militär actionspäckad science fiction, en roande blandvändare med en "udda skruv". De militära styrkorna rekryterar jordbor till förvaret av mänskligheten genom att vända sig till åldersgruppen 70 plus!
Avdelning: Fantastik Taggar: #rymden #krig #science fiction
Daniel Gunnarsson
Den söndrade jorden
När man läser om en ny trilogi som av The Guardian benämns som en gåva till vår kultur samt att alla de ingående delarna tre år i rad tilldelats Hugo Award, då väcks alla cylindrar till liv. Kan det verkligen vara så bra, frågar jag mig? Det måste jag naturligtvis ta reda på och beställde recensionsexemplar från Norstedts. Här kommer nu mitt utlåtande.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #dystopi
Mattias Lönnebo
Lyonesse av Jack Vance
Jack Vance 1916-2013, var en fascinerande författare som fick ta emot många fina priser tex Hugo och Nebula-utnämningarna för sina science fiction och World fantasy award för livslång prestation samt Lyonesse. För den bredare allmänheten var han nog mest känd som mysterieboksförfattaren Ellery Queen eller John Holbrook Vance.
Avdelning: Fantastik Taggar: #Arthur #riddare #monster #slott
Daniel Gunnarsson
Gudarna vaknar
I vintras skrev jag om den första boken i serien om Themisfilerna, ”Sovande jättar”. Den tog mig med storm. Inte bara på grund av det fantastiska driv berättelsen hade utan även beroende på den form i vilken den skrevs. Korta kapitel med utdrag ur Themisfilerna, mest bestående av intervjuer och reflektioner och nästan ingen löpande narrativ text. Dessutom var det en story som utmanade min fantasi och fick mig att sådär nyfiket titta upp mot stjärnorna på himlen.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #SF
Mattias Lönnebo
Bibeln och krutrök
The Jerusalem man – David Gemmell
En postapokalyptisk fantasytrilogi om Jon Shannow
Wolf in Shadow (1987) (first published as The Jerusalem Man)
The Last Guardian (1989)
Bloodstone (1994)
Avdelning: Fantastik Taggar: #western #postapokalyptisk #kristen #bibeln
Mattias Lönnebo
Lovecraft Country
Lovecraft Country av Matt Ruff
HP Lovecrafts makabra och legendariska skräck behöver knappast någon längre introduktion. Hans morbida och mörka poetiska berättelser har starkt påverkat populärkulturen.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rasism; skräck #Lovecraft #blacklivesmatter
Mattias Lönnebo
Children of Ruin av Adrian Tchaikovsky
Uppföljaren till Children av Time var inte en besvikelse. Den brittiske författaren Adrian Tchakovsky har skrivit ännu en episk science fiction om livet och medvetandet.
För det är om livet, medvetandet och universums strävan efter allt högre komplexitet, mitt i det hotande kaoset som författarens SF-böcker handlar. Det är dråpligt, intelligent och spännande. Ättlingar till överlevarna i Children of Time, uppsnappar några signaler från ett annat solsystem. Människorna, en instans av en artificiell intelligens och människornas spindelallierade ger sig ut för att utforska. De finner en civilisation i nöd, och ett dödligt hot mot allt högre liv.
Hur skulle vattenvarelsers rymdskepp se ut? Hur kommunicerar man med helt annorlunda intelligenta varelser? Kan man finna gemensamma lösningar och uppnå förståelse när så mycket skiljer oss åt?
Författarens svar är ”Ja, om viljan finns.” Och det känns uppmuntrande i dessa tider då vi människor avsiktligt misstolkar och brunsmetar varandra i det offentliga samtalet, och blir allt mer rädd för den som har andra åsikter än vi själva.
Children of Ruin får 4,5 av 5 rymdskepp. Läs både Children of Time och Childern of Ruin. Riktigt högklassigt!
Avdelning: Fantastik Taggar: #science fiction #spindlar #rymdskepp
Mattias Lönnebo
Riganterna av David Gemmell
David Gemmell skrev många böcker och räknas som en av de stora inom fantasygenren. Hans serie Riganterna är i fyra delar. Stormvärd, Midnattsfalken, Korphjärta och Stormryttarna. De går att få tag i på svenska som begagnade eller via bibioteken. Jag läste dem på engelska - The Rigante Series. De finns tillgängliga via bokhandeln och som e-böcker.
Avdelning: Fantastik Taggar: #skottar #bergsfolk #spänning #riganter
Mattias Lönnebo
Det där med trovärdigheten
Jag vet att det kanske är en motsägelse och ett konstigt krav, att jag vill ha trovärdighet även i fantasy och science fiction-skildringar, oavsett om det handlar om böcker eller filmer. Vi har tex Star Wars. Det är en rymdsaga och realism är inget som ska spela någon roll. Jag köper antigravitation, lasersvärd och rymdmonster. Jag köper kraften. Men när man har bombrymdskepp i rymden, som släpper bomber som faller nedåt, trots att det annars är tyngdlöst … (The Last Jedi) det irriterade mig, men andra kanske inte alls tänker på det.
Alien Prometheus
En misslyckad film med logiska luckor stora nog för Herculesplan att flyga igenom. Ett exempel är när Fifield och Millburn går vilse i grottan. Hur kommer det sig att de överhuvudtaget gick vilse och att ingen hörde deras begäran om att få återvända? Att ingen förstod att de var borta utan bara antog att de var kvar med sina kamrater? Att ingen kunde vägleda dem rätt, med tanke på all högteknologisk övevakningsutrustning som hade koll på deras positioner osv? Inte så trovärdigt precis.
Och Sagan om Ringens Örnar, är ett välkänt exempel på konstighet. Varför tog inte brödraskapet Örnarna till Domedagsklyftan istället för att riskera livet på marken? Det irriterar mig inte så mycket, eftersom örnarna har ungefär samma funktion i boken som änglarna har i bibeln. De låter sig inte kontrolleras utan dyker upp ”när det är meningen”. Ändå tycker jag att Tolkien kunde ha funderat på deras roll när det gällde att rädda Gandalf från Orthanc. Kanske kunde han ha kommit på något annat sätt?
Hur overklig världen än är – eller snarare hur annorlunda mot vår värld fiktionen än är, så behöver den vara logisk i sin egen kontext. Logiska luckor eller motsägelser är lika störande i en fantasivärld som i en berättelse om vår egen. Ett världsbygge har sina egen inneboende logik och sina egna lagar. Trots allt det fantastiska i fiktionen som måste de spelreglerna följas för att inte berättelsen ska bryta förtrollningen som den har skapat hos läsaren eller tittaren.
En annan fallgrop är bristande kunskaper. När författaren beskriver något, ofta ett militärt fältslag, och det blir uppenbart för den som kan sin militärhistoria att man helt enkelt inte slogs på det där sättet med svärd. Brister i trovärdighet och detaljer skaver och förstör en kanske annars utmärkt bok. Eller religion är en vanlig fallgrop för svenska författare – Det kan nämligen vara svårt för en person som saknar religiösa erfarenheter att på ett trovärdigt sätt skildra en troende persons andliga liv. När då en läsare som har sådana kunskaper upptäcker alla fel, faller boksidorna platt till marken.
Det finns nog ingen berättelse som är helt utan fel och brister. Här och var finns det logiska luckor och svagheter, när författaren inte har tänkt efter ordentligt. Men förhoppningsvis ska de vara så små och oväsentliga att man ändå köper historien och låter sig förtrollas. Det är gott nog. Jag hoppas att mina egna berättelser är någorlunda befriade från sånt. Men jag är inte säkert på det. Förr eller senare kommer någon att fråga: Har du tänkt på att ... ?
Slutligen kommer jag att tänka på att vår vanliga verkliga värld är helt mirakulöst fantastisk i sig. Men att vi människor inte är särskilt rationella. Vårt handlande är sannerligen fullt av logiska luckor. Framförallt är vi blinda för undret att existera och radiostyrda att dränka vår längtan efter helhet i ett rus av konsumtion.
Avdelning: Fantastik Taggar: #logiskaluckor #trovärdighet #starwars
Mattias Lönnebo
Dark Moon
David Gemmell har jag skrivit om förut. Han var en kompetent författare som skrev fantasy och historiska romaner. Stilen kännetecknas av väldigt intressanta karaktärer och spännande berättelser. Det som lite skiljer honom från mängden är också den andliga sidan, där den delen av kampen är minst lika viktig som jordiska strider. Personerna skildras sammansatt och komplext, vilket verkligen kommer till uttryck i Dark Moon. En av huvudpersonerna, krigaren Tarantio, har två själar. En lite mer normal och sansad, och en grym och hänsynslös; lite som Dr Jekyll and Mr Hyde. Det inre samspelet mellan dem och konsekvenserna i verkligheten är både dramatiskt och intressant.
Avdelning: Fantastik Taggar: #svärd #spänning #andlighet
Daniel Gunnarsson
Sovande jättar
Ibland dimper det ned en debut som man inte kan kalla annat än en blixt från klar himmel. ”Sovande jättar” är ett exempel på just detta. Dessutom är det bara första boken i en trilogi, Themisfilerna, av Sylvain Neuvel. Alltså inte helt utan anledning som jag frågar mig hur han skall klara av detta? Lyckas han så kommer detta bli en trilogi av extraordinärt slag.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension
Daniel Gunnarsson
Swedavien
Jag måste göra ett erkännande. Jag är ganska svag för dystopier. Ni som följer mig på min blogg har säkert märkt att det blivit en hel del av den varan de senaste åren. Nu har det blivit dags för ytterligare en, nämligen ”Swedavien” av Johanna Juneke. Denna gång befinner vi oss i en ganska så nära framtid här i Sverige. Skillnaden är att vi inte lever så som vi gör idag. Vi har istället blivit till maskiner eller snarare robotar i tjänst till en styrande maktelit. Hur har det kunnat gå så fel?
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #dystopi
Mattias Lönnebo
Dryader och Demoner
Efter mycket arbete kom så min bok Dryader och Demoner ut. För en författare är det en riktig julklapp att öppna kartongerna från tryckeriet och känna på böckerna för den första gången. De är bundna i sk danskt band, vilket är första gången för någon av mina alster. (En bok med mjuka pärmar, men dubbelvikta, vilket gör den mycket stadigare än en pocket.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivning #demoner #boktips
Daniel Gunnarsson
Flodskörden
Det är nu nästan exakt tre år sedan jag skrev om Simon Stålenhags magiska bok ”Ur varselklotet”. En bok, grafisk roman, som belönades med högsta betyg nämligen 5 DG av mig. Hans andra bok i serien, om man kan kalla det för en serie men de utspelar sig i samma värld och tidsrymd i varje fall, ”Flodskörden” har blivit liggande här hos mig. Jag vet inte riktigt varför, men nu kändes det i varje fall som om det var dags och återvända till berättelserna om Slingan, Riksenergi, och minnen från en barndom som nu blivit till ungdom då 80-tal gått över i 90-tal.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #grafisk roman
Mattias Lönnebo
Bertil Mårtensson har avlidit
Författaren Bertil Mårtensson (född 1945) har nu tyvärr avlidit till följd av en tragisk olycka. Han var en del av min uppväxts kulturliv, och jag slukade många av hans fantasy och science fictionböcker. Han var tidigt aktiv i fandomsammanhang.
Avdelning: Fantastik Taggar: #gender #science fiction #filosofi #jungfrulig
Daniel Gunnarsson
Luna Olympia
Hoppla, hoppla! Här var det SF i vilda västern format. Prisjägare, smugglare och knarklangare drabbar samman så det blixtrar om den kända (och okända) världen. Som om inte det var nog så är det politik på högsta nivå där såväl kloner som cyborger blir brickor i ett spel som ingen riktigt verkar ha koll på. Mitt i centrum av kalabaliken finns federationens huvudstad, rymdstationen Tellus, vars existens och framtid nu är hotad. Allt är upp till prisjägaren Rebecca från Perth, hinner hon avvärja hotet från piratkungen Dawn?
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #SF
Mattias Lönnebo
Legender från Drenai
Legender från Drenai, eller Legend, som den första engelska boken heter är skriven av David Gemmel och gavs ut 1984.
Fantasysviten består av hela 11 böcker och heter på svenska:
Belägringen, Tenaka Skuggprinsen, Vandraren, Hjältarna från Bel-azar, Druss – Dödsvandraren, Jakten på Vandraren, Legenden om Dödsvandraren, Vinterkrigarna, Skuggornas Vandrare, Den vita vargen, Natten och dagens svärd.
Avdelning: Fantastik Taggar: #Drenai #positiv #döden #strider
Daniel Gunnarsson
Czentes Omega
Då har man precis läst ut Anna Jakobsson Lunds senaste bok ”Czentes Omega”. Jag har tidigare skrivit om några av hennes noveller samt trilogin om systemet bestående av ”Tredje principen”, ”Aldrig ensamma” och ”Enda vägen”. Allt som oftast har jag lovordat hennes berättelse och prosa så vad skall jag skriva denna gång när hon inleder en ny serie om den intergalaktiska akademin? Kan jag vara mer nyanserad? Finns det någon kritik som bör lyftas fram? Har hennes världsbyggen och karaktärer blivit likriktade och enformiga, kanske rent av tråkiga? Absolut inte! Hon gör det igen, skapar en värld och ett persongalleri som fängslar, berör och lockar till läsning.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #ungdom #SF
Daniel Gunnarsson
Avgrund
Filmen Annihilation regisserad av Alex Garland kände jag till. Att förlagan var en bok av Jeff VanderMeer med titlen ”Avgrund” kände jag inte till. Att det dessutom är del ett i en trilogi (Southern Reach Trilogy) blev ytterligare en positiv överraskning. Nu har Fria Ligan haft den goda smaken att översätta denna roman till svenska och jag hoppas verkligen att de fortsätter och ger ut alla tre delarna om Område X.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #ekologisk thriller
Daniel Gunnarsson
Spegelstaden
”Spegelstaden” är den tredje och avslutande delen i Justin Cronins ”Passagentrilogin” som inleddes med en hyllade ”Flickan från ingenstans”. Det är en dystopisk fantasyskildring som utspelar sig i ett framtida USA där människornas kamp mot viralerna (människor som smittats av ett virus) intensifieras och går mot ett crescendo. Denna den tredje delen är av tegelstenskaraktär och räknar in på knappa 800 sidor, även de tidigare delarna är omfångsrika. Lyckas han då hålla greppet om läsaren i en så pass massiv avslutande del? Ja, jag tycker faktiskt det. Faktum är att jag nog anser den vara den främsta av de tre böckerna.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #fantasy #Passagentrilogin
Daniel Gunnarsson
Dit du inte får gå
I höstas kom det en bok i min brevlåda. Det var boken ”Dit du inte får gå” av Emil Haskett. När jag läste på baksidan, den fångade mig med ord som socialrealism, urban fantasy och magi, fick jag en känsla av att den här boken blir intressant att läsa. Tyvärr, precis som vanligt, var det många böcker som låg på tur så den blev liggande. För ett par veckor sedan var det så dags för läsning och här kommer en nedteckning över min upplevelse.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #urban fantasy
Daniel Gunnarsson
Bortom portalen II
För drygt två år sedan lovordade jag ”Bortom Portalen” både innehållsmässigt såväl som initiativmässigt. I min sista mening uttryckte jag till och med en förhoppning om att detta skulle bli en årligt återkommande utgivning. Så blev dock inte fallet. Men nu två år senare släpps, till min stora glädje, ”Bortom Portalen II”!
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #noveller
Daniel Gunnarsson
Eldmärkt
Sabaa Tahirs debutroman ”Askfödd”, läs min blogg här, klättrade direkt upp till en topplacering på New Yorks Times bästsäljarlista. ”Askfödd” är första delen i hennes fantasyserie ”Aska och eld” och den gavs ut i Sverige 2015. Nu har två år passerat och det är dags för ”Eldmärkt” den andra boken i serien vilken planeras att totalt omfatta fyra böcker.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #ungdom
Anmäl textfel