Mattias Lönnebo
Hårda paket!
Vad blir årets julklapp? Gärna med ett klimatbudskap tänker jag.
Jag vet! Kanske klister, eller lim, om man har en miljöaktivist i familjen som vill kunna limma fast sig på olika uppseendeväckande platser? Det kanske kan räknas som friskvård?
Avdelning: Barn Taggar: #miljö #rymden #klimat. sciencefiction
Mattias Lönnebo
Ett rymdäventyr
Berättelsen utspelar sig på den nyupptäckta vattenplaneten Oceanus. Två barn, Florian och Zhang, får uppleva en mängd mystiska och halsbrytande äventyr, i sin kamp att skydda planeten från rovdrift och miljöförstöring. Roboten Bob, hjälper lyckligtvis till. De möter skurkar, robotar, rymdskepp och tentakler.
Avdelning: Barn Taggar: #rymdskepp #sciencefiction #tentakler #miljö #klimat
Anne-Charlotte Östman
Nytt mysterium för Max och Milly
I första boken om Max och Milly försvann hennes dagbok. I den andra boken, som nu kommit, sker det mystiska saker hos fru Gupta. Kan det vara ett spöke?
Max och Milly börjar jakten. De får hjälp av den kloka hunden Milo. Och visst händer det saker.
Mina barnbarn, fem och sju år gamla, skrattar och spelar upp scener. Så det är nog en bra barnbok.
Avdelning: Barn
Anne-Charlotte Östman
För barn: fladdermöss och Gustav Vasa
Jag köper mycket böcker på nätet, både e-böcker och vanliga. Men visst är det trevligt att titta in i en fysisk bokhandel. Mina senaste inköp är barnböcker.
I Naturbokhandeln på Öland hittade jag en upplysande bok om fladdermöss. På landet har min svärson byggt väggar till dem att hänga på. Det har visst inte kommit några än, men “Fantastiska fladdermöss” tyckte jag var en passande bok till barnbarnen. Visst kan de se läskiga ut, och det finns ruskiga historier om att de suger blod. Men efter att ha läst vet man i alla fall mer om dem, och då blir de inte lika främmande. Kanske kan man till och med tycka att de är gulliga.
På Kalmar slott såg vi en utställning om Gustav Vasa. Museibutiker tycker jag mycket om. De har vackra föremål och intressant lektyr. “När Gustav blev kung” är skriven på lättläst svenska med inslag av slang. Boken är humoristisk. Den lägger ett nutida perspektiv på Gustavs tid genom att förklara hur långsamma kommunikationsmedel det fanns på 1500-talet. Men längst ner på sidorna finns mer fakta. Det är en skojig bok. Jag tycker trots anslaget att den ger en bra bild för barn av vad som hände när Gustav blev kung. Sexåringen lyssnade uppmärksamt. Fyraåringen tyckte nog mer om fladdermusboken.
Avdelning: Barn Taggar: #natur #historia
Anne-Charlotte Östman
Hunden Milo, räddaren i nöden
”Millys dagbok” av Lars Nim (text) och Sofia Wrangsjö (illustrationer) är en välkomponerad liten kapitelbok för lågstadiebarn. Den passar för dem som läser på egen hand såväl som för högläsning.
Det är inte Millys dagbok vi får ta del av. Den försvinner när hon är och handlar inför mammans kaffekalas. Det är bokens mysterium som löses av den kloka hunden Milo.
I den här första delen av en kommande serie lär Milly känna Max och Milo och deras brokiga familj. Milly bor ensam med sin mamma som är pedant. Hos Max är det kaos men glädje. Ur dessa olikheter skapas den psykologiska spänningen. När Milly kommer hem med tårtan hon köpt av Max familj, som driver ett konditori, riskerar det att bli riktigt skämmigt. De drar sig inte för att blanda in originella ingredienser. Men Milo räddar situationen.
Avdelning: Barn
Mattias Lönnebo
Science Fiction för barn
Det nya heta? Science fiction för barn och unga? Det kan jag mycket väl tänka mig efter storsatsningen som Rabén och Sjögren har gjort med Imperiets Arvingar.
Avdelning: Barn Taggar: #rymden #monster #spänning
Anne-Charlotte Östman
Om corona för barn
Det svåraste med coronaviruset är för mig och min man att vi inte kan träffa barnbarnen som vanligt. Pojkarna i Stockholm undrar när de får sova över igen hos oss. Det tycker de är roligt. Och varför kan inte mormor komma med in och leka? Vi har träffat dem några gånger utomhus och försökt hålla avståndet.
För de små i Luxemburg är det kanske lättare och mer konkret. Flygplatsen är stängd. Därför kunde farmor och farfar inte komma som planerat för en månad sen. Som tur är finns FaceTime. Både barnbarnen som är långt bort och de som är nära kan ringa upp och visa vad de håller på med. Och så får vi många bilder i iCloud.
Sexåringen har förstås mer koll än de mindre. Nu har det också kommit en upplysande pdf, ”Coronaviruset – en bok för barn”, som man kan ladda ner gratis från Alfabeta. De har samarbetat med ett engelskt förlag. Expertis har också bidragit.
Det är en trevlig bok, lättbegriplig men ändå innehållsrik. De färgglada illustrationerna är informativa, seriösa och hoppfulla. Så tag och läs tillsammans med era barn!
Avdelning: Barn Taggar: #coronavirus
Anne-Charlotte Östman
Roligt att läsa och räkna
Jag fick en bok i brevlådan just som jag hade ett barnbarn på besök. Det var Kinga Anderssons ”Familjen 0 till 10”. Kinga skriver lättlästa böcker för nybörjare med versaler för att hjälpa till. I denna bok handlar det också om att räkna. Siffran 1 till 10 passar in på familjens medlemmar på olika sätt. Det nyfödda syskonet är 0 år, 1 hund finns i familjen och 2 kaniner, etc. Agata Podlaszewska har illustrerat med enkla, fint tonade akvareller.
Mitt treåriga barnbarn ville vi skulle läsa en gång till. Han är precis nu inne i att räkna saker. Vilken lyckträff! Storebror, snart sex år, har redan stavat sig igenom två av Kingas böcker på egen hand. Nu får vi ta hem ”Familjen 0 till 10” till honom.
Författaren skapar också grattiskort med siffror från boken. Det första är inte helt oväntat till den som fyller 1 år.
Avdelning: Barn Taggar: #läsa #räkna
Anne-Charlotte Östman
Älskade kaniner
Härom veckan kom jag hem från 14 dagar hos barnbarnen i Luxemburg. Där blev det inte en rad vuxenlitteratur, däremot många barnböcker. Ettåringen kommer dragande med Lena Andersons Kanin-böcker. Hon vill om och om igen lyssna till Kanin-bad, Kanin-låda, Kanin-paket och Kanin-saga. Hennes treåriga bror och de två kusinerna i Stockholm har också älskat dessa böcker med enkla, korta berättelser och tydliga bilder. Det handlar om att ta av sig ett plagg efter ett annat och gömma badankan under tröjan. I en annan bok väntar barnet i sagan på att Kanin ska komma med ett önskat föremål, i en tredje är sakerna inlindade i avslöjande paket, i en fjärde väntar stora Kanin på att just hans eller hennes unge ska komma för att lyssna på en saga. Den känner jag mig inte helt bekväm med. Det ena djuret efter det andra avfärdas. Ingen annan än den egna ungen får lyssna. Det verkar dock barnbarnen inte må dåligt av.
Treåringen vill gärna höra en annan kaninberättelse, Ulf Nilssons ”Lilla syster Kanin” om storebror som vaktar ostyriga lillasyster när föräldrarna är ute och letar morötter. Den har han också sett på Teater Tittut i Stockholm. Den har spännande inslag, är ibland lite filosofisk och sorglig. Men slutet gott, allting gott.
Avdelning: Barn Taggar: #småbarnsböcker
Maria Sidén
Recension av Kluriga ordens ABC
Kluriga ordens ABC av Mia Kim och Maria Källström utgiven av olika Förlag
Solkatt, charmtroll, ensamvarg är ord som är inte är lätt att förklara! Kim lyckas dock bra med detta, de kluriga orden förklaras i alfabetisk ordning med roliga rim. Jag gillade även de skämtsamma illustrationerna av Källström, fina och underfundiga detaljer att kika på.
“Att hjälpa andra, det är bra men en björntjänst vill en inte ha. Tänk att allting gick på tok. Lätt att vara efterklok” Efter rimmet finns fakta längst ner på varje sida som förklarar ordet mer djupgående och frågor som tex: “Latmask” Det är en mänsklig rättighet att vila. Vad tycker du om att göra när du är trött och behöver vila?
Som vanligt i Olikas böcker finns mångfald och o-sterotypiska karaktärer representerade, men inte på ett dammigt tråkigt sätt!
Boken kan lätt användas av både små och större barn, rimmen passar de mindre och när de blir äldre kan en anpassa boken med fakta och samtalsfrågorna. Min 8 månaders son tyckteom rimmen speciellt när jag använde mig av det avancerade tricket att föreställa rösten på diverse sätt :)
Från A till Ö kan boken användas både som alfabetsträning och ordförståelse på ett underhållande sätt. Varför inte ha kul medans hen lär sig saker?
Avdelning: Barn Taggar: #mångfald #sterotyper #alfabetsträning #ordförståelse #samtalsfrågor #alfabetsbok #rim #rimsaga #rimbok
Maria Sidén
Kramdalen och girlpower i Sveriges historia
Barnen i kramdalen- sagan om det du inte vågar prata med barnen om
Böcker är viktiga. Men vissa böcker är väldigt viktiga. Makarna Sjölander har skrivit boken kramdalen, en saga som kan lära barn om integritet. Det känns väldigt rätt i dessa tider med #me2. Boken talar om nättroll, tafsare och rätten till sin egen kropp. Integritet. Hur pratar man egentligen med barnen om det? Antydningar om fula gubbar och att det finns de som ljuger på nätet kan lätt flyga förbi barnen. Men denna bok tar upp dessa svåra ämnen på barnens nivå. Ett lekande språk gör boken till en humoristisk skildring om integritet. Den här skrivits i samarbete med tre ska bli noll. Den känns som ett steg närmare för oss vuxna att göra världen lite tryggare för det viktigaste vi har.
Längst bak finns frågor som när tycker du det är okej att kramas?
Jag vill se denna bok i klassrummet, på sängbordet, hos morfar..Ett perfekt verktyg för pedagogen eller en person i barnets närhet att öppna upp kunskapen kring "fula gubbar" och nättroll.
För det är så det börjar, att vi vågar prata om det svåra. Synliggöra och tydliggöra.
Skrämma fram monstren i ljuset.
När Maggan tog makten
“Våra sagor är för dig som vill lära dig för första gången och för dig som sov på historielektionen”
Vet inte hur du kvalar men själv skriver jag tyvärr under på båda punkterna...
Det är inte längre vinnarna som skriver historia. Utan paret Sjölander. Och tur är väll det. De borde få ett litteraturpris eller annat pris för sin insats i barnlitteratur!
De dammar av Sveriges historia och lyfter fram kvinnor. Fortfarande osynliggörs kvinnors roller i historien, vi var så mycket mer än pigor, bordellmammor eller bondmoror! Historien
I Maggan tog makten får vi följa drottning Margareta från vaggan till makten. Det är en förenklad tolkning med roliga intressanta detaljer, exempelvis att hon kallades för kung byxlös. Vilket den kreativa mobbaren bittert fick ångra. Han blir instoppad i finkan och Maggan blir drottning över tre länder samtidigt! Girlpower och multitaskning på hög nivå!
Själv saknade jag starka kvinnoskildringar generellt i skolan, det var och är fortfarande mycket fokus på männen och deras historia. Tänk vilken gåva att ge våra barn. Starka kvinnliga förebilder och en mer sann historia om Sveriges regenter. I kjol eller byxor!
De har många bra liknande böcker på boksmart, gör dig själv och barn du känner en stor tjänst. Låna på Bibblan eller köp!
Det är dags att Maggan och andra starka kvinnor att slå hål på myterna om det manliga styret i Sverige!
Avdelning: Barn Taggar: #ntegritet #nättroll #tafsare #kramar #barn #nätet #fula gubbar #tre ska bli noll #genus #drottningar #kvinnor i historien #kvinnor med makt #drottning kristina #drottning byxlös
Mattias Lönnebo
Åtta sommarboktips för barn och unga
Det här med åldersindelning av böcker är en lite knepig fråga. För visst är det så att även vuxna kan uppskatta barn och ungdomsböcker? Särskilt trevligt kan det vara med högläsning, att finna en gemenskap kring berättelsen och ge varandra den tid och närhet som läsningen kan skapa.
Här kommer i alla fall några boktips för unga och gamla läsare. Och jag blandar nytt och gammalt, klassiker med nytutkommet. Bra böcker är bra böcker, och alla i den här listan är mycket läsvärda. Passa på och njut av sommaren, och sträck ut dig med litteraturen som hängmatta.
Avdelning: Barn Taggar: #boktips #sommar #barn #unga
Mattias Lönnebo
Svenska barns IQ sjunker
Enligt en oroande rapport sjunker IQ hos dagens unga jämfört med tidigare generationer. Det bådar riktigt illa för så många människors möjligheter att klara sig i samhället. Det är skadligt för landets utveckling och integrationen av nyanlända.
Det här är helt enkelt en trend som måste vända, och det fort.
Avdelning: Barn Taggar: #IQ #barn #skola #bibliotek
Anne-Charlotte Östman
Mina och Kåge på Marionetteatern
Vi är på Marionetteatern i Kulturhuset och väntar på att dörren till salongen ska öppnas. Då kommer Magnus Erenius ut. Han medverkar i ”Mina och Kåge” som hade nypremiär för en vecka sen. Han har ett problem, säger han. Mina och Kåge har inte kommit än. Har någon sett dem? Ett par björnar i en viss storlek? Han måttar med handen. Nej. Då är det bäst att vi går in och sätter oss och väntar. Det blir bekvämare.
Efter en stund knackar det inifrån en resväska. Föreställningen är räddad! Fram kommer också rekvisita: stolar, bord och ett par små kaffekoppar. Plus Kåges tidning. Den unga publiken ropar och pekar när huset möbleras. Titta vad som kommer nu!
Mina och Kåge bor i samma hus. På förmiddagarna brukar de dricka kaffe tillsammans. Men hur går det med samtalet? Mina vill leka, kurragömma och annat. Kåge säger bara "hmm" bakom tidningen. Då börjar hon springa runt, göra konster och hoppa i sängen. Det tycker Kåge är för mycket.
Så plötsligt en dag säger han att han ska ut och resa. Ensam.
Avdelning: Barn Taggar: #kultur för barn
Mattias Lönnebo
Hårda paket
Det blev jul i år också, och förhoppningsvis många hårda paket till förväntansfulla bokslukare. Jag hade glädjen att få ge bort paket författade av Kazuo Ishiguro, John Grisham och Elizabeth George. Och en familjemedlem fick en boken 1968 personligt signerad av Jan Guillou.
Avdelning: Barn Taggar: #Stora ljudbokspriset #ljudbok
Mattias Lönnebo
Trendbrott i läsförmåga hos fjärdeklassare
"Svenska elvaåringar läser betydligt bättre än de gjort de senaste åren. Det visar PIRLS-undersökningen som släpptes i dag – en internationell studie av barns läsförmåga." SVT
Avdelning: Barn Taggar: #bibliotek #skola #läsning
Maria Sidén
Bebis böcker- att fylla i
När jag plussade(<3) så började jag såklart genast omprioritera mitt liv och börja tänka på att planera framtiden...Jag började med det viktigaste. Beställa hem massa böcker! Det finns en uppsjö av olika bebis "fylla i böcker"! Allt från första året till en bok om bara födelsedagar.
Här är en lista på fylla i böcker. Det är ju så personligt hur man vill att de ska se ut och vad de ska innehålla...En pekpinne att tänka på får dock alla tre böcker som handlade om mina första år. Nu tycker vissa av er att jag är jobbig, antagligen ni som kan använda böckerna, men i dessa böcker utesluts regnbågsfamiljer. Jag hittar inget på svenska som det uttryckligen står att det ska passa olika sorters partners. Trodde det snart var 2018, men det var lite stenålder.
Gravid- En fylla i bok om nio månaders väntan av Jenny Ekman och Hanna Buhlman
Först kan du börja med en gravidfylla i bok (om du burit barnet). Den fyller jag i för fulla muggar. Blir som en bebisdagbok. Vecka för vecka fylls i...Allt om hur du berättade för vänner eller familj till cravings och allmänt mående. Finns plats för magbilder. Det känns kul att kunna spara på det. Se tillbaka och minnas. När jag frågar runt nu, min mamma exempelvis, hon mindes inte alltför mycket, vilket jag tyckte var lite tråkigt då jag var nyfiken. Fin layout och lättsam att fylla i. Dock för den som är en ambitiös skrivare som jag blir det lite skriva utanför raderna...
Det här är jag boken-Illustrerad av Ingela P Arrhenius skriver dock dina föräldrar istället för mamma och pappa så "PK" poäng där, samt att bilderna på olikfärgade djur kan tolkas både som mångkulturella och genusbrytande. Gillade även att det var mer vardagsinslag, inte bara siffror om vikt och längd. Utan hur barnet upplevt de fyra årstiderna, populär vaggvisa, favorit i lekparken.
Samla dina skatter- Minnen från barnets första av Harriet Evans. Den här tyckte jag var en av vackraste, en gul dröm med sidenband. Här skriver du minnen som hur barnet växer, om första födelsedagen, favoritbok/leksak...längst bak är en ficka att samla skatter i.
Mina första år-från mammas mage till första sommarlovet av Anna O. Söderström. Här är för den mer verbala skrivaren, det finns mer utrymme. Stor bok med mycket rum att klippa klistra in teckningar. Här finns plats för dagis/skola, högtider, denna passar den som gillar struktur! Det finns en liten dagbok om vad man gör med barnet månad för månad. Jag gillade den eftersom jag vill ha mycket att fylla i, samla allt på en plats. Det jag inte gillade var att bilderna var väldigt stereotypa. Flickorna är prinsessor eller har klänningar och pojkarna fiskar, ett mörkhyat barn finns med...
Födelsedagsboken-När liten bli stor: En fyll i bok från nyfödd till myndig.
Väldigt vacker, ser ut som en bakelse. Denna gillade jag. När barnet är liten är det får hen själv vara med och fylla i, genom att rita ett konstverk varje år (kanske måste muta hen att göra det som tonåring...) Sedan fylls barnets funderingar. Först sådant som presenter, favoritleksaker sedan ju äldre barnet blir desto djupare frågor. Vad skulle jag göra om jag fick bestämma en dag? Finns det spöken? Vad händer när man för dör? Denna bok känns jättemysig att ta fram och fylla i varje födelsedag med barnet, åh nu vart jag tårögd vid tanken! Vilket inte säger så mycket då jag blir det åt det mesta nuförtiden.
Tokboken av Anna O. Söderström- den är ensam i sitt slag. Bara fokus på grodor barnet vräker ur sig. Tror det kan vara riktigt rolig att kika tillbaka på. Varje sida namnger du hur gammalt barnet var och berättar det lustiga hen sa. Obs! Tänk på att lång högläsning av denna inte ska påtvingas all a utan samtycke krävs, "Amelia kallade katter för vovve" oj så tokigt- risk för akut uttråkningsdöd!
Avdelning: Barn Taggar: #fylla i böcker #mina första år #bebisböcker #babyböcer #sterotyper #normkritisk #barndom #heteronormativ #könsroller #genus #mångkulturell #gravid #gravidbok #födelsedagsbok
Anne-Charlotte Östman
Tvåspråkig barnteater
I går var det barnteater på Hornstulls bibliotek för två- till femåringar. Det är minsann inte varje dag. Pjäsen heter ”Veeras kontor” och har en enda medverkande, den kvinnliga clownen Katarina Rodopoulos. Hon presenterade sig för barnen som skådespelare och sa att hon jobbar på en teater. Det är Uusi Teatteri, Nya teatern. Där har man tvåspråkiga föreställningar på finska och svenska.
Avdelning: Barn Taggar: #barnteater #clown #tvåspråkig
Anne-Charlotte Östman
Dockteater i Stockholm
I lördags firade Dockteatern Tittut 40 år i Skinnarviksparken. De har sin scen alldeles intill på Lundagatan i Stockholm. Där har jag varit flera gånger med mitt treåriga barnbarn Dante. Deras repertoar kan ses från två års ålder. ”Busiga händer” och ”Petras prick” är nya pjäser i höst.
Avdelning: Barn Taggar: #dockteater
Anne-Charlotte Östman
Böcker som engagerar de små
Nu handlar det om barnböcker igen. Inför sonsonen Eriks besök lånade jag på biblioteket: ”Dojo gömmer sig”, ”På stranden” och ”Totte bakar”. Jag lyckades träffa rätt för ett och ett halvt-åringen.
Avdelning: Barn Taggar: #småbarnsböcker #olika
Maria Sidén
Tre riktiga bra fotbollsböcker av Olika förlag
Fotbollsfeber till sommaren?
Dessa böcker är motsvarande till Zlatan för knatteligan.
Shit, jag blev faktiskt lite tårögd när jag läste om dessa böcker. Fick ett släng av tilltro på mänskligheten tillbaks efter Trump(na) tider. Olika förlag<3 har ett tiotal böcker om fotboll. Äntligen kvinnliga förebilder. Det var något jag saknade under min uppväxt. Jag hade mest Emil och Dennis, vilket mina föräldrar inte uppskattade till fullo då jag blev lite för inspirerad.
Jag blev förvånad över kvalitén, det diskuteras mycket i litteraturvärlden kring böcker som är politiskt korrekta. Att kvaliten står undan desto mer pekfinger och moralkaka som ska ta plats i boken. Men inte i dessa böcker, här skildras bara barnens värld, precis som den är, färgstark med både små och stora teman i deras liv....Sedan är det mycket action, fotboll, men även allt runtomkring i barnens liv. Rekomenderas till både fotbollsfans och som jag, icke fotbollsfans som bara gillar bra böcker.
Gå på mål Marta av Anja Gatu
"Det är deras problem, brukade Marta tänka när nya motståndare underskattade henne så grovt. För henne gav det bara nya chanser att överaska. Det var alltid lättare att spela mot någon som inte förstod hur bra hon var på fotboll."
Denna bok är min favorit. Den beskriver Marta Vieira da Silvias liv från "flipflops" till dagen då hon av börjar på fotbollsakademin. Martas väg var visserligen fylld av en kärleksfull familj. Men livet var inte enkelt med en frånvarande pappa, skolan var för dyr och det var svårt att få råd till mat på bordet. Marta dribblar bort verkligheten med sin bäste vän på gatorna. Tills hon en dag blir upptäckt av en talangscout, men familjen har inte råd att skicka henne till fotbollsakademin. Denna var helt klart min favorit, länge sedan jag sträckläste en bok riktad mot den åldersgruppen.
Snygg fint, THERESE!
"Att se backen och målvakten vara arga efter att ha blivit bortfintade är en myceket skönare känsla än om hon mål genom att något fult mot dem. Det är den bästa revanschen."
Therese Sjögrans barndom
Humoristiska bilder skildrar snyggt livet på och utanför planen. Boken skildrar betydelsen fotbollen kan ha i ens liv, speciellt om ens föräldrar ska skilja sig. Therese ska dessutom flytta, ny ort, ny skola och ett nytt lag. Beskriver vardagslivet både djupt och lättsamt.
Vilket skott, OLIVIA! av JenniferWegerup & Maria källström
"Men mamma bara ler. Det är som att honhar ont men sedan bestämmer sig för att inte ha det, och leendet vinner.Olivia vet hur man gör det, men bara på planen"
Olivia Schougs barndom skildras med vardagsdetaljer om vänner och skola. Lättläst språk, men samtidigt fängslande. Om hur det känns att du bara måste göra något du älskar, fotbollen får livet att hänga ihop särskilt när Oliva får veta att mamma har bröstcancer. Ett svårt ämne som tas upp på ett naturligt sätt utan att vara för tungt.
Perfeka sommarböcker att ge sig hän åt i våra enskilda soldagar eller de ännu fler dagar av spöregn.
Avdelning: Barn Taggar: #olika förlag #steratyper #normkritisk #fotboll #marta vieira #Therese Sjögran #Olivia Schoug #fotbollsakademin #sommarböcker 2017 #barndomsskildring #svenska fotbollsstjärnor #kvinnliga fotbolls
Maria Sidén
Recension av Party! Party!
"Vem bryr sig om en vanlig kanin när det finns fiskar av guld som kan spela piano..."
Party! Party! är skriven och illustrerad av Maria Poll det är förlagets Ellerhurs andra bilderbok.
Ett av människans (djurens också säkert) basbehov är att känna sig älskad. Hur man ger och hur du vill få kärlek (är det ryggmassage? En komplimang?) är olika. Forskning har visat att du faktiskt kan dö av att inte känna kärlek.
Så är de inte konstigt att en liten Kanin kan känna sig väldigt ensam och bedrövad när familjen plötsligt får en exotisk guldig fisk som heter Eugene och kan spela piano... Hur kan en liten Kanin mäta sig med det? Det är helt klart mest syndigast i världen om Kanin!
I sin rädsla att inte duga ordnar Kanin ett nattparty medans människofamiljen sover. Plötsligt är det Party Party! Till en början blir Kanin nöjd över att det dyker upp alla möjliga sorters vänner från när och fjärran. Partyt är på topp,de sitter vid ett bord dekorerat med allt glittrigt kanin kunde finna. Kanin är ju helt klart omtyckt med så många vänner som dykt upp!
Plötsligt dyker oväntade gäster upp och stämningen blir väl högljudd, Kanin tycker inte alls partyt är lika roligt längre...
Men kanin vågar visa att hen blir ledsen och kanin får hjälp från oväntat håll. Men tänk om familjen kommer hinna vakna innan det hemliga nattkalasandet är överstökat?
Viktiga frågor om självkänsla, bekräftelsebehov och vänskap. Allt blandat i en härligt färgglad kompott där varje bild är ett party för ögat. Karaktärernas spännande personligheter lyfts i höga hattar eller baskrar för poetiska igelkottar...
Avdelning: Barn Taggar: #bilderbok #kanin #party #kalas #fest #bekräftelsebehov #vänskap
Anne-Charlotte Östman
Pelle Svanslös för de minsta
Nu har jag varit på barnbarnssemester igen. Då blir det inget annat läst för mig än barnböcker. Jag ser hur Erik, 16 månader, hittar sina favoriter i bokhyllan. Han tar gärna fram "Pelle Svanslös leker kurragömma". Det är en pekbok i det större formatet i tålig kartong. På den vänstra sidan vecklar man ut ställen, där någon av Pelles vänner gömmer sig. Vem är bakom trädet? Jo, Maja. Vem gömmer sig bakom mjölkbilen? Och så vidare. Det är ju ett beprövat pedagogiskt grepp. Kusinen Dante har "Pelle Svanslös fyller år" i sin hylla. Den är i samma enkla hanterbara format. Vi får följa Pelle när han bjuder in sina vänner. Ja, till och med elake Måns får vara med.
Det är fint, tycker jag, att redan de allra minsta på sin nivå får stifta bekantskap med Gösta Knutssons Uppsala. Vuxna kan relatera de olika katterna till personligheter i lärdomsstaden på 40-talet. Även en världspolitisk dimension kan läsas in i de mer omfattande kapitelböckerna.
Men nu ska jag med uppdämd lust hugga tänderna i mina egna böcker. Peter Halldorfs "Andens folk" har jag beställt fram på biblioteket. Det är en bok om Apostlagärningarna. Dem började min bibelgrupp läsa när jag var borta. Och så är jag nyfiken på Anna Roos debut "Spel". Den romanen ska jag recensera när den kommer ut i slutet av månaden
Avdelning: Barn Taggar: #pekbok
Mattias Lönnebo
Barnens recensioner värmer mest
När man lagt ned sin själ i att skriva en bok, så blir man naturligtvis glad om läsarna uppskattar den. Drömfångarna är min senaste, och den kom ut i februari 2017. Den fick en jättefin recension på BTJ, som ofta ligger till grund för bibliotekens inköp. Den har fått några ytterligare goda recensioner på olika bokwebbar. Roligast ändå är att få respons från de läsarna som den egentligen är skriven för, dvs barnen.
Avdelning: Barn Taggar: #BTJ #Drömfångarna #recension
Mattias Lönnebo
Läs med småbarn - nya forskarrön
Har ni också sett det där videoklippet med bebisen som försöker göra Ipad klämrörelser på en vanlig tidning? Rätt kul att se den lilla flickans försök att få tidningen interaktiv. Hon blir förvirrad så klart.
Avdelning: Barn Taggar: #läsning #baby #forskning
Anne-Charlotte Östman
Kultur för småbarn
D. fyller tre år om en vecka. Han har önskat böcker och att få gå på teater med mormor och morfar. Vilken fröjd att höra! Och så bra att bokrean börjar på onsdag. En pekbok tänker vi köpa, barnsligt förstås, men den heter ”Fåglar - Peka och lyssna”. Man kan trycka och höra olika läten. Bra inför våren. Fint blir det för D. att få stifta bekantskap med Astrid Lindgren genom ”Vår i Bullerbyn”. Den är också med på rean och ”Mamma Mu simmar”. Mamma Mu är känd från förskolan, och D. älskar vatten. Så den blir perfekt.
Vi var på spårvägs- och leksaksmuseet härom veckan. Det blev en succé. Man kan åka med ett litet grönt t-banetåg, sitta i förarsätet på en spårvagn och trycka i gång tåg på en modelljärnväg med mera. Glada blev vi när vi såg att Teater Bambino uppträder på leksaksmuseet. Så nu blir det ”Bu och Bä på kalashumör” den 18 mars.
Avdelning: Barn Taggar: #bokrea #barnteater
Anna Bjurström
Bilderböcker skrivna av barn
En återkommande debatt är just den om barnlitteratur. Vem skriver för vem? Och vad blir resultatet? Ofta är det den vuxna som författar för det läsande barnet. Men om barnen själv får skapa, vad händer då? Smartypants är bokförlaget som kanske kan ge oss svaret.
Smartypants publicerar nämligen bara böcker som är skrivna av barn. Deras mål att är publicera minst en ny bok per år som ska vara: skriven av ett eller flera barn samt skrattestad och godkänd av åtminstone 100 barn. Än så länge har de två böcker i sin publikationslista. Och jag har nu läst dem båda.
Avdelning: Barn Taggar: #inspiration #uppumtran
Anne-Charlotte Östman
Tittut fyller 40 år
Dockteatern Tittut på Lundagatan i Stockholm fyller 40 år. Det firar man bland annat med en nyuppsättning av "Min lilla syster Kanin" efter Ulf Nilssons och Eva Erikssons bok. Det är premiär på lördag den 21 januari. Pjäsen ska passa åldersgruppen 2-6 år ungefär. Vårt barnbarn Dante fyller snart tre och har redan varit på Tittut flera gånger. Han älskar teater, och han älskar Tittut. Det är teater för honom. Vi har sett "Beatrix värld", "Nasse - musikalen!", "Kanel & Kanin och alla känslorna" samt ett finskt gästspel före jul med spännande öppning av luckor i en stor adventskalender.
Storebror till Lilla syster Kanin har lovat att passa henne när föräldrarna är ute och letar morötter. Han får det inte lätt. Hon matvägrar, skriker och håller till och med på att bli rävmat. Tittut gestaltar allmänna känslor som rädsla, spänning, irritation, ilska och kärlek. Dante är alldeles för liten för att ta hand om sin lillebror. Men han kommer säkert att känna igen sig i känslorna och i innehållet med blöjor, nappflaska, välling och sagor.
Det är så roligt med alla de barnboksklassiker som jag får återknyta bekantskapen med som mormor och farmor. Jag ska låna boken på bibliotek, så vi kan förbereda oss. "Min lillla syster Kanin" går endast att köpa antikvariskt om man vill ha den i pappersform. Den finns nu annars som e-bok.
Avdelning: Barn Taggar: #dockteater
Anne-Charlotte Östman
Lek och läs
Julsemester med barnbarn och inte en rad vuxenbok. Desto fler pek- och barnböcker. Kanin-böckerna av Lena Andersson är populära från ett till tre år har vi kunnat konstatera. Kanin-bad börjar med att Kanin sover. Sen vaknar han och välkomnar människobarnet hem. Han hjälper till att ta av alla kläderna: mössan, jackan, byxorna ... Men vad gömmer sig under tröjan? Jo, en anka! Den kommer väl till pass i badet, där det plaskas och plumsas.
I Kanin-paket är det barnet som sover och vaknar när Kaninen kommer på besök. Kaninen har med sig paket i olika former. I dem finns ett äpple, en gurka, en banan ...
Om och om igen får vi läsa.
Avdelning: Barn
Anne-Charlotte Östman
De som söker de finner
Max Lucado, amerikansk författare och pastor har samarbetat med illustratören Bruno Merz från Nya Zeeland, nu bosatt i England. Resultatet har blivit en helt förtjusande barnbok med titeln ”En jul för alla”.
Ett syskonpar möss, Mini och Pytte, bor i Betlehem. Men aldrig har de sett staden så livlig förut. Människor kommer dit på grund av folkräkningen, men åsnan Daniel berättar för mössen att han väntar på en mycket speciell kung. Det är en kung som är till för alla, stora som små.
Mini och Pytte beger sig hem till stallet för att berätta nyheten för sina vänner djuren. Men de blir inte trodda. En kung kommer inte till en liten stad som Betlehem och inte till så små djur som möss. Ugglan vid stadsporten tror inte heller att en kung ska komma och inte kamelerna.
När de är på väg att ge upp träffar de åsnan igen. Han pekar mot stallet, där djuren nu har samlats i en cirkel runt en pojke i en krubba. Hans namn är Jesus. Det är kungen! ”Gud har skickat hit honom för att han ska älska oss, hjälpa oss och rädda oss”, förklarar åsnan Daniel. ”Gud skickade Jesus för allas skull.” En glädjetår trillar utmed Minis kind: ”Till och med för en sådan liten som mig!”
”En jul för alla” förmedlar sökande, besvikelse och lycklig överraskning. Djuren ges – kanske överraskande – människors värde. Men framför allt representerar djuren de allra minsta ibland oss som inte vågar förvänta sig något stort av livet. Till dem kommer det kristna glädjebudskapet.
Avdelning: Barn Taggar: #kristen barnlitteratur
Mattias Lönnebo
Svag läsförståelse PISA 2015
Läsförståelse är fortfarande en svag punkt enligt den senaste (2015) PISA-rapporten.
Den har förbättrats men är fortfarande alltför låg. Och det påverkar även de övriga skolämnena, och möjligheten att ta till sig informationen i en text.
Det är dessutom stor skillnad på pojkars och flickors läsförståelse, och flickorna är generellt sett bättre. Det finns säkert flera förklaringar till detta, men en är förmodligen sociologisk, det ses inte som coolt av killkompisarna.
Avdelning: Barn Taggar: #läsning #barn #PISA #2015
Maria Sidén
Adventskalendrar för bokmalar
Den perfekta julkalendern för att locka barn att läsa eller till er redan frälsta.Tre adventskalendrar med 24 kapitel, ett om dagen som doktorn ordinerat.
1. En förtrollad jul= Gillade denna skarpt. Förvånad över hur pass indragen mellan sidorna jag blev.Marthas Kusin flyttar in hos dem, först är det bara jobbigt. Men plötsligt byts brottas Martha och hennes bror med kontrasten av för lite julpynt och en magisk värld framför fötterna. Viktiga och aktulla frågor tas upp, men inga moralkakor utan boken tindrar fortfarande av sagans skimmer...
2. Rädda julen= Vackert tecknad rolig fantasy bok. Jag gillade den underfundiga tonen,knäppa älvor och en överdrivet ihopsyltad juldeckare för små detektiver. Russin förvandlas till harlortar i glöggen och julsaker försvinner spårlöst.Tydliga tecken på att julen är i stor fara! Lina och peppar(en älva, eller egentligen en tolva ) bestämmer sig för att rädda julen! En fniss framkallande juljuvel...
3. Tro på tomten=läste jag förra året och är en fortfarande en klar favorit, även för större nissar. Riktigt rolig. Är du som jag lite lätt cynisk till julstress och kommersialismen kommer du älska denna. Scrooge eh jag menar Tomten har fått nog av människorna. Lussekatterna smakar bajs, hyacinter slokar...Ja listan över en sorglig ankommande jul kan göras lång. En julrysare med färgsprakande innehåll, inte bara grönt och rött utan det finns allt från magiska speglar till tomtens passop som heter skrufs väntar mellan bladen...
Avdelning: Barn Taggar: #adventskalender #jul #24 kapitel #magisk värld #fantasy #tomten #scrooge
Anne-Charlotte Östman
Var är Ludde?
I september 1982 gjorde min man en repmånad på Gotland. Så kunde det vara på den tiden. Han hade nattpermission, och den första veckan hyrde vår familj en lägenhet innanför muren i Visby. Vår lille son var drygt året. Vad jag minns från den veckan var att vi hade väldig tur med vädret - han prövade sina första steg i Botaniska trädgården och Almedalen. Jag köpte en röd telefon till honom i leksaksaffären, en sån där med snurrskiva, fingerskiva eller vad det heter, som man hade som fast telefon. Några mobiler fanns inte.
Vad jag kommer ihåg tydligt är också att vi läste "Kalle, sov gott!". Den var mycket populär. Jag kunde den utantill. Det finns många småbarnsböcker kring läggningsritualen. I verkligheten är det också viktigt för barn med trygghet och igenkännande då de ska sova. För mitt tvååriga barnbarn här i Stockholm gäller att apan - som egentligen är ett får - ska ligga på sin egen speciella kudde. Och Kalle kan inte sova om inte pappa hittar hans Ludde som är en hund.
Jag har försökt köpa boken, men den finns inte i handeln. Den finns inte heller på Stockholms stadsbibliotek, bara på forskningsbiblioteken. Så glad jag blir då när jag finner den i biblioteket hos mitt barnbarn i Luxemburg. Hans pappa har tagit med den från Stockholm. Då har den nog en särskild plats i hans hjärta.
Att leta efter saker är ett pedagogiskt och berättartekniskt knep som fungerar perfekt i barnböcker. Det väcker barnens nyfikenhet, och spänningen stegras efterhand fram till det lyckliga slutet. "Kalle, sov gott!" är en klassiker som fungerar i flera generationer.
Avdelning: Barn Taggar: #småbarnsbok #läggning
Mattias Lönnebo
Läslov!
Nu när höstlovet närmar sig kan man passa på att som förälder engagera sig lite extra för sitt barns läsning. Ibland är det helt onödigt, när man har bokslukande barn eller tonåringar hemma, men som vi vet är det inte alltid så. Det kan behövas lite lock och pock för att man ska komma igång och inte fastna alltför ensidigt vid ”elektronisk underhållning.”
Avdelning: Barn Taggar: #lov #läslov #högläsning #talspråk
Maria Sidén
Recension Full fart,UppfinnarJohanna & MonsterMira & Murveldjuret
Monstermira och Murveldjuret
Kapitelbok för monsterbarn från cirka 3 år, måste börja med att säga att jag älskar illustrationerna av Maja-Stina Andersson. Fantasin flödar, ett kommunikationssystem bestående av en stor ödle-liknande tingest transporterar Mira och morfar till besöket vilket boken kretsar kring. De ska nämligen besöka morfars sura kompis Margot. Men Margot har skaffat ett murvel djur! Det är enda anledningen till att Mira följer med. Men plötsligt börjar det hända saker och murmeldjuret rymmer!
Är det möjligt att sura Margot kan bli ännu surare när hon upptäcker vad som hänt? Mira försöker hitta djuret och lär sig samtidigt att saker och ting inte behöver vara som hen trott...Spännande klok historia för de minsta monstrena, Lyckas vara bra ur genusperspektiv utan att tråkigt moraliserande eller problematiserande som det kan bli om du försöker för mycket. Fokus på individer istället för kön utan att problematisera. Vackert illustrerat äventyr för små monster där det ryms stora känslor...
Fullfart uppfinnarJohanna
Rolig vardagsproblematik i familjärstämning. Huvudpersonen Johanna och hennes bröder Sten och Stanley upptäcker att deras energi mystiskt nog tar slut i samband med att skoldagen är över och skolklockan ringer. Men de måste fortfarande gå den långa vägen hem. Johanna säger till sina bröder att hon har en idé, bröderna assisterar henne. Plötsligt kan deras problem vara löst! Johanna har uppfunnit en slippa-gå-maskin!
Hur det går får du läsa själv. Jag tyckte om att det var en bra vardagsskildring ur ett barnperspektiv. Där barnen faktiskt har förmågan att ta makten och försöka lösa ett problem själva, hur det än slutar. Det är okej att pröva sig fram och inte så farligt om det slutar lite lustigt. Även bra att det att familjen ser olika ut, olika hudfärger utan att problematisera. Det är ju OLIKA förlags grej, ut med stereotyper och in med möjligheter!
Avdelning: Barn Taggar: #stereotyper #olika #genus #genuspespektiv #barnbok
Maria Sidén
Recension Pysselboken flyttfåglar
Ny i Sverige, ny i orden och liten på Jorden. Ett stort steg för små fötter, allas resor hit är olika. Valet att fly var inte deras, inte någons egentligen. Mycket kanske känns okontrollerbart och främmande. Men ett språk har vi gemensamt, känslornas språk. I denna pyssel bok kan barnet på egna villkor få möjlighet till bearbetning om det finns behov. Viveca Nordlander (författare, socionom & bildterapeut) fick iden till boken som volontär på ett evakueringsboende, hon ville skapa en bok för barn på flykt och deras familjer.
Flyttfåglar består av pedagogiskt pyssel för små flyttfåglar som kommit till Sverige. Med kreativt pyssel kan barn lustfyllt lära sig om Sverige. Måla mandala eller handla glass i glasskiosken med rätt antal kronor. Boken känns modernt representativ, i pysslet "gissa yrkesverktyg" finns olika etniciteter och inga stereotyper. Utan verkligheten, som den är...
Jag har använt mig av boken i sommar i lovskola-verksamhet, barnen var från7- ca 12. Jag upplevde stämningen som trygg och öppen. Det var många vuxna där, lärare och språkstöd. Så behövde de fråga någonting fanns en möjlighet. Jag och de övriga vuxna uppskattade boken. Den blir en slags bro, en naturlig språkbrygga. Det kan kännas mer okej att prata om sitt "bagage" med andra genom pyssel boken. Jag har hört många vuxna runt omkring säga sig sakna verktyg kring att möta barnen som kommer hit. Barnen verkade tycka om boken, mysigt surrande hördes och lugnet sänktes över den nyss spretiga gruppen, gemenskap och chansen att få vara barn... Trygghet och rutiner kan göra mycket, men när språket saknas blir det svårt med ett naturligt utrymme där hela barnet kan utrycka sig. Det kan vara stora barngrupper, lite personal och en bristande kunskap kring hur du möter barn som flytt.
Många barn vill gärna vara till lags, göra oss vuxna glada, visa att de själva är glada och duktiga. Det behövs ett utrymme för alla känslorna, även de jobbiga.
Avdelning: Barn Taggar: #språkbrygga #intergation #lovskola #barn #asyl #flyktingbarn #pyssel #språkstöd #flyttfåglar #bearbetning #trauma
Mattias Lönnebo
Semestern är över
Det blev en sommarledighet helt utan skrivande. Jag hade jobbat hårt i våras, både på mitt ordinarie arbete och med min nya bok "Innan lyktorna slocknar". Det tog på krafterna att färdigställa den, men vi blev nöjda, både med Peter Bergtings fina omslag, och med redigeringen. Boken släpps i september och är en fortsättning på "Genom Skuggornas dal" (Verbum förlag 2013)
Avdelning: Barn Taggar: #skriva #fantasy #läsa
Maria Sidén
Del 2. Vill du utveckla din eller ungas Känslomedvetenhet?
Avdelning: Barn Taggar: ##empati ##barn och känslor ##träna känslomedvetenhet#diagnos#emory ##öva mimik ##ansiktsuttryck ##repulse ##högläsning ##bokcirkel ##eqträning ##eq ##värdegrund ##eq app
Sandra Sandström
Nyutgåvor av Gripe-klassiker
Förlaget Modernista har inlett sin nyutgivning av Marie Gripe-böcker med ”Pappa Pellerins dotter” från 1963 och ”Glasblåsarns barn” från 1964. Båda böckerna har filmatiserats.
Jag är inte den som i första hand faller för ett snyggt omslag eller fin layout, men i det här fallet kan jag inte låta bli att nämna något om själva utförandet. Det är alltså två kapitelböcker i samma visuella stuk och typsnitt, riktiga samlarexemplar. De fina omslagen och illustrationerna i böckerna är gjorda av
Avdelning: Barn Taggar: #recension #realism #fantastik
Anmäl textfel