Mattias Lönnebo
Stranger things 4
Så har The Duffer Brothers gjort det igen. Stranger things 4 tar vid där trean slutade. El har förlorat sina krafter, och mobbas på gymnasiet där hon inte alls känner att hon passar in. Passar hon in någonstans?
Avdelning: Skräck Taggar: #Netflix #Strangerthings4 #tv-serie
Mattias Lönnebo
NOS4A2
av Joe Hill King.
Stephen och Tabitha Kings son, är en framgångsrik författare som fått flera av sin verk överförda till TV. NOS4A2 eller Nosferatu, är det senaste exemplet som fått liv på kanalen Prime.
Avdelning: Skräck Taggar: #jullandet #TV #pepperkakor #nöjesfält
Mattias Lönnebo
Stephen King Senare
Stephen King har skrivit en bok där huvudpersonen Jamie kan se döda personer, precis som pojken i filmen Sjätte sinnet. (Berättarjaget är huvudpersonen ett antal år senare, i tjugoårsåldern.) Filmen nämns till och med av berättarjaget, för att förklara skillnaderna och likheterna mellan hans förmåga och det som pojken i filmen har.
Avdelning: Skräck Taggar: #barn #uppväxt #spöken
Daniel Gunnarsson
Vid vansinnets berg
För ungefär två år sedan skrev jag om Francois Barangers första illustrerade utgåva av ett H. P. Lovecraft verk, ”Cthulhu vaknar” . Ni som minns kommer säkert ihåg att jag var i det närmaste exalterad och gav den 5 DG. Nu har Baranger valt att gå vidare med ytterligare ett Lovecraft verk att illustrera och denna gång föll valet på ”Vid vansinnets Berg”. Denna gång var jag exalterad redan innan jag påbörjade läsningen och det var med stor förväntan jag öppnade denna lyxutgåva och sjönk ned i soffan.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #Lovecraft #illustrerad utgåva
Daniel Gunnarsson
Vänligheten
John Ajvide Lindqvist har nu visat mig den stora vänligheten att få läsa en helt underbar bok nämligen romanen ”Vänligheten”. Det är en härlig tegelsten på lite drygt 700 sidor men låt er inte förfasas, det är en bok som trots sitt omfång inte är i närheten så tjock som jag önskade att den var. Ja, så mycket tyckte jag om boken. Då är jag inte på något sätt obekant med Johns böcker så jag hade redan högt ställda förväntningar men de infriades och det med råge.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #kollektivroman #Norrtälje
Daniel Gunnarsson
Varsel i mörkret
Skräcknoveller är härligt att läsa. De passar lika bra en regnig sommardag som en stormig höstkväll. Dessutom är de korta och intensiva vilket gör att man lättare finner tid att sätta sig ned och läsa. Att de även innehåller en skruvad knorr som skickar kalla kårar utefter ryggen gör ingen besviken. Jag har nyligen läst en novellsamling, ”Varsel i mörkret”, bestående av 12 noveller utgiven av det nybildade förlaget Ekström & Garay som jag tänkte berätta om.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #noveller
Daniel Gunnarsson
Outsidern
Tänk dig ett bestialiskt mord på en liten pojke. Alla misstankar och indicier riktas mot dig. Ingen tror egentligen att du är skyldig. Du själv vet att du inte är skyldig men bevisföringen är säker, du är mördaren. Det är vad som drabbar Terry Maitland i Stephen Kings thriller ”Outsidern”.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #thriller
Daniel Gunnarsson
Cthulhu vaknar
Det finns vissa skräckkulter vilka lever vidare och vidare. En av de mer klassiska av dem är den om Cthulhu av H. P. Lovecraft. Nu finns den återutgiven i en ny illustrerad version av Francois Baranger.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #klassiker
Daniel Gunnarsson
Den absoluta Sandman - volym ett
”Den absoluta Sandman” (volym ett) marknadsförs som en klassiker vilket är ett ganska slitet uttryck som jag tyvärr själv också använder ganska flitigt. Just i detta fall måste jag ändå medge att det används helt rätt då detta verkligen är en klassiker inom genren grafiska romaner. Författaren Neil Gaimans verk om Sandman tillhör ett av de mest centrala och det är dessutom hans episod ”En midsommarnattsdröm” som är den enda serien som någonsin vunnit det prestigefyllda World Fantasy Award.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #grafisk roman
Daniel Gunnarsson
Hemmet
Mats Strandbergs föregående skräckthriller hade en ovanlig plats att utspela sig på, nämligen en Finlandsfärja. Det var en alldeles perfekt och klaustrofobisk plats för den berättelsen. Nu har hans nästa skräckroman publicerats och även denna gång har han lyckats hitta en ovanlig plats för handlingen. Vi kommer denna gång få följa med till småstadsidyllens frizon, ålderdomshemmet!
Avdelning: Skräck Taggar: #recension
Mattias Lönnebo
Drömfångare Stephen King
Förlagets text: Det var en gång i staden Derry fyra pojkar som gjorde något otroligt modigt. Utan tvekan något bra, kanske till och med något fantastiskt. Något som förändrade dem på ett sätt som de aldrig riktigt skulle komma att förstå.
Avdelning: Skräck Taggar: #aliens #vinter #vatten #äckel
Mattias Lönnebo
En grotesk bok
Jag har faktiskt aldrig läst något liknande. Det svenska splattret har fått ett nytt ansikte (givetvis utan hud). Jag börjar med förlagets presentation:
13 svarta sagor om ond bråd död
Kannibalchock! Blodshämnd! Lustmord! Videovåld!
Den här novellantologin bjuder på en rejäl dos skön retroskräck inspirerad av skräckfilmer från tiden då videokassetter och movieboxar räknades som högteknologi.
Här möter du 13 kvinnor som på olika sätt tar sig an, drabbas av eller själva utövar mänsklig ondska.
Avdelning: Skräck Taggar: #blod #mord #tortyr #hämnd #swedishzombie
Daniel Gunnarsson
Fåglarna och andra noveller
Så har turen kommit till en kvinnlig författare. Tyvärr sker det lite för sällan. Inte nog med ovanligheten i att det är en kvinnlig författare, det är dessutom något så sällsynt som en kvinnlig novellist inom genren skräck. Jag pratar om Daphne du Maurier, mest känd för romanen ”Rebecca”, som var en engelsk författarinna som gärna skrev berättelser som utspelar sig i Cornwall vilket för övrigt var hennes hembygd.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #noveller
Mattias Lönnebo
Lost Boy Lost Girl av Peter Straub
Lost Boy, Lost Girl börjar med ett dödsfall. Tim Underhill - återvänder till sin hemstad efter sin svägerskas självmord. En vecka senare försvinner hennes son Mark. Orsaken till en eller kanske båda av dessa händelser är en galning, som har plågat i grannskapet. Och också ett närliggande hus, som den unge Marks blivit besatt av innan han försvann. Underhill börjar frukta att pojken, vid avslöjandet av husets hemligheter, kan ha dragits djupt in i mörkret, förförd av ondskans makter. Han har rätt.
Avdelning: Skräck Taggar: #Peter Straub #mord #hus
Mattias Lönnebo
Monsterland
Få konstnärer har som Hans Arnold lyckats kombinera skräck, gullighet och folklighet. Han illustrerade mängder av böcker, Tv-program, gjorde konstverk, skivomslag och affischer.
Avdelning: Skräck Taggar: #Monster #konst #erotik
Mattias Lönnebo
Svarta huset av Stephen King och Peter Straub
Svarta huset, eller Black House som den heter i original, är en skräckroman som gavs ut i Sverige 2005. Det är först nu som jag har läst den, och jag gillar den.
Avdelning: Skräck Taggar: #mord #Jack Sawyer
Daniel Gunnarsson
En vampyrs bekännelse
Jag börjar med ett erkännande, hur pinsamt det än är. Jag har inte läst Dracula av Bram Stoker! Nu var det sagt och naturligtvis inser jag att det är något jag måste göra någonting åt när det blir tillfälle. Filmen har jag sett, vilket inte alltid är så bra att göra innan man har läst boken. Jag föredrar alltid att läsa boken först. Men nu har jag i varje fall läst en av de mest omtalade moderna vampyrberättelserna, nämligen ”En vampyrs bekännelse” av Anne Rice och återutgiven av Modernista.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #vampyrer
Mattias Lönnebo
HP Lovecraft i nyöversättning
Oskar Källner, författare och egenutgivare, har nu tagit sig an kultförfattaren HP Lovecraft, denna till synes eviga inspirationskälla till film, musik, skräckberättelser och äventyrsspel. Novellerna har inramats av synnerligen snygga omslag och en imponerande marknadsföringssajt, allt från ett litet oberoende förlag. Jag vill veta mer.
Avdelning: Skräck Taggar: #Oskar Källner #Lovecraft #nyöversättning
Henrik Elstad
Het roman av Joe Hill
Joe Hills nya roman handlar om hur människan drabbas av en epidemi som gör att den smittade självantänder efter en tid. Det är en ganska typisk dystopisk berättelse som rullas upp där samhället och dess värderingar sätts på prov. Med tanke på tillståndet i världen kan man ju fråga sig om det behövs, men mixen av aktuell samhällsskildring, intressanta karaktärer, drama och Hills känsla för humor gör det riktigt originellt och mycket spännande.
Avdelning: Skräck Taggar: #dystopi
Henrik Elstad
En skrämmande topplista
I slutet av 2015 och början av 2016 kunde den som följer Helena Dahlgrens blogg ”Dark Places” under 100 dagar läsa inlägg om hemskheter i popkulturen. Nu har inläggen blivit bok och för skräckälskaren är det en gyllene blandning av läskigheter man minns och nya rysliga upplevelser att se fram emot. Det är förpackat på ett trevligt sätt med suggestiva illustrationer av Marcus Stenberg och bilder från de olika verken.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension
Mattias Lönnebo
Gotisk skräck
Påskledig och inget att läsa? Kanske är du på resande fot men har med en surfplatta eller stor mobil? Efter att e-böckerna kom behöver man aldrig sakna en bok. Du kan förstora och förminska texten, och boken håller reda på vilken sida du är på. Ofta kan de även synkronisera sig mellan olika läsare, från mobil till platta så att du alltid hamnar på rätt sida.
Gotisk skräck kännetecknas bland annat av ett stort hus eller slott; ödslighet och övergivenhet, övernaturliga händelser eller mysterier; källare och grottor; en människa i nöd; starka känslor som ofta speglas av naturen ...
Jag bjuder på följande gratisbok för er som gillar kalla kårar:
Målgrupp: Tonår-vuxen
Mijas, den lilla idylliska staden vid Medelhavet, är inte längre sig lik. Två små barn försvinner spårlöst, och när en serie bestialiska mord inträffar dras den unge, föräldralöse pojken Alfonzo in i händelsernas centrum. Mardröm och verklighet blandas samman i hans kamp för att behålla förnuftet i en galen värld. Över dem vakar den mystiska madonnan. Vilka hemligheter döljs i hennes tårar?
Den gråtande madonnan på Monte Pino är välskriven, stämningsfull och rysmysigt spännande. Slutscenen vrider till historien och kulminerar som sig bör i ett galet skratt.
Swedish Zombie
Avdelning: Skräck Taggar: #gratis #medelhavet #gotisk
Daniel Gunnarsson
Färjan
För några veckor sedan läste jag en bok som väckte slukardriften inom mig! Jag började läsa på lördagskvällen och hann ca 50 sidor. Dagen därpå satte jag mig igen med boken och det slutade inte bättre än att jag läste ut de resterande 330 sidorna under resten av dagen. Jag pratar om Mats Strandbergs skräckroman ”Färjan”.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension
Mattias Lönnebo
Skönheten av Christian Johansson
”Vissa hävdade att allting började då en flicka försvann spårlöst. Andra påstod att platsen alltid varit ond. Ön låg övergiven sedan krigstiden, och skulle så förbli, var det tänkt. Det var ingen lämplig plats att bosätta sig på. Men när en snipa flyter iland på en intilliggande ö och ett barnlöst par får sin högsta önskan uppfylld startar ett händelseförlopp som avslöjar ett ondskefullt mysterium. Skönheten är en fascinerande och skrämmande thriller om kärleken till våra barn och en oförklarlig ondska som går i arv.” (Beskrivning enligt baksidan)
Avdelning: Skräck Taggar: #ö #döden #thriller #mysterier #recension
Emma Kreü
Dags att läsa skräck i högar av godis
Halloween var inte speciellt stort när jag var liten, så därför har jag lite dålig koll på när det egentligen är man ska gå på sin "bus-eller-godis"-insamling. Har i alla fall för mig att det är 31/10 och har därför införskaffat rejält med godis ifall det skulle komma ett gäng glada barn utklädda till spöken, häxor och vampyrer. Om de inte dyker upp kommer jag att få ont i magen, det är i alla fall en sak som är solklart. Det blir ibland så till påsk så jag borde väl vara van vid det här laget, men vissa saker känns det som om man aldrig lär sig. Eller vill lära sig.
Avdelning: Skräck Taggar: #skräck #Stephen King #mörkerrädsla
Mattias Lönnebo
Halloween och familjebilderna som Gud glömde
(Bilden ovan. En regnbågsfamilj?)
I Sverige är Halloween en sent importerad sed och mest roar barnen. I USA är firandet enormt, helt klart i klass med julen. Det finns därför gott om gamla amerikanska halloweenbilder som kanske kan tjäna som inspirationskälla inför våra egna dräkter? Lura det kommersiella och gör din egen halloweendräkt, men barnen kan eventuellt tycka att bilderna blir lite pinsamma.
Internationellt så firas Halloween alltid dagen före Alla helgons dag dvs den 31 oktober. Allhelgonahelgen i Sverige innehåller två helgdagar. Alla helgons dag är en rörlig helgdag som firas den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. 2015 infaller Alla helgons dag lördag 31 oktober. Alla själars dag firas dagen efter, på söndagen. Man kan med fördel i Sverige klä ut sig den 30 oktober i stället (Dvs dagen före Alla helgons dag i Sverige.) om man vill undvika att firandena krockar.
Avdelning: Skräck Taggar: #bilder #halloween #pinsamma
Mats Strandberg
Dags för bokmässan igen!
Hoppas vi ses under bokmässan! Jag kommer att ha ett sjukt späckat schema med signeringar, samtal och skräckpanel! Här är några av höjdpunkterna!
FREDAG 25 SEPTEMBER
14.30-14.50: När verken får eget liv: Paneldiskussion med mig, Sara och Siri Pettersen (Korpringarna-trilogin)
Vad händer i den kreativa processen när det som skapats får eget liv? Och vem är det egentligen som äger berättelsen när den genom makalös fanart får ett eget liv, författaren eller läsaren?
Plats: Ung scen, A-hallen
LÖRDAG 26 SEPTEMBER
13.00-13.20 Mord och magi: Jag samtalar med amerikanska författaren Laini Taylor om hur fantasy kan spränga yttervärldens gränser.
Plats: Crime scene, F-hallen, plan 2
14.00-14.20 Monster i folkhemmet: Jag samtalar med Sara om att förlägga skräcken till en typiskt svensk miljö. Vad händer när man byter gotiska slott mot en Finlandsfärja?
Plats: F5 (obs: seminariekort krävs)
16.00-16.45 Skräckens psykologi: Från bröderna Grimm till Stephen King och Fredagen den 13 – historier om skräck och våld har alltid fascinerat oss människor. Varför är vi så förtjusta i att självmant utsätta oss för det otäcka? Och finns det rent av en terapeutisk poäng i att läsa om ställföreträdande våld? Psykologen och författaren Jenny Jägerfeld samtalar med mig, Jenny Milewski och John Ajvide Lindqvist om tjusningen med att skrämma livet ur sina läsare.
Plats: K2 (obs: seminariekort krävs)
SÖNDAG 27 SEPTEMBER
10.30-10.50 Jag pratar om Färjan med skräckfantasten och förlagschefen Martin Halldin i tidningen ETC:s monter.
11.30-12.00 Blod och Minttu – samtal om Färjan på Litteraturscenen, A-hallen
12.30-13.00 Jag blir intervjuad i Dagens Nyheters monter.
14.00-15.00 Jag blir intervjuad på Stadsbiblioteket. Obs, utanför mässområdet! Gratis inträde!
Avdelning: Skräck Taggar: #bokmässan #författare
Mats Strandberg
Färsk från tryckeriet!
Äntligen kan jag hålla Färjan i min hand! Det är så galet, detta. Nu känns det faktiskt på riktigt. Det är en bok! Och på måndag släpps den ut i världen! De senaste två åren av mitt liv har blivit något som faktiskt går att ta på. Insidan av min skalle finns där mellan pärmarna. Ni som följt mig här på bloggen under arbetet vet ju att det varit en del upp och ner. Besatthet och trötthet om vartannat. Några gånger undrade jag till och med om jag skulle kunna ro den här färjan i hamn över huvud taget. Men två saker har burit mig; jag har aldrig tvivlat på min idé, och jag har hela tiden varit kär i mina karaktärer.
Ärligt talat, jag är så sjukt stolt över den här boken. Jag vet att jag lagt ner mitt allt i den. Vad folk än kommer att tycka så vet åtminstone jag att jag gjort mitt bästa.
Missförstå mig inte, jag sitter inte här lugn som en filbunke inför släppet. Långt därifrån. Det är trots allt två år av mitt liv det handlar om. Men det ger en kärna av trygghet att veta att jag gjort allt jag kunnat för att Färjan skulle bli den bok jag föreställde mig.
Avdelning: Skräck Taggar: #färjan #skriva
Mats Strandberg
Vackert och kusligt och alldeles, alldeles underbart
Just läst ut Elizabeth Hands nya roman Wylding Hall, 150 sidor fullpackade med atmosfär, skönhet och kuslighet. Det handlar om ett folkrockband som på 1970-talet isolerar sig i ett ensligt gods på engelska landsbygden för att skriva låtar till sitt andra album. Boken består av nutida intervjuer med gruppmedlemmarna, där de försöker beskriva och förstå vad som egentligen hände den där sommaren då deras begåvade, undersköna sångare Julian försvann spårlöst.
Åh, det är så bra! Så mycket gåshud! Jag älskar den här boken!
Och för er som ännu inte upptäckt Elizabeth Hands författarskap, ni har något ljuvligt framför er. Eftersom hon dessutom är en god vän råkar jag veta att två av hennes böcker snart kommer på svenska.
Avdelning: Skräck Taggar: #nyläst #skräck
Mats Strandberg
Lättnaden när Wikipedia läst ut boken åt mig
Ägnade hela smekmånaden (okej, inte hela) åt att plöja Dan Simmons 80-talsroman Carrion Comfort, som Stephen King kallat för "en av 1900-talets tre bästa skräckböcker". Tyvärr går King inte att lita på, och Dan Simmons är en stundtals grym men väldigt ojämn författare. Den här tegelstenen med pytteliten text vacklar till slut under sin egen tyngd. Det börjar så bra, med vampyrer som kan styra sina offer som radiostyrda robotar. Och den psykotiska gamla sydstatskärringen Melanie är den värsta och roligaste vampyr jag någonsin följt. Men historien vecklar ut sig och vecklar in sig i oändliga nya varv, tills både korrupta FBI-agenter och Mossad är inblandade, och ett kärnvapenkrig mellan USA och Sovjet hotar. Persongalleriet är större än en svensk småstad. Turerna är snurrigare än Loopen på Liseberg. Boken blir ett monster i sig, och äter upp sig själv.
Med 200 sidor kvar (och då hade jag ändå läst nästan tre fjärdedelar) gav jag till slut upp. I de här fallen brukar jag ta till Wikipedia - hyfsat kända bcker brukar ha en utförlig Plot Summary där hela handlingen beskrivs, från början till slut. Det är en lättnad, för det visar sig nästan alltid att jag gjorde rätt i att sluta läsa - men jag får ändå veta hur det går.
Avdelning: Skräck Taggar: #nyläst #skräck
Mats Strandberg
Intervjuer inför Färjan-släppet
En och en halv månad kvar tills Färjan släpps i bokhandeln. Kul, nervöst, allt på samma gång. Häromdagen var tidningen Books & Dreams och intervjuade och plåtade runt kvarnen.
Har också gjort en intervju för TT, som går att läsa lite varstans på nätet - den har bland annat publicerats i DN.
Är enormt glad och rörd över hur fint min vän och kollega Åsa Larsson, som fått förhandsläsa boken, bloggar om den här på Litteraturmagazinet.
Och så är jag med i nya numret av tidningen Filter. Älskar Ivar Martinssons illustration.
Avdelning: Skräck Taggar: #färjan
Mats Strandberg
Radioprogram om kulturturism
Ovan ser ni en bild från kyrkogården Mt Hope i Maine. Just i den där slänten blir lillkillen Gage begravd i filmatiseringen av Jurtjyrkogården. För ett par år sen var jag på en resa i Stephen Kings fotspår, och fler bilder kan ni se på mitt Instagram, under hashtaggen #skpilgrimage. Anledningen till att jag berättar om det här just nu är att jag nyligen var gäst i P1-programmet Epstein & Wilson, som handlade om "kulturturism" - lyssna på det här!
Avdelning: Skräck Taggar: #turism #resor #usa #film #skräck
Mats Strandberg
Bra grej med att vara gift med sin favoritskådis
Bra grej med att vara gift med sin favoritskådis: han (Johan Ehn) läser in Färjan som ljudbok! Det är väldigt Colin och Helena av oss. Just nu är han i en studio i Göteborg, och jag vet inte hur lång tid det kommer att ta. Själv är jag äntligen fri! Boken gick till tryckeriet i fredags!
Avdelning: Skräck Taggar: #färjan
Mats Strandberg
7 svar på frågan "Varför gillar du skräck?"
Jag får ofta frågan ”Varför skriver du skräck?”, och ibland vill jag helst av allt svara: ”Varför inte?”
Men jag har också undrat vad det är som lockar mig och så otroligt många andra. Det finns förstås vissa högst personliga orsaker till att jag fastnade för skräck, men i det större perspektivet?
Ett av flera spännande seminarier på Archipelacon förra veckan var skräckförfattaren och kritikern Peter Suttons föredrag Adding deeper darkness to a night already devoid of stars. En del av föredraget var nedanstående lista med 7 psykologiska orsaker till att människor dras till skräckgenren. Kanske till och med behöver den. Och jag kände igen mig i varenda en av dessa 7. Både när det gäller att konsumera skräck och att skapa den.
Listan är hämtad från en bok av Rayne Hall, och Sutton var vänlig nog att skicka den till mig. Jag har komprimerat den helt på eget bevåg, men de 7 orsakerna är följande:
1. Eskapism: Vi läser för att bli distraherade från verklighetens orosmoln.
2. Perspektiv: Dina vardagsproblem verkar inte så farliga när du ser en skräckfilm. Det är lättare att uppskatta livet när du jämför dig med han som blir styckad av en inavlad kannibalclown.
3. Adrenalin: Skräck låter dig uppleva faran, fast på ett fullständigt säkert sätt. Det är lite som en berg-och dalbana, eller bungy jump, men hemma i soffan. Det är en rusch som inte ska underskattas, och den kan vara beroendeframkallande.
4. Utbildning: Bra skräck har mycket att lära oss om ont och gott, om etik och moral.
5. Tröst: I många skräckberättelser (men långt ifrån alla) vinner godheten över ondskan till slut. Skräckberättelser är för vuxna vad sagor är för barn.
6. Personlig utveckling: Skräck bjuder in läsaren att fråga sig var hen skulle gjort i samma situation som huvudpersonerna; att jämföra sitt mod och samvete och moral med deras.
7. Kontroll: Genom att läsa skräck får vi tillfällig kontroll över våra rädslor. Vi utsätter oss för något skrämmande, ser ondskan i vitögat, men vi kan när vi vill slå ihop boken.
Avdelning: Skräck Taggar: #skräck
Mats Strandberg
Färjan i Färjan
Nu är det snart dags att skicka Färjan till tryck! Här är planritningen över färjan i Färjan. Hon heter Baltic Charisma, och är tio våningar hög... Illustrationen (och den underbara loggan) är gjord av Pär Åhlander, som också formgett omslaget. Herregud, vad vi har petat och grejat med den där ritningen för att få allt att stämma med texten!
Avdelning: Skräck Taggar: #färjan #skriva
Mats Strandberg
Färjan är sjösatt i Svenska Dagbladet
Det blev en rätt nervös midsommar för mig. Fick ju inte berätta för någon att samma helg skulle Färjan börja gå som följetong i Svenska Dagbladet! Från och med igår (söndag) till slutet av augusti kommer tidningen att publicera en ny del, varje dag. Plötsligt skulle jag skicka ut mina karaktärer till brevlådor och hallmattor över hela landet.
Det är otroligt kul att SvD valt Färjan. Inte bara hedrande för egen del, utan glädjande för genren att en av de stora tidningarna väljer en skräckroman som sommarföljetong.
Men det har varit stressigt senaste veckorna, minst sagt, för att få allt att funka. Och än är det inte över. Boken släpps först den 14 september, och det sista korrekturet är inte klart. Jag och korrekturläsaren läser parallellt, och redaktören har fört in ändringar bit för bit och skickat till tidningen. Från och med i morgon ska jag läsa den sista fjärdedelen av boken. I slutet av veckan skickas den till tidningens redigerare, och hela romanen, formgiven och klar, skickas till boktryckeriet.
Och sen är resan med med Färjan över. 18 månader när det inte gått en dag utan att jag tänkt på karaktärerna, historien och språket. Plus ett halvår dessförinnan, då jag smygstartade med research. Hur stressad jag än är nu, så vet jag ändå att jag kommer att ha separationsångest när det är över.
Avdelning: Skräck Taggar: #färjan
Mattias Lönnebo
Intervju med Jonny Berg, Swedish Zombie
Hur kom det sig att du bildade ett skräckboksförlag? Är inte det lite smalt? Vilka är dina drivkrafter?
Det är lite smalt och tur är väl det. Som jag ser det är det ofta med det nischade som små förlag har någonting viktigt att bidra med. När man pratar om bokbranschen och författarskap hamnar man inte sällan i ett mätande av framgång, pengar, upplagor och kändisskap. Jag ser inget fel i bestsellers och stora satsningar, men trots alla böcker som trycks i Sverige varje år upplever jag ändå ofta utbudet som torftigt. Torftigt sett ur min synvinkel som skräckfantast. Så det är vad jag intresserar mig för, att ge ut de berättelser jag tycker saknas. Jag vill ge ut de där böckerna som förtjänar att finnas till.
Jag och Erik Horned som jobbar med Swedish Zombie är inte särskilt intresserade av tv-soffor och massupplagor, det där får mainstream-förlagen syssla med. Vi gör böcker av lust och syftet är att nå en viss publik, inte att tillfredsställa alla eller att sälja till varje pris. Det är en frihet i sig att inte ta allt för stor kommersiell hänsyn. Vi ser ett stort egenvärde i att ta fram bra skräcklitteratur och det är fint.
Att göra böcker är för mig ett sätt att vara kreativ. Det finns en enorm tillfredställelse i att öppna den första kartongen när en bok kommit från tryckeriet eller titta igenom en e-bok på plattan. Att se det färdiga resultatet av någonting som engagerat ganska många människor under processen. Det är ett skapande i sig och jag ser allt skapande som någonting i grunden positivt.
Du har ju fina omslag på förlagets böcker. Hur går det till när förlaget väljer omslagsbilder?
Ibland använder vi så kallade stock photos, ibland görs omslagen från grunden. Jag gillar omslag som bejakar genren, som inte är blyga och som talar ett tydligt språk. Det betyder inte att vi inte kommer att experimentera ibland, men det behövs någonting som får en presumtiv läsare att haja till. Hur många bilder flimrar inte förbi under en dag i ens liv? Tusentals? Tio tusentals? Kanske fler. Dessutom är skräck som estetik ofta intressant, det fula, hemska, skrämmande och äckliga blir plötsligt vackert. Varför inte bejaka det?
Hur ser dina planer ut för framtidens utgivning?
Jag jobbar för närvarande med en urban fantasy-antologi som ska ges ut av ett annat förlag, samt en samling med noveller på temat ”superhjältar” för Swedish Zombie. I höst kommer vi publicera en skräckthriller av Christian Johansson, som heter ”Skönheten”. Och vi planerar för fler böcker under 2016, minst en roman och två novellsamlingar. Dessutom kommer vi publicera ytterligare en handfull riktigt bra e-noveller efter sommaren.
Vilka råd skulle du vilja ge till den som vill skriva skräckberättelser?
Några specifika råd till den som vill skriva skräck har jag egentligen inte. ”Skräck” som genre är en månghövdad drake och låter sig inte ringas in så lätt. Jag tycker så här: Skriv det du vill skriva. Berätta de historier du bär inom dig och måste få ut. Vilken genre de tillhör kan du fundera på senare.
Vill du berätta något om förlagsbranschen?
Jag följer utvecklingen i branschen med intresse. Det finns hela tiden nya saker att lära sig och att ta ställning till. Men jag ser på något sätt inte Swedish Zombie som en del av den där världen fullt ut. Jag och Erik gör böcker helt enkelt. Vi är en jätteliten aktör och trivs med det. Det finns en läsarskara där ute som vi vill nå, men vi diskuterar mycket hur vi ska göra det på vårt eget sätt. Vi vill göra någonting bra, utan att för den skull bry oss allt för mycket om hur saker och ting ”borde vara” och ”ska göras”. Det enda som spelar någon roll när mörkret sänker sig är att du fått ta del av några goda berättelser innan dess. Det är där vi kommer in.
Avdelning: Skräck Taggar: #swedishzombie #förläggare #bokbranschen #oberoende
Mats Strandberg
Med koftor i vårsolen
Ligger i soffan, mätt på tårta och te, mackor och cava. Eftermiddagen och kvällen har tillbringats med den briljanta samling personer som utgör bokklubben Kulturkoftorna. Det var min tur att vara värd, eftersom jag valt bok den här gången; Henry James banbrytande spökhistoria När skruven dras åt (Skruvens vridning i tidigare översättning) från 1898. Jag har tidigare bloggat om den - då var jag inte särskilt imponerad. Men jag gillade den faktiskt mer och mer, ju mer vi pratade om den. Den har så mycket att gräva i, trots sitt blygsamma sidantal. Det är det som är så magiskt med böcker; att vi kan beröras på så helt olika sätt av samma text. Hur vi kan ha helt olika teorier om mysterierna, och alla har lika övertygande argument.
Enda nackdelen med att ha bokklubb; jag känner numera ett enormt koftlängt varje gång jag läser en bok som berör mig, bra eller dåligt. Ärligt talat, varje gång jag läser en bok över huvud taget. Eller förresten, jag behöver inte ens läsa en bok för att längta efter koftorna. Vill alltid svepa dem om mig, så varma och sköna, aldrig stickiga.
Avdelning: Skräck Taggar: #bokklubb #skräck
Mats Strandberg
Långläsning om hur Stephen King påverkade en hel generation
I veckans nummer av ETC skriver Maria Sveland en fantastiskt fin (och härligt lååång) artikel om Stephen King och hans betydelse. Utgångspunkten i artikeln är hennes pappas bortgång, och hur Stephen Kings böcker blir ett sätt att förstå hennes barnjag, hennes bakgrund, relationen med hennes pappa, och hennes klassresa. Jag, Ola Larsmo och John Ajvide Lindqvist är intervjuade. Läs, läs, läs!
Avdelning: Skräck Taggar: #skräck
Mats Strandberg
Hello Dolly
Få saker är så läskiga som dockor som ser ut att när som helst kan vrida på huvudet och se på dig med en ondskefull glimt i porslinsögonen. De är rätt överanvända inom skräckgenren vid det här laget, men jag har avskytt dem ända sedan jag traumatiserades av clowndockan som får liv i Poltergeist.
Jag har en bekant som lagar gamla dockor (som den på bilden ovan), och jag skulle hellre hugga av mig lilltån än att tillbringa en natt ensam i hennes studio.
Den här talande dockan – skapad av ingen mindre än Thomas Edison på 1890-talet – skulle kunna komma direkt från helvetet.
Och Real Doll-skapelserna (svindyra, naturtrogna sexdockor – klicka här på egen risk) skulle göra mig fruktansvärt mörkrädd - för att inte tala om att jag aldrig skulle kunna skända en av dem.
I det här fallet köper jag helt och fullt Freuds teori om ”das unheimliche” – obehaget som uppstår när du möter något som verkar välbekant och vanligt, men har ett okänt och oroande element i sig. Till exempel har man kunnat visa att när döda ting blir lite för naturtrogna uppfattas de av många som skrämmande.
Jag har just läst ut Dolly av Susan Hill (mest känd för Woman in black, som blev storfilm med Daniel Radcliffe). Det här är en gotisk spökhistoria med ett stort engelskt gods, dimbankar över hedarna – och en docka inslagen i silkespapper. Det händer inte särskilt mycket i den här korta romanen, men ibland räcker det med ett oförklarligt prasslande i mörkret för att ge ett par kalla kårar. Åtminstone om du, liksom jag, har lätt dockfobi.
Avdelning: Skräck Taggar: #nyläst #skräck
Anmäl textfel