Litteraturblogg: Ulf Malmqvist 

Visa standardvy Visa omslagsvy

 

Naturen är fantastisk!

Internet är ingenting! fastslår Thomas Tidholm när han jämför med svamparnas mykorrhizan"

Det bör noteras och uppmärksammas att två av årets Augustprisnominerade böcker uppehåller sig vid svamparnas underjordiska nätverk. Både Thomas Tidholms Jordlöparens bok och Nina Burtons Livets tunna väggar lyfter fram detta underjordiska nätverk som möjliggör en kommunikation mellan träd och växter. Internet är ingenting! fastslår Thomas Tidholm när han jämför med svamparnas mykorrhizan. Nina Burton konstaterar att de växter som förädlats har en smula svårare med kommunikationen. Ändå: detta underjordiska nätverk, detta rhizomatiska underverk har med sina finmaskiga trådar skapat förbindelser mellan kategorierna Skönlitteratur (Tidholm) och Facklitteratur (Burton). Naturen är fantastisk!


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Augustpriset #träd #svampar #nätverk #förbindelser #facklitteratur #skönlitteratur
20 oktober 2020
Profil: Ulf Malmqvist
 
Kommentera
 

När erfarenheten ger röst till den andre

Omslagets övergivna rollator blir en tragisk tidsmarkör just denna vår och sommar"

Rollatorgnissel under den järnblå solen är titeln på Nicko Smiths femte diktsamling, som han ger ut på eget förlag. Han är född 1974 i Stockholm men är numera bosatt i Finland. Omslagets övergivna rollator blir en tragisk tidsmarkör just denna vår och sommar, även om diktsamlingen i sin helhet har vuxit fram under åren som poeten varit verksam inom äldrevården. Det går helt enkelt inte att läsa de nya dikterna utan att ställa dem i relation till de svarta rubriker som just äldreomsorgen haft i sina misslyckade försök att hålla Covid-19 utanför institutionerna.
Dessutom är det lätt att knyta an till poetens tidigare samlingar i läsningen av de nya diktsamlingarna. Utanförskap, förvirring och död är närvarande genom samtliga samlingar, men inte alltid med den pregnans som han uppvisar i den nya samlingen. Jag tror att den tematiska sammanhållningen i Rollatorgnissel under den järnblå solen har tjänat honom mycket väl. Den finns en närhet och inkännande erfarenhet där de flesta av dikterna tar stöd.
Det expressiva bildspråket känns igen. Ibland blir det överlastat med stjärnor och stjärnhimmel men många gånger hugger det till (”Tusen solar & en mäktig vintergata i din blick”) Allra bäst blir det när poeten verkligen vilar i orden och erfarenheten och ger rösten till den andre:

Allting går så fort nuförtiden
Allting går så fort
 


Avdelning: Poesi Taggar: #äldreomsorg #poesi #rollator
18 juli 2020
Profil: Ulf Malmqvist
 
Kommentera
 

Politisk roman

Lone Aburas har ett fint gehör för en dialog där samtalet passerar förbi de talande"

Bokförlaget Anti fortsätter sin utgivning av den danska författaren och poeten Lone Aburas  och nu föreligger ”Politisk roman” i översättning. Tidigare har förlaget presenterat ”Det är jag som talar (räkenskapens timme)”. Båda är översatta från danskan av Johanne Lykke Holm. Det är medelklassens våndor och tillkortakommanden som står i centrum av Lone Aburas roman, politisk så till vida att de medverkande gör ställningstaganden som får konsekvenser.
   Rebecca är verksam inom vuxenutbildning och det är ur hennes perspektiv som vi får följa en familjs sönderfall. Hon är gift med Robert, tandläkare och de lever ihop för att de inte orkar behöva leta nya partners. De har barn med sig från tidigare äktenskap. Ingen mår egentligen riktigt bra, men de härdar ut i en slags familjeliv. Kanske hade det kunnat fortsätta så om inte Robert beslutar sig för att gå från ord till handling och bestämmer sig för att gömma en flykting i lägenheten.
   Roberts engagemang är inte Rebeccas. Hon kan inte känna någonting inför en hemlös utanför Lidl, än mindre känna någonting annat än leda och likgiltighet inför Amir som göms i familjens arbetsrum. Dessutom verkar han utöva något slags påverkan på hennes son. Både Robert och Amir blir mottagare av hennes växande förakt.
   Det finns ett stort allvar bakom Lone Aburas lätta anslag som ibland ligger väldigt nära satiren. Robert och Rebecca och kretsen runt omkring dem mejslas fram som medelklassens stereotyper. Amir får i sin tur representera ett utanförskap. Lone Aburas har ett fint gehör för en dialog där samtalet passerar förbi de talande, men som plötsligt obarmhärtigt kan röra sig in mot en smärtpunkt. Det är i dialogen som romanen växer fram och rör sig mot någon form av engagemang även från Rebeccas sida. Det är kanske trots allt hon som får sista ordet ändå. Men då är ändå allt för sent.
 


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Dansk litteratur #politik
13 september 2019
Profil: Ulf Malmqvist
 
Kommentera
 

Lyrikvännen i Italien

I Italien däremot misströstar poeten Valerio Magrelli om poesins överlevnad"

På omslaget till Lyrikvännens senaste nummer (3-4/2019) rinner vattnet i en strid ström under Ponte Fabricio i Rom. Mycket vatten har hunnit rinna under den bron sedan Lennart af Petersens tog fotografiet 1949. Omslaget vittnar om att det är italiensk poesi som bildar numrets tema.

Den avgående redaktören Marie Pettersson reflekterar självkritiskt i den inledande texten om det överhuvudtaget är en god idé att sätta ihop tidskriftsnummer utifrån ett tema. De blivande redaktörerna för Lyrikvännen - Anna Lundvik och David Zimmerman - har under den gångna hösten befunnit sig på plats i Italien och mött några italienska poeter. De bjuder på en spännande läsning i ett nummer som inte håller sitt tema i alltför strama tyglar. Bland annat får vi möta nyskrivna dikter av herrarna Ulf Eriksson och Kristoffer Leandoer, vilket alltid är en ynnest.

I Italien däremot misströstar poeten Valerio Magrelli om poesins överlevnad: "Fram tills igår var jag optimistisk vad gäller poesins framtid!" Han uttrycker att han alltid trott på poesins överlevnad, men att han nu inte tror så längre. Anledningen är hur forskare i Kina har modifierat DNA. Hur detta hänger ihop med poesins framtid, eller snarare brist på framtid, berättar han för David Zimmerman på ett tämligen övertygande sätt. Även Christina Ubah Ali Farah uttrycker farhågor om den italienska poesins framtid och ser de snabba digitala publiceringsformerna som ett hot. Hon manar till eftertanke: ”Poesi behöver mycket raffinering och omtanke om varje ord.” Trots allt bjuder det föreliggande numret på ett flertal bevis på att poesin fortfarande lever och mår bra, både i Italien och i Sverige.


Taggar: #Italien #poesi #Ponte Fabricio #farhågor
28 juni 2019
Profil: Ulf Malmqvist
 
Kommentera
 

Ny poesi från Österbotten

Bildspråket är expressivt. Svärtan uttrycksfull"

Nicko Smith: Hki Rött
Nicko Smith: Bipolära skeppsbrott i Österbotten

Den finlandssvenske poeten Nicko Smith debuterade i fjol med ”Hki Rött” och redan under vårvintern publicerade han sin andra diktsamling: ”Bipolära skeppsbrott i Österbotten”. Utgivningstakten är imponerande. När jag läser honom tänker jag på Åke Hodell och de andra så kallade konkretisterna, de som gärna förde in den visuella framställningen av dikten som ett poetiskt tillägg. Nicko Smith låter stundtals bokstäverna ta plats på arket, som gemener och versaler utslitna ur ordet och dikten. Ögat och tanken får på något sätt upptäcka och återskapa språket igen – hitta ordet och sammanhanget.
   

Men för att ta det från början: ”Hki Rött” är en väldigt urban diktsamling. Den rör sig i kvarter med ”matutdelningsköer”, ”tysta tiggarhörn” och ”inkassoångest”, ett slags stadens baksida, oavsett stad. Men här rör det sig om Helsingfors, Helsinki, Hki. Tonläget är högt uppskruvat. Nästan varje enskild rad är sin egen utsaga, där påstående läggs till påstående. Bildspråket är expressivt. Svärtan uttrycksfull. Här finns Gasmasksvart, Mjölksvart, Schackmattsvart och Stjärnsvart. I detta glimmar ljusen från en avlägsen himmel och från flimrande tv-apparater. Poeten anspelar på ”svartvita Aki Kaurusmäki filmer” och visst blänker det i den regnvåta asfalten, där poeten rör sig genom Helsingfors. Han registrerar, noterar och går vidare.
   

I sin andra diktsamling fortsätter Nicko Smith sitt lustfyllda utforskande av det expressiva bildspråkets möjligheter, men nu i en mer pastoral miljö: ”Långt bortom/storstadsångestens/överfyllda tomhet”. I den föreliggande samlingen rör sig poeten över hela Österbotten. ”Tiderna förändras” hävdar Nicko Smith och förklarar att förr (i antikens Grekland) ansågs bipolär syndrom vara en gudagåva. Nu behandlas den med till exempelvis litium eller neuroleptika. ”Jag har dykt ner till bottnarna och klättrat upp till topparna i sjukdomsbilden som funnits ända sedan mina ungdomsår” förklarar poeten i sitt förord. I den senaste diktsamling blir anslaget mer centrallyriskt och det uppskruvade tonläget dämpas en smula.


När poeten fyller en hel sida med ordet ”Mani”, skrivet tätt och utan mellanslag - då hugger det till i läsaren. Men när han några sidor senare hävdar: ”Stjärnljuset på min panna/Änglavinden söker andetagen” så förstår läsaren någonting av de bottnar och toppar som Nicko Smith beskriver i sitt förord. Det är i gestaltningen av detta som ”Bipolära skeppsbrott i Österbotten” blir en angelägen diktsamling.
 


Avdelning: Poesi Taggar: #Österbotten #Bipolär #Bildspråk #Konkretister
14 april 2018
Profil: Ulf Malmqvist
 
Kommentera
 

Var är Gud i e-boken?

Plötsligt kan det stå ett dallrande och upphöjt "älskar" på en enskild rad"

Det är någonting med radbrytningar just nu.

I Dagens Nyheter den 16 februari hävdade Jonas Thente att en välplacerad radbrytning är som att möta Gud. Han tog Katarina Frostenssons radbrytning
"en
våg"
ur diktsamlingen "Stränderna" som ett föredömligt exempel på detta.

Nyligen tillkännagavs det att Gunnar D Hanssons "Tapeshavet" är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. "Äntligen" lockas jag utropa! I metadikten "Glasört, jordrök" brottas poeten med den oskrivna dikten och tvingas erkänna: "Helt krasst:/det hela har gått snett från början och då hjälper inga snygga/ radbrytningar i världen."

Jag har laddat ned några angelägna diktsamlingar som e-böcker. Det finns just nu över 600 diktsamlingar på den digitala bokhyllan i nätbokhandeln. Jag tänker att det är behändigt att kunna bära med sig poesin i fickan - i mobilen. Det låter sig göras. Hela Prousts romansvit ryms redan där.

Men så är det det där med radbrytningar. Plötsligt infaller radbrytningarna lite hur som helst på mobilskärmen. Plötsligt kan det stå ett dallrande och upphöjt "älskar" på en enskild rad, trots att ordet inte tillnärmelsevis har en sådan upphöjd ställning i diktsamlingens pappersförlaga.

Var är Gud i e-boken?
 


Avdelning: Poesi Taggar: #radbrytning #e-böcker #Nordiska rådets litteraturpris
2 mars 2018
Profil: Ulf Malmqvist
 
Kommentera
 

Du måste läsa för ditt barn!

och du kan redan nu börja formulera frågorna som kommer att utveckla ditt barn till en reflekterande läsare"

Du måste läsa för ditt barn. Du har läst i tidningen att Sverige sjunker i Pisa-mätningarna med avseende på bland annat läsförståelsen. Förklaringarna till detta är många, men en av anledningarna är enligt läsforskaren Caroline Lidberg att vi inte har någon tradition av att föra textsamtal i skolan. Hon menar att eleverna tidigt knäcker läskoden, men att de vid fjärde och femte klass tappar i textförståelse eftersom de inte har någon uppövad förmåga att ställa frågor till texten och läsa mellan raderna. ”Vi har ingen som helst tradition av att föra textsamtal” hävdar hon i det senaste numret av Lärarnas Tidning (1/14). Därför har eleverna svårt att ta till sig texterna när de blir längre och mer krävande.
   Det är just därför du ska läsa för ditt barn från tidig ålder. Du ska läsa och du ska fråga. Du ska ställa tolkningsfrågor och värderingsfrågor utifrån boken ni läser. Tolkningsfrågornas svar finns mellan raderna i boken. De kan till exempel undra över hur huvudpersonen känner sig i en viss situation. Värderingsfrågorna uppehåller sig utanför texten och kryper in under huden: skulle du vilja vara kompis med huvudpersonen?
   Rigmor Lindö är inne på samma spår i boken ”Det tidiga språkbadet” (Studentlitteratur): ”När de börjar läsa på egen hand nöjer de sig inte med att läsa ´på raderna´ utan kommer att ställa frågor till text och bild och använda sig av de strategier som de fått smaka på som lyssnare under förskoleåren. Detta är en effektiv metod för att ge alla barn möjlighet att utvecklas till reflekterande läsare som utvecklar en god läsförståelse.”
   Just därför ska du läsa för ditt barn, och du kan redan nu börja formulera frågorna som kommer att utveckla ditt barn till en reflekterande läsare.
 


Avdelning: Barn Taggar: #Pisa-mätning #högläsning #läsförståelse
1 februari 2014
Profil: Ulf Malmqvist
 
Kommentera

Samma vita vardagsrum och samma höger

17 november 2013

Tack för det Bodil Malmsten

8 september 2013

Seamus Heaney 1939-2013

30 augusti 2013

Grattis Emil!

22 maj 2013

Läs för mig pappa!

14 april 2013

En bok till varje pris?

12 mars 2013

Lyrikvännens nya dubbelnummer

12 februari 2013

Opsis Barnkultur

14 januari 2013

Feliz Navidad

22 december 2012

Litterär simultanförmåga?

28 november 2012

Barnböcker i ögonhöjd

22 november 2012

Lista recensioner av Ulf Malmqvist

Ulf Malmqvist

Brinner för mötet mellan barn och böcker

Ulf Malmqvist är pedagogisk utvecklare och litteraturvetare. Han är även verksam som lektör vid Bibliotekstjänst Barn & ungdom. Han brinner för mötet mellan barn och böcker och anser att lyriken alltmer blir en livshållning snarare än en litterär genre.

 Recensioner 
Poesi nära ögonblicket

LitteraturMagazinets recension av Det sena verket : Från Andningsvändning till Tidsgård, Paul Celan

Poesi nära ögonblicket

Det som talar i dem är erfarenheten – den livsbejakande, den bistra, den tvehågsna"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Den tyskspråkige Paul Celan (1920-1970) föddes i den rumänska staden Czernowitz, som idag är en del av Ukraina. År 1941 ockuperades staden av nationalsocialistiska trupper och hans föräldrar, som var av judisk börd, deporterades och dog i ett läger. Celan själv lyckades fly sin hemstad, först till Bukarest, sedan till Wien, för att till sist bosätta sig i Paris, där han var verksam tills han tog sitt liv 1970. ...
LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Fragment från äldre bildad herre

Förlupna ord : Ur de svarta anteckningsböckerna, Per Wästberg
En volym som med precision och gehör avlyssnar parrelationens dialoger och (brist på) samspel"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Sjungande vokaler och ett requiem

Ur världen, Eva Runefelt
Men någon egentlig naturlyrik i form av stilla meditationer ryms inte mellan pärmarna, även om älgdimman kan tätna och sädesärlan dyker upp i mer än en dikt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Kärlek i den eviga staden

Den sista sommaren, Gianfranco Calligarich
Med en obeveklig kronologi rör sig berättelsen mot slutet, som tycks allt mer oundvikligt men aldrig förutsägbart"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist
Klassresans våndor och möjligheter

LitteraturMagazinets recension av Åren, Annie Ernaux

Klassresans våndor och möjligheter

Annie Ernauxs självbiografi handlar mer om efterkrigstidens Frankrike än om henne själv som subjekt"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
När läsaren närmar sig slutet av Annie Ernaux bok ”Åren” har författaren hunnit ikapp sin egen text. Vi får veta vad det är för bok hon tänkt skriva och hur missionen lyder: ”Rädda någonting från tiden där man aldrig mer kommer att vara.” Vid det laget vet vi redan att hon lyckats mycket väl med sitt uppdrag. ”Åren” spänner över hela hennes liv och texten växer fram utifrån minnesbilder stimulerade av bilder i ett fotoalbum. Ann...
LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

En diktning med anslag av extas och triumf

I grenverket, Lennart Sjögren
Dikter ska inte lämna svar, men de får gärna ge sig på att formulera frågor"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

En skärningspunkt mellan oändligheter

Det osynliga motstyckets bok, Göran Sonnevi
Evigheten finns runt omkring oss, hävdar poeten men fastslår också att de oändliga avstånden finns inne i oss"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Dikter som ryms på handens fingrar

Ensamtal, Ann Jäderlund
Det tar en stund att ställa om blicken, att låta sig inte förstå"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

LitteraturMagazinets recension av Nattmusik för dagsländor, Eva-Stina Byggmästar

Hjärta och smärta i en diktning som berör

Kärleken snärjer tycks hon säga och lånar röster från både Virginia Wolf, Edith Södergran och Emily Brontë"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Det är så med Eva-Stina Byggmästar, att hon kan ta en väldigt banal fras och ladda den med ett innehåll som känns nytt och oförbrukad. I sin nya diktsamling ”Nattmusik för dagsländor” finns många spår av en förlorad kärlek, en kärlek som brann väldigt intensivt under en kort period. Just detta tema är i ett längre perspektiv ett av de mest besjungna i poesin. Dessutom tog det inte s&a...
LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Tydligt kvinnoled i stor dikt

Ararat, Louise Glück
Så förkrympt är denna familj och så allomfattande stor att den tränger undan alla andra värden"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

En Mann för vår tid

Fyra noveller : Tonio Kröger ; Tristan ; Döden i Venedig ; Mario och trollkarlen, Thomas Mann
Men visst finns det både risktagningar och överväganden som måste göras i dessa sammanhang, när verk från det tidiga 1900-talet ska ges en språkdräkt för vår tid"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Isol visar ingen nåd

Hur ska det gå för Toribio?, Isol
Det är inte alltid lätt att vara småbarnsförälder och precis som i Toribios familj står prövningarna ofta som spön i backen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

LitteraturMagazinets recension av Dinkeli dunkeli doja : rim och ramsor av Lennart Hellsing, Lennart Hellsing

Krakel Spektakel och många andra

Det är med stort mod och friskt humör som illustratören Charlotte Ramel ger sig i kast med författarens texter i ett generöst urval"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Alldeles nyss fyllde Lennart Hellsing hundra år. Han debuterade redan 1945, så det är många som har fått stifta bekantskap med hans ordkonst under sin uppväxt. Det är nog så, att det är väldigt få som är obekanta med karaktärer som Kusin Vitamin, Herr Gurka och Krakel Spektakel – inte minst genom lyckade tonsättningar av hans texter. Lennart Hellsings rytmiska verser och dikter blev även illustrera...
LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Egensinniga kråkor i konstfull volym

Kråkor, Cord Riechelmann
Ut vill läsaren: ut och spana efter råkkolonier och egensinniga kråkor, gärna i stadsmiljö"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Lyckan att vara ett bokbarn

Bokbarnet, Sam Winston
Hon vittnar om det fantastiska med att vara ett bokbarn, att vistas i en värld av berättelser"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Att kunna hålla smärtan stången

Åtel, Jörgen Lind
Skilsmässa, cancerbesked, skuld och sorg. Ett barn är inblandat i uppbrottet och slitningarna"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

LitteraturMagazinets recension av Sju grenar, Katarina Frostenson

Betvingande gul poesi

Finns det en möjlighet att läsa Katarina Frostenson utan att placera henne i den kontext som stavas Svenska Akademien? Ja, naturligtvis!"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Det går inte att värja sig mot den intensiva gulheten på omslaget till Katarina Frostensons senaste diktsamling ”Sju grenar”. Det är ett glädjegult omslag, betvingande gult. Ett gult som fortsätter in i dikterna, som sjunger om solgula gardiner, om Riddare Sol, om april. Sagotalet sju bestämmer den nya samlingens komposition i sju diktsviter. Grenar kan förstås i betydelse av förgreningar som utgår från ett ...
LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Ett svindlande tidsperspektiv

Omega, Johannes Anyuru
Årtalen är viktiga. Tidsmarkörerna centrala. Men de rår inte på döden"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Oumbärlig dikt om dikt

Till dikten, Malte Persson
Och mitt i allt detta står Malte Persson och jonglerar med språket, utan att tappa ett enda ord"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Lyrikplåster och diktbandage

Orkidébarn, Eva-Stina Byggmästar
En ombonad dikt, nästan som ett slags lyrisk ljusterapi innan ljuset återvänder på riktigt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

LitteraturMagazinets recension av Fragment II, Lars Norén

Blytunga rader av risktagande

Livsfarligt nära den förnumstiga sentensen som kan broderas på en väggbonad"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Lars Norén är mest känd som dramatiker, men han har utöver ett hundratal pjäser skrivit både dikter, dagbok och prosa. Den första samlingen textfragment kom 2015. LitteraturMagazinets Ulf Malmqvist har läst hans senaste.  Någonstans i "En dramatikers dagbok 2013-2015" undrar Lars Norén: "Jag/-/förstår inte hur en normal läsare skall orka ta sig igenom hela boken." Jag läser dagboken samtidigt som jag l&...
LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Nytolkade dikter från Tjörn

Tiarnia I-III, Pentti Saarikoski
Hos Tiarnia slipper vi den tunga sänklodsvokalen i mitten av Tjörn"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Fördjupning och flärd för bilderboksälskare

En fanfar för bilderboken!, Oscar K.
Det är en lyx att ta del av vad forskare, kritiker och bilderboksskapare tänker kring bilderbokens teori och praktik"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

De är så många och så duktiga

Möten med 18 svenska barnboksillustratörer, Ingmari Åkerman
Man kan även häpna över hur nära det var att Pija Lindenbaum blev teletekniker"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

LitteraturMagazinets recension av Öjvind och världens ände, Sara Lundberg

Det filosofiska anslaget bär genom hela boken

Mumma för det grubblande barnet i övre förskoleåldern – barnet som funderar över var världen tar slut och vad som kommer sedan"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Att Öjvind är en sådan som flyger vet vi efter ett par tidigare böcker av Sara Lundberg. Med fladdrande frackskört och med rött burrigt hår svävar han över världen. Hans bästa vän Vita (hon som målar strecken) är aldrig långt borta. Tillsammans utforskar de världen, eller det som de tror är världen. För hur är det egentligen? Att ramla över kanten vid världens ände &...
LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

10 år med prinsessan!

När prinsessor går på zoo, Per Gustavsson
Per Gustavsson har ett mycket personligt uttryck i sina bilder"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Sparsmakad prosa i filmiskt berättande

Det är inte min hatt, Jon Klassen
Där låter oss Jon Klassen sväva i en underbar ovetskap och det finns många samtal som kan ta sin början när boken är slut."

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Klassiska sånger får hjälp av batteri

Herr Gurka, Krakel Spektakel och alla de andra - 50 sånger i urval och ackompanjemang av Johanna Hellsing & Klas Widén, Lennart Hellsing
Härliga helsidesillustrationer bjuder in läsaren till Hellsingland"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

LitteraturMagazinets recension av Känn igen 25 myror och andra småkryp, Björn Bergenholtz

Härliga handböcker om djur och natur

Dessutom får vi veta vad som skiljer ett småkryp från en insekt."
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Inte så många att det känns näst intill omöjligt. Inte heller för få så att det känns onödigt. Var hamnar vi då, vid vilket antal? Författaren och illustratören Björn Bergenholtz tycker att 25 är ett bra antal och har utifrån detta skapat en härlig bokserie med handböcker för barn i förskoleåldern och strax däröver. Den senaste boken uppmanar läsaren att k&au...
LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Anna Höglund provar bilderbokens gränser

Om detta talar man endast med kaniner, Anna Höglund
Det är med andra ord mycket som sägs mellan raderna i boken – antydningar, tystnader, skrik"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Haltande gestaltning bärs inte upp av bra idé

Ställ dig i kö!, Tomoko Ohmura
Deras karaktärer är fångade på ett ganska valhänt sätt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Expressivt språkbrukande och dramatiska illustrationer

Buster vill städa, Marie Oskarsson
Dramatiken är stor i den här boken, något som Lisa Kleinschmidts illustrationer understryker med önskvärd tydlighet"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

LitteraturMagazinets recension av Lilla björn på semester, Benjamin Chaud

Storslagna panoraman i generöst format

Det är en mycket varm ton i berättelsen trots det uppdrivna berättartempot"
Tempot är onekligen högt när den franske författaren och illustratören Benjamin Chaud ännu en gång låter oss stifta bekantskap med Lilla björn och Pappa björn. Senast var det i ”Björnens sång” (2012). I den här berättelsen går björnparet i ide på ett stort varuhus i ett vintrigt Paris. Men vilan blir inte långvarig: Lilla björn blir såld som ett gosedjur och Pappa b...
LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Brokig och unik antologi för barn

När Alice blev arg, Josephine Glad
Mellan bokens hårda pärmar samsas 16 författare och 12 illustratörer om utrymmet. Alla begår här sin skönlitterära debut"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Mystisk nyckel i mysig rysare för unga

Tredje tecknet, Ingelin Angerborn
Inger Angerborn sparar inte på krutet när det gäller att kittla läsarens nerver och hon gör det med finess"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

En bok att färdas med genom åren

Första sagoskatten, Catarina Kruusval
Det vilar ett slags mild vänlighet över Catarina Kruusvals illustrationer, ungefär som hos Ilon Wikland"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

LitteraturMagazinets recension av Numeralia, Isol

En god introduktion till Isols bildvärld

Jag är överväldigad av hennes förmåga att ge bildlösningar till Jorge Lujáns lyriska betraktelser av siffrorna"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Det lär väl knappast ha undgått någon att Isol (Marisol Misenta) är 2013 års pristagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA-priset). Men när pristagarens namn kablades ut över världen var det åtminstone en och annan här uppe i smällkalla Norden som utbrast ”vem?” Den som började leta på bibliotekets hyllor efter böcker av Isol var ute i ogjort ärende och den som till &a...
LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Tidens tand har gått varsamt fram med Ludde

Ludde letar efter nalle, Ulf Löfgren
Ett tilltal som präglas av en tilltro till barnets kompetens att förstå nyanser och knasigheter"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Tre meter av underbart bildberättande

Vart ska du?, Jockum Nordström
Alla som har läst böckerna om Sailor och Pekka är väl förtrogna med Jockum Nordströms säregna illustrationstekniker"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Dramatiska turer när liten flicka möter stort lejon

Gömma lejon, Helen Stephens
Många av uppslagen uppehåller sig vid just detta, att betona kontrasterna stor och liten"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

LitteraturMagazinets recension av Tom Tits roliga tricks, Klas Fresk

Roliga experiment och gammal skåpmat

Tjusningen med boken är just detta: användarvänligheten"
Det har blivit några samlingar med tricks på olika teman från Tom Tits genom åren. I den här volymen har Klas Fresk och Lasse Levemark valt att koncentrera sig på roliga experiment. Författarna menar att ett roligt experiment kännetecknas av att det är enkelt att utföra och lyckas med, samtidigt som det ger en tydlig effekt. Innanför pärmarna har de samlat 44 stycken trick som utan några större åth...
LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Syskonkärlek trots allt

Kan jag med, Pija Lindenbaum
Det är i bilderna som värmen och humorn framträder"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

En bok som vibrerar av kärlek till både bilden och språket

ABC och alla de andra gökarna, Anna Höglund
Det är bokstäverna som bokstavligen står i centrum av uppslagen, karaktärsfulla, med sin individuella prägel"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Orden dansar över sidorna på hellsings manér

Cirkusloppor på luffen, Lena Sjöberg
Då ger jag mig hellre hän åt texten som aldrig kommer i närheten av ett nödrim eller en otakt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

LitteraturMagazinets recension av Vad säger ett russin?, Anna Höglund

Ljudhärmande språklust för de yngsta

Anna Höglunds illustrationer håller sig i en dov färgskala och innehåller gärna ett nostalgiskt tilltal"
Att lejonet säger ”RrrrrrrrrRrrr” är kanske inte så konstigt, men vad säger ett russin? Svaret återfinns i Anna Höglunds nya bok som är fylld med milda illustrationer i blandteknik och som rymmer en ljudhärmande text som svarar på frågan ”Vad säger..”. Det här är en bok för de allra yngsta och en direkt uppföljare till ”Vad säger klockorna?” som även den hade ...
LitteraturMagazinets recensent: Ulf Malmqvist

Seendets poesi

Utskuret ur ett större träd, Eva Ström
'Gömmer sig ondskan i varje människa?' Den frågan ställer poeten när massakern på Utøya slår sönder sommaren 2011"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Ulf Malmqvist

Om rädslor – och om att övervinna dem

Skuggsidan, Per Gustavsson
Det är inte alltid så lätt att följa Per Gustavsson i hans berättelse. Historien vindlar sig fram och de förvrängda rummen hoppar mellan olika perspektiv"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Ulf Malmqvist

En diktning utan yviga gester

En kväll i oktober rodde jag ut på sjön, Tua Forsström
Hennes röst är lågmäld och hennes diktion är vemodig"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Ulf Malmqvist

Recension av Stora mesboken, Stefan Casta

Närgångna porträtt av tuffa och smarta småfåglar

En härligt generös bok, främst genom sina vackra akvarellillustrationer men också genom all mer eller mindre nödvändig fakta"
Stefan Casta och illustratören Staffan Ullström har samarbetet kring en mängd faktaböcker om naturen. För några år sedan kom fina "Stora musboken" som handlar om gnagare. I sin nya bok fokuserar de i stället på våra vanligaste småfåglar. I "Stora mesboken" presenterar de elva mesarter. Några av dem är så vanliga att vi ser dem varje dag, andra får man spana länge efter innan de går att...
Recension av profil: Ulf Malmqvist

Minimalistiskt – men med en värmande humor

Mamma borta, Chris Haughton
Humorn närvarande på varje uppslag, inte minst i det cirkelberättande som slutuppslaget inbjuder till"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Ulf Malmqvist

Sagan får en lyster av sällan skådat slag

Snövit, Bröderna Grimm
Gotik, klassicism och japansk populärkultur möts i illustrationerna som ofta tar hela uppslagen i anspråk"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Ulf Malmqvist

Att sätta bild på känslan

Känslornas pekbok, Hanna Albrektson
Hur många känslor finns det egentligen? Fjorton? Tjugoåtta? Femtiosex? Tusen?"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Ulf Malmqvist

Sök i bloggen

 


Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2