Esther Hansen tog studenten 1968 och präglades av den tidens politiska engagemang. Esther har läst språk, praktisk filosofi och etnologi vid Stockholms universitet. Hon är sjuksköterska och barnmorska men har även arbetat på bibliotek. Första generationens svensk med ursprungssläkten i Danmark. Den röda tråden genom livet är läsandet. Sen starten ljudboksredaktör för Litteraturmagazinet.
Hon kallas för "Ängeln på Malmskillnadsgatan", men bland de prostituerade i Stockholm går hon mest under namnet Morsan. Elises sommarprogram i P1 2012 väckte ett stort intresse för henne som person. Nu kommer hennes bok, som hon har skrivit tillsammans med Antima Linjer. Esther Hansen gick på bokrelease och mötte en kvinna utan ålder.
Vad innebär det att drabbas av en kris? Esther Hansen har lyssnat på tre ljudböcker som handlar om kris ur olika perspektiv. Kanske kan även den enskilda människan kan behöva en beredskap inför kommande kriser?
Doris Lessing har betytt enormt mycket för en flera generationer kvinnor. En av dem som fångades av hennes romaner redan på 1970-talet är Esther Hansen. Hon blev fast när hon läste Lessings genombrottsroman "Den femte sanningen". "Tillsammans med bästa väninnan förde jag samma diskussioner som Lessing berättar om. Även vi var politisk engagerade, hade författardrömmar och tog vår utgångspunkt från vår idol: Vad är det för glädje med att vara en fri kvinna om det inte finns några fria män?" Frågan är om hon är en författare som har något att säga oss även i dag?
Sommaren innebär för många av oss tid att resa. Men på inget sätt kan vi komma så vida omkring som med skönlitteraturens hjälp. "Sommarens ljudböcker har fört mig runt i hela Europa, till USA och till Nordafrika. Jag har även fått vistas i antikens Grekland, i Dantes helvete och i 1890-talets Skåne. Men höjdpunkten var utan tvekan resan till Avebäck med omnejd i Torgny Lindgrens sällskap" skriverLitteraturMagazinets ljudboksredaktör Esther Hansen.
Läs mer ...
Esther Hansen samlar på böcker för livets alla stunder
Professor Owe Wikström föreslog en gång att man skulle skaffa sig ett ”litterärt medicinskåp”. Esther Hansen nappade direkt och började genast samla böcker till den lilla exklusiva boksamlingen med litterära piller för tröst, uppmuntran, sällskap...
Den första boken som fick en plats i hennes samling var ”Kollektivt självmord” av Arto Paasilinna. Men även böcker av Tove Jansson, Jan Guillou och Fredrik Sjöberg finns i "medicinskåpet".
"Vilken effektiv medicin detta är: smärtstillande, lugnande, uppiggande, allt på samma gång. Och helt biverkningsfritt.”
"Det pågår en aktiv kampanj mot att kallas för gammal. Läste i M-Magasin att vi inte blir gamla utan bara "olika" – och visst ligger ligger det något i det. Men själv ser jag faktiskt fram emot att bli riktigt gammal – trots sämre hörsel, stela muskler och den begränsade koncentrationsförmågan" skriver Esther Hansen. För att förbereda sig har hon botaniserat i litteraturutbudet om åldrande och hittat en lång rad klokskaper serverade av till exempel Emmy Gut, Gerda Antti och Merete Mazzarella. "Litteraturlistan växer hela tiden, vi är ju många som är på väg in i ålderdomen som alltid har varit nyfikna på vad som händer oss och velat dela med sig av våra erfarenheter."
Från vinyl till nerladdning. Om att läsa med öronen: underhållning, smärtlindring eller sömnmedel.
Sätten att lyssna varierar också bland olika människor. Vanligt är det att man börjat lyssna när man kör/ åker bil. Sen kan det utvecklas till att omfatta alla andra aktiviteter, såsom städning och gräsklippning. Smått absurd känns det för mig när Owe Wikström berättar hur han går på Golden Gate bron (eller möjligen var det i New York?) och lyssnar på Torgny Lindgren som väcker hans längtan hem till Norrland!
Läs mer ...
Recensioner
LitteraturMagazinets ljudboksrecension
av
Det som inte dödar oss, David Lagercrantz
Lagercrantz har i ett anfall av övermod förklarat sig vara en bättre stilist än Stieg Larsson, och det kan diskuteras"
I "Det som inte dödar oss" får vi åter stifta bekantskap med Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander. LitteraturMagazinet recenserar ljudboksversionen, och den får blandad kritik.
Det privata är politiskt, sa vi för fyrtio år sedan, och även om vi inte säger det nu, så gäller det i än högre grad i dag. Övervakningssamhället är här, den personliga integriteten försvinner och den grävande ...
Alla vi som sjunger långsamhetens lov kan med fördel fördjupa oss i denna tidsresa till femtiotalet. Här går allt mycket långsamt"
Dagarna på Ekstad lasarett fortsätter och kommer till liv genom Wahlbergs detaljrika skildringar. Nästan som en antropologisk rapport redovisas alla delar av sjukvårdsorganismen med sina förgreningar ut i privatlivet. Men boken saknar inte dramatik.
Precis som romanens titel signalerar så går livet går vidare för personerna vi lärde känna i Wahlbergs tidigare roman “Än finns det hopp”. Året är nu ...
Anna-Maria Käll har läst upp alla Dillons böcker i serien om Longhampton och hennes röst har blivit ett med detta vänliga, trevliga, påhittade samhälle"
Alla kriser och katastrofer, alla terroristdåd och allt kaos drabbar dessa fem personer mer eller mindre direkt"
Sammanlagt sjuttiosex timmar kan man lyssna på Boije af Gennäs skildring av en kärngrupp bestående av fem personer, deras släktingar, älskare och vänner.
I ett ambitiöst upplägg försöker Boije af Gennäs fånga in allt som händer de första tio åren av tvåtusentalet. Alla kriser och katastrofer, alla terroristdåd och allt kaos drabbar dessa fem personer mer eller mindre direkt. Boije af Genn...
Något "elegant" är det dock aldrig över den grova brottslighet som böckerna beskriver, trots seriens namn. Stilen är närmare Agatha Christies pusseldeckare"
Flickoffret : En kommissarie McLean-deckare, James Oswald
Författaren lär ha skrivit åtskilligt som avvisats av förlagen som inte trodde det skulle sälja. Men denna bok erbjöds som gratisnerladdning på Amazon och fick där blixtsnabbt en spridning"
Dufvenius är samstämd med text och innehåll, följer bokens rytm"
Simona Ahrnstedt är vår svenska "sex-romantik" drottning. Ingen har som hon kunnat ta upp tråden efter succén "Femtio nyanser". Många försöker, men bara Ahrnstedt har hittills lyckats.
"En enda natt" är Simona Ahrnstedts fjärde bok på temat sex och romantik och den första som försiggår här och nu. De tre tidigare har varit historiska romaner men i alla finns sexscenerna ytterst vackert, detaljerat och kä...
Bolme är en erfaren uppläsare som bara blir bättre för varje år"
Aino Trosells deckarnoveller – "krimineller" – är en sann njutning att lyssna till, trots flera grymma händelseförlopp.
Krimineller är Aino Trosells namn på sina noveller om kriminalitet, främst mord. Nu kommer del två och om Trosells intresse håller i sig kommer säkert flera delar.
Att slutet på varje novell innehåller en knorr bidrar till läsupplevelsen och underhållningsvärdet. Dessutom &au...
Som en gång Anne Franks dagbok öppnade mina ögon för judarnas historia har nu denna roman öppnat mina ögon för ett folk som i min barndom kallades zigenare"
Boken lämpar sig synerligen väl för bokcirkeln då den är högaktuell och i romanformen ger exempel på så många frågor vi behöver diskutera med varandra"
Anna Maria Käll bidrar i hög grad till att detta är en roman att njuta av från första till sista sidan"
När två bokälskare får kontakt tänds det liksom ett ljus i deras hjärtan. Så skulle man enkelt kunna sammanfatta kontakten som uppstår mellan tjugoåttaåriga alldagliga bokhandelsbiträdet Sara från Haninge och sextiofemåriga (i hemlighet dödssjuka) Amy från Broken Wheel i Iowa, USA.
Sara har arbetat tio år i Haninges bokhandel som tvingas slå igen. Sara vet inte vad hon nu skall ta sig till...
Gastkramande spännande och ibland fruktansvärt otäckt precis som det faktisk kan vara att arbeta på sjukhus"
"Än finns det hopp" är första boken i Karin Wahlbergs nya romanserie som utspelar sig på ett sjukhus under 1950-talet.
Karin Wahlberg är lärare, läkare och författare. Hon har fram för allt gjort sig känt genom sina deckare i sjukhusmiljö där hon ingående har skildrat allt från förlossningar till mord och rättsmedicinska undersökningar.
Nu har Wahlberg börjat skriva en romanserie om ett l...
Bra med denna bok är Katarina Ewerlöfs fina uppläsning"
Är det roligt när vuxna klantar sig? Är det roligt när konkurrenterna är korkade? Är det bra när storasyster räddar familjen från konsekvenserna av allas klantigheter?
Många tycker uppenbarligen så. Jag tycker om när man får känna igen sig och skratta åt sig själv, men upplever att den här boken understryker en “vi och dom” känsla.
De bästa barnböckerna är rol...
Mirja Turestedt läser lite för snabbt för min smak, men gestalter den trettiofemåriga, lite räddhågsna, tilltufsade kvinnan som är berättarjaget, mycket bra"
En roman som vinner i djup och innehåll för varje gång man lyssnar"
Författaren Marlene van Niekirk blev känd och älskad av en stor svensk publik med boken “Agaat” som blev förre årets överlägsna favorit. Med sin nya roman "Memorandum" visar Van Niekirk den stora bredd hennes författarskap rymmer. Romanen är den andra som översatts till svenska av denna spännande författare.
Vänskaper som fortsätter att utvecklas ända in i döden, speglar romanen på fler...
Ibland provocerar en bok mig så mycket att jag fortsätter att tänka på den länge efter läsningen. Kanske glömmer jag den aldrig. Detta är helt klart en sådan bok"
Anna Maria Käll är en av mina favorituppläsare. Jag imponeras storligen av hennes förmåga att med små förändringar i rösten kunna gestalta olika personers karaktärer"
Leken som de flesta av oss känner igen sig i: drömmarna om vad vi skulle göra om vi vann en miljon eller mera. Och drömmar är viktiga.
Jocelyne har en sybehörsaffär och skriver en blogg om handarbete. Hon är gift och har vuxna, utflugna barn. De två bästa vännerna drömmar ideligen om att vinna den högsta vinsten och om allt de skall göra när de vinner. Jocelyne själv har accepterat det liv hon har och g&...
Författarens uppläsning är helt i samklang med bokens rytm och innehåll"
En roman om klass, om sjukdom, missbruk, hemlöshet, klassresa och förtidig död. Också en roman om en stad och en ensamstående mamma som ideligen flyttar runt för att undfly något och söka någonting annat.
Vitt skräp, en obarmhärtig direktöversättning av det amerikanska uttrycket “white trash”, används av en kollega till Lundberg och rymmer kärnan av skillnad i klassperspektivet. Vi som äls...
Det låter som om Andreas Norman är en av sina egna romanfigurer. En författare som med andra ord vet vad han skriver om"
Det här är en thriller om vårt nya Europa gestaltad främst genom UD-tjänstemannen Carina Dymec och säkerhetspolisen Bente Jensen. Två av vårt tids nya litterärara kvinnotyper som arbetar 50-60 timmer i veckan och aldrig ägnar sig åt något annat än fysisk träning och lite sex på sin “fritid”.
Först bara strölyssnar jag i början och i slutet och mina förutfattade meningar f...
Uppläsaren är Tomas Bolme som skickligt gestalter alla de skiftande personer"
Ord, ord, ord eller mera poetisk uttryckt: I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och ordet var Gud. (Evangelium enligt Johannes, 1 Kapitlet)
Reginald Hill har skrivit en roman om besattheten av ord, ordlekar och gåtor. En seriemördare skriver noveller i dialogform om och med sitt offer. Novellerna dyker upp bland bidragen till ortens novelltävling.
En deckare med Hills sedvaliga poliser Dalziel och Pascoe och deras kolleger. Denna gång hamnar en un...
Kärleken i kombination med sexualiteten utgör en mäktig kraft som EL James förmår infånga och berätta om"
Efter ett par månaders stormigt förhållande är Ana och Christian nygifta och på bröllopsresa runt om i Europa. De är mycket lyckliga och mycket förälskade. Och sen levde de lyckliga i alla sina dagar...
Det är svårt att skriva om lycklig kärlek på ett sätt som gör det intressant att läsa, så det är med stor skepsis jag börjar lyssna till den tredje boken om Ana och Christian. Men gans...
Den fantastiska uppläsaren Julia Dufvenius. Hon blir för mig Ana men klarar också att levandegöra alla andra personer. Utan hennes vackra röst tror jag inte jag hade orkat läsa ut boken"
Jag tycker mycket om romanen och behövde lyssna två gånger innan jag kände att jag fått med allting"
En arg ung man, Christopher Lowndes, lämnade Leeds nerslitna arbetarkvarter i England för att skapa sig en karriär i USA. Han lyckas med det genom att komponera musik "som ingen lyssnar på" nämligen filmmusik. Han har beslutat sig för att återvända "hem" vid sextioårsålder och har nu en sådan ekonomi att han kan köpa ett herrskapshus "Kilnsgate House" några mil från sina uppväxtmiljöer. Romanen bö...
Odile Nunes uppläsning är klar och tydlig, melodi och rytm följer handlingen. Men ändå skär det sig. Jag har svårt att få denna mogna rikssvenska röst att passa ihop med den mycket unga flickan från Sundsvallstrakten"
Uppläsaren av boken är Björn Granath och han är suverän! Klar och tydlig och så harmoniserande med texten att man tror sig lyssna till författaren själv"
Att få syn på och förstå den tid vi lever i: Vad det är som händer? Varför? Och vart vi är på väg, är något som engagerar mig mycket. Vem som helst kan bli förvirrat och förlora överblicken genom att enbart följa dagsnyheterna. Skönlitteraturen när den är som bäst kan hjälpa oss förstå somligt och tänka vidare kring annat. Samtidig kan den också ge en välbehövlig vila från våra egna problem och inblick i så många andra sätt att leva.
Läsa som sällskap
“We read to know we are not alone” är ett citat från filmen Shadowland om CS Lewis som jag instämmer i.