Anne-Charlotte Östman
En stark bok om dödsdömda
Carina Bergfeldt har varit SVT:s USA-korrespondent. Nu har hon en egen talkshow. I intervjuboken “En bra dag att dö. Vad 276 avrättningar har lärt en fängelsepastor om livet” tar hon sig an ett riktigt tungt ämne.
Bergfeldt mötte den före detta fängelsepastorn Jim Brazzil i Texas 2014 när hon arbetade på en artikelserie för Aftonbladet med titeln “En vecka med döden”. Hon hade just träffat Vaugn Ross som var dödsdömd för dubbelmord, satt på death row i fängelset Polunsky Unit och hade sju dagar kvar att leva.
“En bra dag att dö” är en stark bok. I många år var Jim Brazzil den sista personen som rörde vid eller pratade med fångar innan de efter en giftinfektion sjönk in i medvetslöshet och dog. Han har suttit med 154 dömda mördare. De sista åren arbetade han med den andra sidan. Han såg ytterligare 121 personer dö men från ett av åskådarrummen tillsammans med offrens anhöriga.
Det finns möjlighet till medling mellan den dödsdömda och offrens anhöriga. Han – det är nästan uteslutande en han - måste redan ha suttit inne ett par år och ha erkänt brottet. Angående förlåtelse säger Brazzil att förlåta inte innebär att det som hänt är okej. “Det innebär att det inte kan göra dig illa längre. Med förlåtelsen släpper du det som varit och det grepp som en person har om dig.” Carina Bergfeldt berättar för Jim om sin våldsamma far som hon inte vill förlåta. Mot slutet av boken skriver hon att pastorn ändå sått ett frö hos henne som gör att hon kan tänka på sin far utan att det svartnar framför ögonen.
De kommer in på skillnaden mellan Sverige och USA. I Sverige kan brottsoffrens anhöriga börja sörja efter domslutet. I USA finns många möjligheter till överklagan från den dödsdömdes sida. Det kan i åratal skjuta upp avrättningen som de anhöriga väntar på, de som tror att hämnden ska befria dem.
Carina Bergfeldt förklarar för Jim att livstids fängelse i Sverige i praktiken är 16 år. Där har hon fel. Jag läser på Kriminalvårdens hemsida att fången efter tio år kan ansöka om tidsbestämt straff. Om det beviljas får det inte vara kortare än 18 år.
Jim Brazzil fann det mest meningsfullt att arbeta med de dömda. Han lärde känna dem och samtalade med dem inför avrättningen. Han spred evangelium, och många tog emot Gud i sitt hjärta. När han var anställd av Victim´s Services fick han inte tala om Gud alls. Hans första chef tillät det, men sedan ändrades reglerna.
Angående själva dödsstraffet säger Brazzil att han inte är politisk. Med det menar han att han varken är för eller emot dödsstraff. Bergfeldt påpekar att svarta och latinamerikaner är överrepresenterade bland de dödsdömda. Är inte det rasism? Det tror inte Brazzil. Det beror på deras svåra livssituation, säger han, på fattigdom, dålig utbildning och de kriminella gängen.
Avdelning: Ungdom Taggar: #dödsstraff #avrättningar #USA
Daniel Gunnarsson
Järnulven
Norskan Siri Pettersen fick stor framgång med sin trilogi om Korpringarna (”Odinsbarn”, ”Röta” och ”Kraften”) där ”Odinsbarn” tillika var hennes romandebut. Nu startar hon upp en ny trilogi, Vardari, som utspelar sig inom samma världsbygge som Korpringarna. I våras släpptes den första delen ”Järnulven” på svenska. Nu har jag läst den och tänkte redogöra för min upplevelse av den nya serien.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #fantastik
Mattias Lönnebo
Boklov
Sommarlovet är för många vuxna en magisk tid, sedd i den nostalgiska backspegeln kryddad av röda stugor, saltkråkan och ledighet. För andra är lovet inget som ger goda minnen, utan snarare tvärt om. Hur det nu än är med den saken, så kan böckernas värld fungera både som förströelse och som tröst. Det är så lätt att fastna vid datorspelen och mobilen, så därför vill jag ge några lästips som borde gå hem. Flera av böckerna kan man dessutom låna på biblioteket eller ladda hem som e-böcker.
Avdelning: Ungdom Taggar: #sommarlov #boktips
Daniel Gunnarsson
Imperiets arvingar
I konkurrens med andra medier och sysselsättningar(kanske främst dator med sin förmåga till både ljud, bild och filmer) har det blivit svårt att få ungdomar att läsa böcker. De upplever läsning som ansträngande. Visst, så kan vara fallet till en början men med lite träning övervinns detta ganska snabbt. En annan aspekt som jag tror även påverkar i hög grad till att läsning känns ansträngande är en ovana inför att frigöra fantasin och skapa bilder och miljöer i sin hjärna. Det gör sig inte av sig självt utan kräver ansenlig kognitiv kraft och energi. Därför är det så viktigt att de hittar något som snabbt fångar deras intresse och gör att de kommer in i berättelsen och börjar bygga upp ”världen” i sin egen sinnebild. För min del läste jag mycket serietidningar och seriealbum som ung vilket var en väg in i mer avancerad läsning. Idag finns ytterligare en väg och det är den genom mer illustrativt inriktade grafiska romaner (en publikationsform i många olika skepnader). Oskar Källner tillsammans med Karl Johnsson har inlett en ny science-fiction serie ”Imperiets arvingar” i exakt denna publikationsform.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #fantastik #grafisk roman
Daniel Gunnarsson
Kimya
Här i Jönköping har vi numera två kända svenska SF-författare nämligen Eva Holmquist samt relativt nyinflyttade, återvändande, Oskar Källner. Båda har ett gediget författarskap bakom sig med flertalet noveller och romaner. Eva dessutom som faktaboksförfattare. Men det är inte bara deras författarskap som är intressant utan de båda har även stort inflytande genom dels förlagsverksamhet men också deltagande i omfattande nätverk inom genren, vilken de verkligen brinner för. Denna gång kommer det handla om Eva Holmquists senaste roman ”Kimya”, vilken är den första delen i serien om Fyrstaden. Oskar Källners och Karl Johanssons serie Imperiets arvingar ber jag att få återkomma till lite längre fram i vinter.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #fantastik #dystopi
Daniel Gunnarsson
Stanos Volta
Anna Jakobsson Lund har för mig blivit lite av en svensk favoritförfattare vad gäller ungdomsböcker med inriktning mot fantastik. Först läste jag trilogin om Systemet (”Tredje principen”, ”Aldrig ensamma” och ”Enda vägen”) där vi får möta Ava, Levi samt Leymah och följa deras kamp mot byråkraterna i ett dystopiskt samhälle. Infernaliskt bra! Efter det inledde jag läsningen av Annas nya SF-serie om den intergalaktiska akademin. Den serien inleds med ”Czentes Omega” och följs nu upp med den andra delen ”Stanos Volta”. Lyckas författaren med bedriften att återigen skapa en serie av ungdomsböcker som bekräftar hennes starka ställning inom svensk ungdomslitteratur?
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #fantastik
Daniel Gunnarsson
Kråkorna
Kim har fått ett brev. Hon har ärvt sitt föräldrahem. Fast egentligen är det inte hennes föräldrahem utan farföräldrarnas hem där hon kom att växa upp. Hon har länge undvikt denna plats men nu är huset hennes och hon bestämmer sig för att åka dit. Hon vet att det kommer att bli en resa bakåt i tiden, till hennes uppväxt på gården. Det blir en färd tillbaka till hemska minnen och det mörker som präglade hennes barndom.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #grafisk roman
Daniel Gunnarsson
Balladen om sångfåglar och ormar
”- Låt de tionde Hungerspelen börja”… I boken ”Balladen om sångfåglar och ormar” av Suzanne Collins, vilken kronologisk efter utgivningsdatum blir den fjärde i ordningen, har vi förflyttas bakåt i tiden. Man får väl därmed anse den vara en prequel till trilogin om Katniss och hennes kamp i hungerspelen och senare uppror mot president Snow. I denna bok finns inte Katniss med utan det är en 18 år ung Coriolanus Snow vi möter. När du läste de tidigare böckerna (eller såg filmerna) visst önskade du, precis som jag, att det var president Snow som deltog i Hungerspelen. Vi var kanske närmare verkligheten än vi någonsin kunnat ana med den önskan.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #fantastik
Mattias Lönnebo
Skyward av Brandon Sanderson
Brandon Sanderson är en välkänd och skicklig författare. Skyward är en science fictionroman för unga vuxna. Den har en god språkbehandling och väl utmejslade karakärer. Handlingen är rapp och spännande med många actionfyllda flygstrider mellan små rymdskepp.
Avdelning: Ungdom Taggar: #rymdskepp #strider #planeter
Daniel Gunnarsson
Förrädarens guld
Tom och Hester lämnar den vandrande staden London i förödelse bakom sig. Återigen är kampen för att överleva dagen hård och strävsam samtidigt som fiendena är många. En dag tvingas de nödlanda på isstaden Anhorage, en stad som inte är vad den en gång var. Någonstans i staden finns något eller någon som inte borde vara där.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #dystopi
Daniel Gunnarsson
De vandrande städerna
Just nu går det en film på svenska biografer som heter Mortal Engines regisserad av självaste Peter Jackson. Förlagan till filmen är en bok av Philip Reeve skriven redan 2001. Jag talar såklart om boken ”De vandrande städerna” vilken är den första delen i serien Mortal Engines. I samband med lanseringen av filmen har boken åter igen publicerats på svenska av förlaget B Wahlströms (ursprungligen utgiven 2006 på Natur och Kultur).
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #dystopi
Daniel Gunnarsson
Slutet
Mats Strandberg är tillbaka där han en gång började nämligen i genren ungdomsroman. De flesta känner säkert till hans samarbete med Sara Bergmark Elfgren som mynnade ut i trilogin ”Cirkeln”, ”Eld” och ”Nyckeln”. Nu har han åter tagit sig an att skriva en bok om ungdomar för ungdomar. Han gör det genom att väcka en ofattbar svår fråga att besvara, ”Vad gör du om du vet att du bara har en dryg månad kvar att leva”?
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #preapokalyps
Daniel Gunnarsson
Läslov
Idag hade jag tagit ledigt för att tillbringa en dag med barnen det är ju trots allt höstlov, eller läslov, vilket jag tycker låter mer attraktivt. Inte för det blev så mycket läst, mest städning, men lite fick jag läst och det behövs då jag snart som elektor skall lämna mitt betyg på de sex Augustnominerade böckerna i den skönlitterära klassen. Men en utmaning hade jag lämnat till barnen dagen till ära.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #noveller #bokprat
Mattias Lönnebo
Science fiction med miljötema för unga läsare
En berättelse måste väcka intresse och får gärna vara både spännande och humoristisk. Så brukar jag tänka när jag skriver, särskilt för unga. Samtidigt vill jag gärna att historien ska bottna i tankar om livet och om sådant som berör för att jag ska vara nöjd. Boken Drömfångarna från 2017 fick både Kulturrådets gillande och har lästs av många skolklasser och barn. Den har i ett budskap om hur viktigt det är med fantasi och vänskap.
Avdelning: Ungdom Taggar: #science fiction #rymdskepp #hav #vattenvarelser #miljö
Daniel Gunnarsson
Vi kommer snart hem igen
Ibland kan det vara svårt att nå ut till ungdomar med viktiga budskap. Då kan det vara bra med olika uttrycksformer såsom böcker, film och föreläsningar. Men ett så bra forum som böcker är inte heller alltid så lätt att sprida. Vi har alla hört om dåliga läsresultat och svårigheter med läsförståelsen hos svenska ungdomar. Därför blev jag extra intresserad när jag läste om en ny grafisk roman av Jessica Bab Bonde som heter ”Vi kommer snart hem igen” som tar upp den så oerhört viktiga frågan kring Förintelsen.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #grafisk roman
Daniel Gunnarsson
Blodskifte
Här i Jönköping har vi en lokal fantasy författare som heter Eva Holmquist. Hon har tidigare skrivit för de yngre tonåren till exempel ”Attentaten i Gallus” vilken jag skrev om här, där jag också passade på att intervjua Eva. Nu har hon skrivit en ny roman riktad till en något äldre målgrupp, nedre halvan av tonåren, som heter ”Blodskifte”.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #fantastik
Daniel Gunnarsson
Minnet av vatten
Finska författare är inte vardagsmat för mig. Naturligtvis har författare som Väinö Linna, Kjell Westö samt Kari Hotakainen lästs av mig under senare tid. Att nu då få skriva om en ung finska, Emmi Itäranta, som debuterar med en ungdomsroman av dystopisk karaktär känns minst sagt spännande.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #dystopi
Daniel Gunnarsson
Jack
Ibland blir det inte som man tänkt sig. Just idag har jag precis en sådan sak framför mig. Det hela hade sin upprinnelse för lite mer än ett år sedan då jag besökte min äldste son och hans klass (årskurs åtta) för att se hur de har det i skolan.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension
Mattias Lönnebo
Mitt liv som Ulf
Jag gjorde ett verkligt bokfynd på antikvariat häromdagen. Det var i samband med den älskade författaren Ulf Starks bortgång som jag fick för mig att läsa hans bok ”Mitt liv som Ulf”. Den finns i skrivande stund inte tillgänglig annat än som begagnad, men jag hoppas att förlaget tar sitt förnuft till fånga och ger ut den igen, i alla fall som e-bok.
Avdelning: Ungdom Taggar: #1950-talet #pubertet #uppväxt #författarskap
Anne-Charlotte Östman
Bibelns berättelser för unga
Karin Härjegård är präst i Svenska kyrkan i Åre och författare. Hon har gett ut en bok för unga - främst är det för konfirmander - där hon på ett enkelt sätt återger bibliska berättelser. De är hämtade både från Gamla och Nya testamentet. Boken "Du möter min blick i vimlet" är indelad i fem tematiska områden: "Sedd och älskad", "Tillsammans", "Vem kan Gud vara?", "Uppdrag" och "Att våga tro". Den blir säkert ett bra kompliment till bibelläsningen och ett fint inslag i undervisning och dialog.
En av mina favoriter är berättelsen om Sackaios i Lukas 19:1-10. Här finns den under rubriken "Jag vill att någon ska tycka om mig". Sackaios är tulltjänstemannen som trodde att pengar skulle ge lycka. Men han har blivit ensam och olycklig. Liten till växten är han också, och han har säkert blivit retad för det. Han känner att han behöver Jesus. Så han klättrar upp i ett träd för att få syn på honom när han kommer förbi. Och Jesus upptäcker Sackaios. Han säger att han vill gästa Sackaios hem. Vilken upprättelse!
Men bland folket hörs röster om att Jesus tar in hos en syndare. Och Sackaios inser att det stämmer. Han har tagit ut mer tull än han haft rätt till och lagt i egen ficka. Han lovar Jesus att ge hälften av vad han äger till de fattiga, och om han pressat ut pengar ur någon ska han ge tillbaka fyrdubbelt."Idag har räddningen nått detta hus", blir Jesus svar.
Av titeln "Du möter min blick i vimlet" framgår att författaren vill framhäva att Jesus ser människorna. De känner sig bekräftade av honom. Negativa känslor av ensamhet och utanförskap likaväl som positiva av kärlek och bekräftelse torde alla kunna känna igen sig i. Det borde också skapa värdefulla samtal i en grupp med ungdomar.
Avdelning: Ungdom Taggar: #konfirmander
Anne-Charlotte Östman
Lättläst om kärlek på Gotland
Jag har fått en bok från Vilja förlag. De ger ut lättlästa berättelser för olika målgrupper. Det kan vara nya svenskar som lär sig läsa, ungdomar som är ovana att läsa eller vuxna med psykiska funktionshinder.
Ann-Charlotte Ekensten skriver korta historier i serien ”Emmas liv”. I den här boken, ”Kär på riktigt” åker Emma med sitt gruppboende till Gotland. Hon och Hannes är nykära i varandra, och det blir lite spänt när de får dela rum på grund av en felbokning.
Deras känslor skildras finstämt. Författaren lägger också in viktiga ord om att man bara ska ha sex när man har lust till det.
Emma och Hannes kärlekshistoria utspelar sig på 30 sidor med luftig text. På förlagets hemsida www.viljaforlag.se finns arbetsmaterial till boken att ladda ner gratis.
Avdelning: Ungdom Taggar: #lättläst
Maria Sidén
Recension av Ta makten- för att det funkar!
Den här boken önskar jag att jag haft som tonåring. I en tid när psykiskohälsa bland tonåringar ökar, och en hög stressnivå är vardag borde ALLA unga vuxna få denna bok i skolan. Varför är det inte obligatoriskt att träna självkänslan som att träna glosor eller grammatik?
Ta makten : för att det funkar
Skriven av Leone Milton, Marie Tomicic (som skrivit Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2) illustrad av Emili Svensson.
Bokens syfte är att träna självkänslan. Genom korta skrivövningar och fakta beskrivs hur du faktiskt kan omprogrammera hjärnan till att börja fokusera på vad som är bra med dig själv istället för tvärtom. I boken finns också intervjuer med starka förebilder som ger sin personliga syn på sina svårigheter och hur de gör för att må bra. Zara Larsson, William Spetz med fler ger tips, de blottar egna jobbiga minnen och hur de hanterat livssituationer. Livsviktig bok, fick mig att reflektera över och komma till insikt om egna negativa tankemönster. Min lärare säger att du aldrig ska ifrån någon möjligheten att utvecklas. Ge istället personen en möjlighet att ta makten i sitt liv, med denna bok. För det är bara du själv som bestämma för att försöka må så bra som möjligt.
Jag läser till Behandlingspedagog och är väldigt förtjust i metoderna de använder sig av, vilka är inspirerade av ACT (Acceptance and Comittment Therapy), Self-Compassion och Mindfullness. ACT är en utveckling av KBT (Kognitiv beteendeterapi) som rekommenderas av Socialstyrelsen som behandling av stress, ångest och depression.
Så är du en tonåring eller känner du en sådan, skaffa boken!
Avdelning: Ungdom Taggar: #träna självkännsla #ACT #KBT #ångest #mindfullness #tonåringar #övningar #stress #må bra #tankemönster
Karin Cellton
Recension: Tala är guld av Cammie McGovern
När man talar om hur viktigt det är att läsa böcker brukar man nämna vikten av empati, att man får lättare att sätta sig in i någon annans upplevelser för varje gång man övar inlevelseförmågan med hjälp av fiktion. Vi gråter när det är sorgligt, gläds när något roligt händer osv. Vi kan känna efter hur det skulle vara att leva som kvinna på 1800-talet, barn i Syrien eller filmstjärna i Los Angeles. Vi lär oss att vi alla är människor med samma känslor.
Detta har jag sagt så ofta i mitt jobb som bibliotekarie att jag inte längre reflekterar över vad jag säger. Tills jag börjar läsa ”Tala om guld” av Cammie McGovern.
Avdelning: Ungdom Taggar: #kärlek #tvångssyndrom #cerebral pares
Daniel Gunnarsson
Askfödd
Sabaa Tahir surfar fram på fantasyvågen med sin debutroman ”Askfödd” tillika del ett i en trilogi. Detta är en litterär fåra där utgivningen formligen har exploderat under det sista decenniet och jag har börjar fråga mig om det verkligen finns plats för fler nya stjärnor utan att genren blir urvattnad. Konstigt nog verkar efterfrågan enorm och boken ”Askfödd” har fått ett varmt mottagande. Hur kommer det sig? Har den något unikt eller är det egentligen bara en ungdomsfantasy bland alla andra…
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #fantastik
Anna Bjurström
En sommarlovsförälskelse. Så mycket mer.
Anna Ahlund är skolbibliotekarien som vill skriva om världen såsom hon vill att den ska vara, som vill skriva om allt det där brännande som ofta undviks i ungdomsböcker och som vill förändra. Men främst vill hon skriva så att det känns. ”Du, bara” är hennes debut, och den fullkomligt brinner.
Det är någonting med sommarlov som bäddar för förälskelse. För John är det sommaren innan han ska börja gymnasiet. Han planerar att spendera den med bästa vännen Elli, knackandes på mittendörren till hennes hus och grillandes på taket. Men när storasystern Caroline en dag tar med sig Frank från pappershandeln hem på middag tar sommaren en ny riktning.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #hbtq
Anna Bjurström
Ännu en ungdomsdystopi. Ännu ett triangeldrama.
Kiera Cass ”Ceremonin” publicerades 2012 och toppade genast bästsäljarlistorna i USA. Men Sverige har varit sena med att plocka upp den, och LitteraturMagazinets recensent Anna Bjurström tycker sig förstå varför.
Boken marknadsförs som en blandning mellan Suzanne Collins ”Hungerspelen” och realityshowen ”The Bachelor”. Det är också vad läsaren får. På ett ungefär. En framtida, dystopisk värld som är uppdelad i en orättvis hierarki, unga kvinnor som tävlar om en mans hjärta och en tv-sändning för att engagera hela landet. Och främst: ett triangeldrama. Alltid detta triangeldrama.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension
Sara Lövestam
Slangbellan som jag inte vann, men heller inte blev beskjuten med
Det var festligt värre på Författarhuset - som för övrigt råkar ligga på samma gård som både Centralbadet och min gamla replokal - igår när Slangbellan skulle delas ut.
Slangbellan är Författarförbundets barn- och ungdomsbokssektion BULT:s pris för bästa debut, och jag hade det så privilegierat att jag var där som nominerad! Jag var inte den enda debutanten med rutin, både Elisabeth Östnäs och Alex Haridi är erfarna skribenter inom vuxenlitteratur och dramatik, men det vi hade gemensamt var att vi alla hade skrivit vår första ungdomsbok.
Avdelning: Ungdom
Daniel Gunnarsson
Affeland
I inledningen till boken ”Affeland” står det att alla personer och händelser i boken är påhittade även om de råkar ha en verklighetsbakgrund. Redan där har vi en av de stora fördelarna med boken, dess realism! Wilhelm har här förtjänstfullt utnyttjat sin mångåriga erfarenhet och omfattande kunskap till att skapa fiktion som är såväl spännande som tankeväckande. Vad händer när en ”vanlig” ung svensk kille hamnar i en krigszon!
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #krigsroman #Afghanistan
Mattias Lönnebo
Ungdomsbok förbjuds
Ingen höjer på ögonen när en skönlitterär bok förbjuds i en islamistisk diktarur som Saudiarabien eller Sudan, men Nya Zeeland?
Ja, nu har det hänt igen. Nymoralismen skruvar åt tumskruvarna i en demokrati. Och det är ingen mindre än den prisbelönte författaren Ted Dawe, vars ungdomsbok ”Into the River” som stoppas. Den är tidigare belönad med Margaret Mahy Book of the Year prize, och New Zealand Post Children's Book Awards.
Avdelning: Ungdom Taggar: #yttrandefrihet #into the river #förbud
Christin Ljungqvist
Utlottning av Fågelbarn
Ni har väl inte missat? Att min gamla blogg firar 1001 inlägg med en finfin utlottning? Smit in och kolla!
Förra veckan fick jag respons på de två första kapitlen av den omarbetade versionen av Vita Tigern. Mest för att inte skriva hela manuset en tredje gång med ett språk som inte fungerar eller en vinkel som känns fel. Förlaget gillade men hade ändå en del synpunkter. Jag blev trött. Sen blev jag pigg igen. Och nu skriver jag på.
Väl klar, om ett par månader eller så, hoppas jag kunna bli lite mer skrivlig av mig här och överallt annars.
Jag hör av mig när nåt skoj händer. Hej så länge!
Avdelning: Ungdom Taggar: #Fågelbarn #utlottning
Christin Ljungqvist
Vilken regnig sommar vi har
Jag är tillbaka! Till allt! Soligt väder, neddragna persienner, tyst, ensam väntan på svar från förlaget; denna gång handlar det om första redigeringsrundan av Vita Tigern. Det är en fin, fin väntan. Nu, äntligen, ett helt förbannat år efter att jag startade projektet (21 augusti)(jag brukar skriva mina böcker på sammanlagt tre, fyra månader), ska jag få fram den riktiga boken. Man trevar verkligen i blindo innan redaktörer och förläggare sagt sitt, de är ens sanna zsa zsa zsu.
Min sommar spenderades i ett sommarhus som snart är mitt och makens (ett hus som kommer att bli ett projekt i sig att ta över), och eftersom jag håller hårt i mina pengar nu, för att de ska räcka så länge som möjligt, hade vi ingen back-up-plan. Hade vi haft en back-up-plan vore det en sista-minuten till något varmt ställe med solgaranti, en av alla lärdomar vi fått oss denna första sommar som sommarhusägare. Fler lärdomar är hur man ska tänka kring sommargäster, matlagning, renovering, trädgård, ja, det blev en liten mental lista. Vi kom i vart fall iväg till Danmark och Köpenhamn där det, enligt bilden ovan, också regnade. Men det är en fantastisk stad, ändå! Massor av fina butiker och gott att äta.
Eftersom sommaren mest regnade och blåste bort har jag läst en del. Sist av böckerna blev Sara Lövestams "Som eld", en somrigt mysig bok om två unga tjejer, vitt skilda åt i image och sätt, som råkar hamna på samma ö i Stockholms skärgård under sitt sommarlov. En smått "förbjuden" kärlek börjar spira mellan dem. Jag tycker om miljöerna, det känns som att jag är där, och särskilt tycker jag om Anna, hennes "lilla liv" och göromål, hennes kunnighet kring fisknät och hur man löser olika praktiska problem. Jag tycker om att det handlar om två tjejer, om homokärlek och modet att bemöta omvärldens tycken och tänk. Jag hade lite svårt med föraktet för män, som visar sig i samtliga mäns okänslighet eller otillräcklighet, som att män bara vet hur man sticker tungan i människors halsar, kör på grund eller super och somnar i solstolar. Det gör boken lite för pro-homo för att jag ska älska helt och hållet, liksom det väldiga fokuset på Annas näsa och fräknar; jag vill ha lite mer verklighet än så. Liksom, en man som är mjuk och känslig och stark samtidigt, precis som min man är, eller min bror (byter man ut Annas namn till Anton hade man aldrig trott att han var en hon, liksom; det finns inga sådana distinkta skillnader mellan könen), och hur Annas nyckelben ser ut, exempelvis, eller armveck.
Sara är dock en grym författare, jag gillade hennes debutbok Udda väldigt, väldigt mycket, alltså är detta en bra bok trots mina invädningar; en viktig bok.
Nu ska jag fuska lite genom att smygskriva på ett rymdepos jag fantiserat om hela sommaren, och i sinom tid äta frukost. Hej på er!
Avdelning: Ungdom Taggar: #unga vuxna #läsning #planer
Christin Ljungqvist
Bokkollo
Eller "lyxjobba", som det också kan kallas; att under ett par timmar göra en dags jobb utan att känna jobbkänslor alls. Det var en helt underbar erfarenhet! Dessa söta människor, denna vackra plats!
Måndag förmiddag körde jag efter mobilen på krokiga, håliga, steniga skogsvägar norr om Härryda, genom perfekta scenerier för deckarböcker, och småskrattade åt det absurda i vart författarskapet leder mig. Så nådde jag fram till Härsjösands lägergård; röda stugor med vita knutar, strödda över en lysande, smaragdgrön gräsmatta alldeles bredvid Stora Härsjön, dränkt i glödande solsken.
Tretton tonåringar och fyra bibliotekarier från Lerums och Alingsås bibliotek väntade på mig, och jag bjöds på te och bulle, högläste ur Rävsång i det gröna och svarade på frågor om mina böcker och skrivande i stort (älsk på skrivtips!). Sedan signerade jag varsitt ex av Rävsång till allihop, inköpta av biblioteken, fikade lite till, ville dröja mig kvar men åkte tillbaka hem. Så fortsatte bokkollot ytterligare två dagar med läsande, skrivande, poesibingo-spelande och grillningar vid sjökanten.
Detta är en fantastisk idé! Jag skulle kunna göra sådana författarbesök igen och igen och igen; jag fick inte ens en energidipp dagen efter, så som jag brukar inför framträdanden, av all spänning. Jag bara var, mig själv, fast lite mer uppfylld.
Annars har detta hänt:
- vi tittade på huset vi trodde var vårt drömhus; det visade det sig inte vara, alldeles för lång körväg ut bland buskarna!
- ett av förlagen vill ha mer tid på sig, till efter semestrarna, vilket dessvärre gör dem till ett andrahandsval (övriga tre förlag lämnar besked NU, i slutet av juni! Aaaah!)
- jag har sökt en del arbeten som administratör/chefsassistent i Kungsbacka och Göteborg (håll tummarna!)
- jag har bokat klipptid (vilket var närmast omöjligt; alla gifter sig nu, frisörsalongerna är nedlusade!)
132 sidor av Svarta Tigern skrivna; nu är jag definitivt vid Fördjupning, bara några stora kliv till Upptrappning:
Och jag stirrar på markören och får liksom inte till inledningen, ens. Det är SÅ SVÅRT att skriva snabbt och äventyrligt, SÅ SVÅRT! Jag vill liksom att texten fortfarande ska vara snygg och välskriven, men ska det gå snabbt finns knappt utrymme till finlir, då är det rakt på, utan omskrivningar. Jaja, det ger väl sig. Bara jag får till början brukar orden strömma.
Avdelning: Ungdom Taggar: #bokkollo #författarbesök #Rävsång #Svarta Tigern
Lena Köster
Milda makor och makabra mylingar
Flickorna i mammas barnböcker är ofta busiga, vilda, innan de vallas in i den kvinnliga inhägnaden för att föda barn, sköta hushåll och vara milda makor till goda män.
Jag har en skatt: mammas barn-och flickböcker från 1920-talet. Då och då plockar jag fram en alltmer sönderfallande volym och gläds åt ”Trollsländan som backfish”, ”Cowboy Kitty” eller ”Pattys skoltid”.
Det som slår mig är småflickornas relativa frihet under barnaåren före puberteten. ”Hjältinnorna” är kompetenta busungar som kan klättra i träd, rida eller vad som nu råkar vara aktuellt i den ena eller andra boken.
De kommer hem med smutsfläckiga och sönderrivna kläder, får en tillsägelse, men sticker ut och leker med gänget/syskonen igen. Full fart.
Ibland får de sällskap av någon mindre fysiskt försigkommen kamrat, av modellen välklädd och stillsam tös, att reta sig på eller tycka synd om.
Men ödet är oundvikligt. Puberteten, som inte direkt omnämns, konfirmationen, den femtonde födelsedagen – vips är det dags för uppsatt hårt, långa kjolar och värdighet. Ibland får man följa den intressanta kampen för att förvandla en glatt smålortig yrhätta till en elegant behärskad ung skönhet, redo att möta kärleken.
För det är så det blir. Särskilt när en författare skrivit en hel serie med böcker, där första bokens busunge blir till sista bokens kloka moder. I bästa fall med glimten i ögat kvar och ett visst utrymme för egen kreativitet inom äktenskapets ramar.
En av de populära författarna var amerikanska Louisa M Alcott, mest känd för den självbiografiska ”Unga kvinnor”. Den läste mamma, den läste jag, liksom ”En präktig flicka” m fl. Böcker skrivna under 1800-talets andra hälft, förhoppningsvis lästa av unga personer än idag.
Det finns en friskhet här, som känns modern…på ett gammaldags sätt.
Bland mammas böcker finns också sagohäftet Jeanna Oterdahls ”Den bergtagnas dotter”. Det har jag inte öppnat på 30 år. Men när jag gör det, fastnar jag i det och läser flera berättelser på raken. Sedelärande förstås, men för den skull inte att förakta, utan värda begrundan, var och en av dem.
Hur ser dagens etik ut? Till skillnad mot - ? – gårdagens. Hur syns den i barn-och iungdomsböckerna? Finns nog avhandlingar om det.
Herman Hofbergs ”Folksägner med teckningar af svenska konstnärer” från 1882 läste mamma högt ur. Mig veterligen har jag inte själv läst en rad i den. Men det ska jag göra nu.
När det gäller flickböckerna ovan, är det snudd på övertydligt att Pippi Långstrump och dagens ännu starkare och friare flick-karaktärer inte hade kunnat finnas utan 1800-talets och förra sekelskiftets ostyriga jäntungar.
Inget nytt i det. Men det är roligt när man själv ser det!
Vad jag får ut av folksägnerna, vet jag inte ännu. Spöken och mylingar… Kanske hittar jag grunden till motiv i dagens fantasy?
Möjligen är den här texten att slå in vidöppna dörrar, men det kan ju vara ett första steg över tröskeln till sammanhang för mig eller någon annan. Så... häng me’!
Avdelning: Ungdom Taggar: #flickor #pubertet #smutsiga #äktenskap #1800-tal #nutid #Pippi #kvinnofålla #självbiografiska
Mats Strandberg
Torsk på Tallinn
Jag och Sara har varit några dagar i Tallinn, för att medverka på deras bokfestival HeadRead (som inte har med huvudläsning att göra, vad nu det skulle vara, utan betyder något i stil med "vackra rader" på estniska). Vi blev båda kära i staden. Så otroligt vacker (den påminde om både Gamla Stan och Lund på sina ställen), och så fina människor. Vi hann inte med några större utflykter, men en oväntad bonus var att vi hittade två helveganska restauranger av just det slag som jag önskar att vi hade i Stockholm. Och dessutom var det billigt att käka och dricka vin.
Vi träffade en annan svensk författarduo, Lars Kepler.
Utsikt från St Olavs-kyrkans torn. Fler bilder från stan kan ni se på mitt Instagram.
Lenin som barnbokshjälte - en av titlarna på den lilla museiavdelningen på centret för barn- och ungdomslitteratur. Träffen där med estniska fans var den bästa delen av hela resan. De hade många frågor, men framför allt hade de mycket att berätta. Några av dem var rädda för Ryssland. Någons familj hade börjat samla förnödenheter i källaren för den dag kriget kommer. Och de bor bara en timme från oss.
Sara i en av stadens vackra parkområden.
Det estniska omslaget till Cirkeln.
Avdelning: Ungdom Taggar: #engelsfors #författarträff
Christin Ljungqvist
I läsandets makt
Det händer att jag hoppar in på "Lilla" Akademibokhandeln, Frölunda Torg (Göteborg), och täcker upp för någon annan, extraknäcker lite, träffar gamla kollegor och trevliga människor och det är himla härligt! Annars sitter man ofta, i mitt yrke, och dessutom är man ensam för att man måste koncentrera sig.
Men att arbeta där utan att köpa på sig böcker är stört omöjligt! Pärmarna glänser som praliner på hyllorna, jag kommer på mig själv med att stå och bläddra i dem titt som tätt. Alltså kom jag hem med senast översatta boken av Rainbow Rowell; Fangirl, samt första i Grishaserien; I ljusets makt, av Leigh Bardugo (plus en massa presenter, då jag har tre födelsedagar att fira framöver!). Under lunchen började jag läsa I ljusets makt och klockan tre i natt var jag klar.
Så.
Himla.
Bra.
!
Detta påminner starkt om Hungerspelen av Suzanne Collins, just vad gäller den exakta känslan av världen de båda byggt upp och drivet i historien, men med lite mer nerv i språket, lite varsammare ordval; Alina Starkov, huvudkaraktären, är mer utvald än Katniss Everdeen, samt omgiven av lite fler män, vilket möjligen är min enda invändning. Texten far så snabbt att den konkurrerar ut allting annat, full av fantastiska ord som kefta och oprichniki och skuggmästare, ett antal oväntade, och tvära, vändningar och fina, fina karaktärer.
Man kan kolla in en video här för att se Leighs inspiration till böckerna, och nedan följer baksidestexten;
Första delen i Grisha-trilogin!
Alina Starkov är ingen särskild, bara en av alla fattiga, föräldralösa ungdomar i landet Ravka - ett rike som en gång var mäktigt och välmående men som nu drabbats av fattigdom och krig. På en resa attackeras Alina och hennes bästa vän Mal, och när han hotas till livet väcks en uråldrig kraft hos Alina, stark nog att rädda Mal, och kanske även det krigshärjade Ravka.
Alina förs genast till landets magiska elit, Grishan, och en helt ny värld öppnar sig för henne. En värld av magi och gnistrande överflöd, men där Alina inte vet om hon kan lita på någon - inte ens Grishans mäktige ledare, Skuggmästaren, som kanske är den enda som kan hjälpa Alina att ta makten över sin kraft och fullborda sitt öde.
Grisha-trilogin har sålts till ett tjugotal länder, och även filmrättigheterna är sålda. I Sverige släpps den första delen, I ljusets makt, våren 2015, del två, Stormens öga, hösten 2015 och del tre, Ur askan, våren 2016.
Köp, för bövelen, och läs!
Avdelning: Ungdom Taggar: #läsning #boktips
Christin Ljungqvist
Mingel & melankoli
2013 åkte jag till LitteraLund tillsammans med Lina Arvidsson och Katarina Sandberg och hade väldigt roligt, både på scen och utanför; jag tog tåget från Göteborg tidigt (åka tåg! LOVE!), träffade Lina och Katarina och vår moderator (som jag sorgligt nog glömt bort namnet på, men han var en bibliotekarie med skägg, gott humör och känsla för rockmusik), körde ett förmiddagsscenprat, mumsade på fikan i "Det Särskilda Hörnet" avsett för "medverkande" och minglade på kvällen. Och det gick bra.
I år blev jag nedbjuden till samma konferens men som gäst, inte författare. LitteraLund firade 10 år och bjussade på inträde, föreläsningar, mingel för dem som någon gång medverkat; gott, tänkte jag, skrivpaus!
Tågresan var minst lika fantastisk som sist, jag träffade eminenta Christine Lundgren (nyss signad med ett stort förlag! HURRA!) och Marie Metso på CoffeBreak, såg Salla Simukka, Martin Jern, Johanna Lindbäck, Ilon Wikland med flera på scen, skakade hand med Erik Titusson, förläggare på Lilla Piratförlaget, och Kristina Hård, arrangör. Och det gick inte bra; jag drabbades av melankoli.
Främsta anledningen torde vara att jag suttit framför datorn med manusomarbetningen from hell sedan veckor tillbaka och blivit smått asocial. En annan anledning är att jag inte kan vara vem som helst bland lärare och bibliotekarier; titt som tätt känns jag igen, det känns, som när det sprakar till i en gammal skolkamrats eller kollegas ögon men personen, eller du, väljer att titta bort istället för att hälsa? Jag valde att titta bort, eftersom jag inte kände någon (Christine och Marie skulle kolla in Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren på Malmös bibliotek) och behovet av en vän i nöden, eller bara någon att tycka saker eller konspiratoriskt fnissa med, växte sig monstruöst; jag gick en stund på vernissagen, smet innan minglet och väntade in tåget hem. Det var inte en av minsta största stunder som författare; jag kände mig ganska liten. Alla känner apan, apan känner ingen, elefanten i rummet; jätte. Konstig. Erfarenhet.
Jag menar, övergången mellan författarskapets två extremer, total ensamhet vs. välbefolkat sceneri, brukar vara rätt tuffa och kräva mycket energi, men att hamna i detta mellanting? Var nog värre än bådadera.
Dessutom är jag vanligtvis ganska dålig på att mingla och nu var jag usel.
Hur som helst.
Jag hade David Nicholls senaste "Vi" att sällskapa med, bokens melankoliska tragikomik speglade min sinnesstämning väl och dessutom handlar den om bortlängtan, otillräcklighet och tågresor; ingenting skyddar en mot omvärlden som en god bok.
Avdelning: Ungdom Taggar: #mingel #LitteraLund #tågresa
Mattias Lönnebo
Vad driver mig som författare?
Vad driver mig som författare? Ja, det finns det nog flera svar på, och jag är inte säker på att jag själv har dem. Men något har jag ändå fattat – jag vill skapa och vara kreativ, och det här är ett sätt för mig att kunna vara det. Jag vill skriva något som ”ger mervärde”, som både är tankeväckande, roande, upprörande och har en moralisk udd. Jag vill beröra mig själv, och andra.
Avdelning: Ungdom Taggar: #skolor #bibliotek #nazism #etik #drivkraft
Mats Strandberg
Den stora triangel-tröttheten
Började läsa Megan Shepherds The madman's daughter, en skräckbok för ungdomar som lånar friskt från H G Wells klassiker Dr Moreaus ö. Det handlar om 1800-talets smutsiga London, tveksamma vetenskapliga experiment på levande varelser, en försvunnen pappa, klasskilllnader ... men ser man på, 70 sidor in, när berättelsen just börjat ta fart och den kvinnliga huvudpersonen ger sig av till den mystiska ön där hon fått veta att pappan finns, börjar allt kretsa runt en kärlekstriangel. Vem ska den kvinnliga huvudpersonen välja? Den omöjligt jättesnygga killen, eller killen som inte är lika klassiskt snygga men ändå ÄNNU hetare pga lite farlig?
Jag är så fruktansvärt trött på dessa ständiga, pliktskyldiga kärlekstrianglar i engelska och amerikanska post-Twilight-ungdomsböcker. Alltid dessa tjejer som är jättesnygga utan att veta om det. Alltid dessa killar/vampyrer/varulvar som slåss om hennes gunst. De förpestar genren. Tar alldeles för stor plats och tränger ut så många andra, så oändligt mycket intressantare, frågeställningar.
Den här kärlekstriangeln var dessutom så yxigt konstruerad att jag helt enkelt inte orkade läsa vidare. Särskilt inte när jag insåg att detta bara var första delen i en trilogi. Så jag läste sammanfattningar av hela handlingen på nätet, för att få veta hur det slutade, och jag ångrade mig inte ett dugg. Nu vidare till nästa bok.
Avdelning: Ungdom Taggar: #nyläst #ungdom #skräck
Eleni Schmidt
Solförmörkelse
Solförmörkelse idag! Försöker komma på någon bok där det har varit viktigt för handlingen....
Avdelning: Ungdom Taggar: #Solförmörkelse #serier
Anmäl textfel