Aktuella recensioner
Här finner du recensioner av dagsaktuella böcker. Listan är redaktionellt sorterad.
Visa endast recensioner med toppbetyg
Recensioner

LitteraturMagazinets recension
av
Sveasagorna, Linus de Faire
En episk släktsaga







Linus de Faire, född 1977 och bosatt i Malmö, belönades 2017 med Katapultpriset för sin debut "Boken om Yousef". "Sveasagorna" är hans tredje roman.
Den svenska emigrantvågen till Sydamerika är betydligt mindre omskriven än den till Nordamerika. Det var i höstas, i Mariana Enriquez "Vår del av natten" som jag först kom i kontakt med litterära utvandrare från Sverige till Misiones i Argentina. Där och då v&...


LitteraturMagazinets ljudboksrecension
av
Vi är inte här för att ha roligt, Nina Lykke
Pricksäker satir över kulturlivet








Jag har lyssnat på Nina Lykke, “Vi är inte här för att ha roligt”, inläst av Ludvig Josephson. Så bra! Hur kan han hålla sig för skratt? Det är den roligaste och mest träffsäkra bok jag har läst på jag vet inte när. Jag skrattar högt för mig själv.
Knut är författare men har inte gett ut något på sju år. Det bästa han skrivit, den Berömda boken, l...


LitteraturMagazinets recension
av
Kvinna sedd bakifrån, Jesper Wung-Sung
Storartat om en gåtfull kärlek







Jag har de senaste åren haft nöjet att läsa flera betydande danska och norska författare. Den senaste i raden är dansken Jesper Wung-Sung med den finkänsliga romanen “Kvinna sedd bakifrån”, nu översatt till svenska. Kvinnan är Ida, maka till konstnären Vilhelm Hammershøi som levde 1864-1916.
“Kvinna sedd bakifrån” är titeln på en av Hammershøis tavlor som utgör omslaget til...


LitteraturMagazinets recension
av
Märit, Elisa Rossholm
Fantastisk skildring av ett människoliv







Konstvetaren Elisa Rossholm har flera uppmärksammade serieromaner bakom sig, bland annat "Lammen från Le Mans". "Märit" är hennes senaste och mest personliga verk.
Till skillnad från andra biografier som ofta är långa och lite torra är "Märit" en perfekt tillskuren serieroman om en flicka som 1915 föddes i Östersund, en vacker stad som hon ganska snabbt växte ur. När Märits vuxna barnbarn många år se...


LitteraturMagazinets recension
av
Kaptenen och Ann Barbara, Ida Jessen
Gedigen roman om en annan tid







Ida Jessen är en dansk författare som jag lärt känna genom Ninni Holmqvists fina översättningar för Historiska Media. Jag är glad över denna nya bekantskap, nu senast genom romanen “Kaptenen och Ann Barbara”.
Det ligger mycket research bakom skildringen av ett jylländskt 1700-tal, men det är inget som belastar berättelsen. I denna bok finns starka mänskliga möten, hårt arbete, hopp och förtvi...


LitteraturMagazinets recension
av
Det stumma rummet, Herbjørg Wassmo
Mot ett nytt liv







Med “Det stumma rummet” fortsätter Herbjørg Wassmos trilogi om “tyskepiken” Tora. Det är en välgärning av Historiska Media att ge ut böckerna från 80-talet på nytt.
Tora, som bor i ett litet samhälle i Nordnorge, lever med skammen att ha en tysk soldat som far. Modern Ingrid bor nu med en annan man, Henrik, som förgriper sig på sin styvdotter. Tora är fången i de vuxnas tystnad men ocks&ari...


LitteraturMagazinets recension
av
Det sena verket : Från Andningsvändning till Tidsgård, Paul Celan
Poesi nära ögonblicket







Den tyskspråkige Paul Celan (1920-1970) föddes i den rumänska staden Czernowitz, som idag är en del av Ukraina. År 1941 ockuperades staden av nationalsocialistiska trupper och hans föräldrar, som var av judisk börd, deporterades och dog i ett läger. Celan själv lyckades fly sin hemstad, först till Bukarest, sedan till Wien, för att till sist bosätta sig i Paris, där han var verksam tills han tog sitt liv 1970.
...


LitteraturMagazinets recension
av
Den som ser, Herbjørg Wassmo
Det gäller livet hos Herbjørg Wassmo







Jag sträckläste - igen! Jag är så glad att jag upptäckt norska Herbjørg Wassmos författarskap. Efter Dina-trilogin ger Historiska Media ut den fjärde delen, “Den som ser”. Den skrevs många år efteråt, kom på norska 2017 och finns nu på svenska.
Det är som de tidigare romanerna en stark berättelse om kärlek, svek och skuld. Den unga Karna utgör det centrum som de andra personerna ...
Anmäl textfel