Litteraturblogg: Sofie Nordquist
Visa standardvy
Visa omslagsvy
Det här med att ta kort på sig själv har varit en sak jag aldrig riktigt förstått mig på. Visst, för att kolla frisyren i brist på spegel kan det vara rätt bra, men annars, nja, inte min grej. Fenomenet har dock fått ett eget ord: selife, alltså att ta kort på sig själv och lägga upp på ett socialt medie. Strax efter ordets och handlingens intrång kom ett liknande ord: shelife. Det betyder att man tar kort på sin bokhylla och lägger upp på ett socialt medie. Det gillar jag bättre!
Jag flyttade i augusti och lämnade då mer än hälften av mina böcker hos mor och far. De får inte plats i min lägenhet. Men någon gång, när jag bor lite större, ska jag samla alla mina skatter på samma ställe. Tillsvidare, här har ni två shelife:
Översta hyllan: andlig litteratur m.m sorterat i längdordning.
Andra hyllan: blandade pocket sorterade i färg.
Tredje hyllan: blandade inbundna böcker (mest ungdomslitteratur) sorterade efter färg.
Fjärde hyllan: barnböcker och två serier.
Femte hyllan: anteckningsböcker, ukulele.
Sjätte hyllan: tidningar och diverse andra grejer.
Här ser ni ett jullovsprojekt, nämligen två böcker som är två hyllor som är två böcker. Även kallade bokbokhyllor. För tillfället håller den vänstra nya böcker jag snart ska läsa. Till höger ser ni några biografier.
Hur ser era bokhyllor ut?
Avdelning:
Taggar:
#shelfie
2014-02-27
Kommentera
Morgon i Jenin av Susan Abulhawa
I ett krigsdrabbat Palestina växer Amal Abulheja upp. Hon lever som ett vanligt barn de allra flesta dagar. Men vissa dagar kommer män hem skadade med minnen som kommer plåga dem för alltid. De lever mitt i kriget och kan inte undvika det. Läsaren får följa med i en värld som verkar helt hopplös, men ändå finns det så mycket hopp och de känslor som alla människor upplever. Detta är berättelsen om Amals släkt.
Tyvärr kom det en massa andra böcker emellan när jag började läsa denna bok. De första 100 sidorna tog mig två månader att läsa, men sedan satte jag mitt fokus på denna gripande bok, och det med rätta. Den har så mycket att berätta! En 60-årig historia med tydlig palestinsk synvinkel berättas på ett medryckande sätt. Den är hemsk, men ändå hoppfull. Den är full av människor, både deras känslor och vart de tagit vägen i ett krigsdrabbat område. Den är full av kärlek till barn, föräldrar, familj, släktingar, djur, vänner, landområden och Gud. Genom allt detta finns kriget bara några sekunder bort, och man vet aldrig när det slår till. Särskilt inte eftersom det verkar så obefogat och planlöst.
Boken är väl översatt. Jag tycker mycket om de målande beskrivningarna som får mig att se mer, känna mer och vara mer närvarande. Det minskar transporterna. Språket sticker ut på så sätt, det gör att jag kommer minnas den längre.
Boken rymmer så väldigt mycket, så många människoöden. Den är baserad på många verkliga händelser och berättelser. Den har fått toppbetyg av en mängd författare och tidningar, och jag håller med dem. Morgon i Jenin har en otroligt viktig berättelse att föra fram. Däremot ställer jag mig i och med denna hyllande recension inte på den eller eller andra sidan i kriget i Mellanöstern. Här finns dock en bit viktig historia som bör föras fram tillsammans med andra synvinklar.
Morgon i Jenin är en väldigt fin och lärvärd pärla. Rekommenderas.
Första meningen: Amal ville ta en närmare titt in i soldatens ögon, men pipan på hans automatkarbin, som han tryckte mot hennes panna, tillät inte det.
Taggar:
#Mellanöstern
#skönlitteratur
2014-02-23
Kommentera
Jag, En av David Levithan
Varje dag vaknar En i en ny kropp, i ett nytt liv och nytt sammanhang. Varje dag gäller det för En att anpassa sig till den kropp han hamnat i. Med hjälp av minnen kan En gissa sig fram till hur personen skulle ha agerat och reagerat, och på så sätt lyckas En ganska bra. En vet en sak: inget är beständigt. Så har livet alltid sett ut för En. Men en dag träffar En Rhiannon och förälskar sig i henne. Dagen därpå finns Rhiannon fortfarande i tankarna, trots att En är i en annan kropp. En måste träffa henne igen.
Det här är en väldigt spännande bok som är uppbyggd på ett sätt jag aldrig läst innan. Varje kapitel presenterar en ny dag i Ens liv, och därför en hel mängd olika människor, eller egentligen bara kroppar. Ändå är det så mycket mer komplicerat än så, för En måste försöka leva som kroppen borde ha levt dagen.
Att En är könlös gör det så mycket mer intressant. Det läggs ingen stor vikt vid att En inte är någon hon eller han, men författaren väver in många åsikter som kan provocera i samhället, men som även kan bidra till ett bättre syntsätt när det gäller olika sorters sexualitet. En står stadigt i sina åsikter kring att bli kär i en människa, inte i ett kön, men det hade varit intressant att läsa om hur En kom fram till detta. Å andra sidan gör hens säkerhet ett av bokens budskap mer tydligt. Rhiannons synvinkel bidrar till tveksamhet i frågan, men lär även den väldigt mycket. Denna synvinkel i boken är väldigt spännande, lärorikt och sannerligen dagsaktuellt!
En har tankar, minnen och känslor, men har insett att det verkligen inte spelar någon roll i vilket kön hen vaknar. En kan vakna som singel, i en tjej som har pojkvän, en kille som har pojkvän, eller en tjej som blivit kille och som har en flickvän. Det viktiga är kärleken, och det får En känna ännu mer då hen träffar Rhiannon. Fokuset ligger (oftast) på personen, inte på könet, vilket Rhiannon får lära sig när hon möter En i olika kroppar varje dag.
Några sidor in i boken trodde jag inte att jag skulle gilla boken. Jag trodde att idén med att låta en ny kropp vara huvudperson varje dag skulle bli rörigt och uttjatat. Med dessa tankar läste jag dock vidare och fastnade i det grepp författaren fick mig i med sitt språk, sin historia och allt bakomliggande. Läsaren möter väldigt många karaktärer och människoöden, men inte på ett rörigt sätt, snarare tvärt om. Det finns två personer det är fokus på, de andra rör sig mest i periferin, med vissa undantag.
Detta är en väldigt samhällsaktuell bok. Därför vill jag rekommendera den. Jag gillar den. Mycket.
Första meningen: Jag vaknar.
Avdelning:
Ungdom
Taggar:
#ungdomslitteratur
17 februari 2014
Kommentera
I år försöker jag satsa mer på gåvor till dem som faktiskt behöver det"
Färgglada julklappar under en ståtlig gran fylld av ljus och pynt. Ett matsalsbord dignande av maträtter för hela släkten. Lyckliga leende, förväntansfulla barn och en dag av lugn i huset efter decemberstressen. Eller?
Så är det inte för alla. I år försöker jag satsa mer på gåvor till dem som faktiskt behöver det. För allvarligt talat, mina föräldrar är 50 år, inte behöver de ännu en vas, slips eller något smycke? Jag vill uppmana dig att tänka i liknande banor. Därför följer nu ett gäng med tips på olika gåvoshopar. De flesta kan även leverera ett snyggt gåvobevis, så att den du ger julklappar till (dig själv eller någon annan) får något i alla fall...
Erikshjälpen är en av de hjälporganisationer som befinner sig i Filippierna. De fokuserar på dricksvatten, tak över huvudet och medicin. I sin gåvoshop säljer de även t.ex. mössor, ljusstakar och reflex till förmån för olika projekt. Vill du ge bort en ko eller en höna till en familj finns det hjälp till det här.
Al Butch säljer under sloganen "Fashion in the spirit of Karl-Bertil Jonsson". I deras shop finns det snygga plagg för de flesta. När du köper ett plagg betalar du för två. Låter inte som en bra deal, men det andra plagget går till en hemlös eller fattig på gatan. Blev det en bättre deal nu?
SOS barnbyar pratar mycket om faddrar, men kan även hjälpa dig att ge en jacka eller ett par skor till frusna estner, sängkläder till barn i Kosovo som behöver sova tryggt och ett mål mat till barnfamiljer i Indien.
Unicef är väl en av de mest kända hjälporganisationerna. I sin fylliga gåvoshop säljer de vätskeersättning, myggnät, vaccin, startpaket för mammor, paket för skolor och barnmorskor, bilar och cyklar med mera.
En god jul till alla.
Taggar:
#julkalendern
2013-12-12
Kommentera
/Visa 2 kommentarer
Till nästa år får jag nog sätta upp bättre mål för att göra nytta (=läsa) istället för annat som är onödigt i mitt hem (=städa osv.)"
Det är dags att sammanfatta det jag läst i november. Listan består av två sorters böcker: jul för barn och livsåskådning. På grund av parallelläsning har jag även ytterligare tre böcker på gång: Nyckeln, Nästa generation ledare och Den jag vill vara.
Kristen på nytt sätt av Brian D McLaren
Det var en gång en pojke... samlingsbox av Oliver Jeffers
Nalla och Björn firar jul av Kajsa Lindström
Max och Maja. Den snöiga dagen av Axel Scheffler
Vårt enda hem är kärleken av Liselotte J Andersson
Salt av Runar Eldebo
Antal sidor lästa: 522+152 i bilderböcker.
Jag har inte så mycket tid för läsning längre, känns det som. Till nästa år får jag nog sätta upp bättre mål för att göra nytta (=läsa) istället för annat som är onödigt i mitt hem (=städa osv.)
Taggar:
#läsrapport
2013-12-02
Kommentera
Siri och snömannen av Tiina Nopola, med illustrationer av Mervi Lindman
När det första snön faller vill Siri genast ge sig ut och testa skidorna hon fick i julklapp. Pappa verkar ha fastnat i tidningen, så därför går hon ut själv. Hon frågar Lill-Otto, Mellan-Otto och Stor-Otto om de vill följa med på en skidtur. Men de vill bara åka pulka. Då berättar Siri om snömannen som finns i skogen, kanske bli de nyfikna och vill följa med när de hör om den?
Detta är den fjärde boken om Siri som översatts till svenska. Siri är en riktigt härlig och mysig karaktär med mycket personlighet och egen vilja. Hon är modig och smart. Hon vet vad hon vill och hur hon ska försöka göra för att få det som hon vill ha det. Siri är alltså en bra karaktär i en barnbok för de minsta. Hennes person gör att boken fylls av äventyr som är långt ifrån ”tjejiga”. När den mutomspunna snömannen blandas in blir det spännande även för en vuxen läsare. Barnen i boken är mycket verklighetstrogna, med spelad tuffhet framför gömd rädsla, men korta dialoger med ändå en hel del bakom det se säger. Detta tror jag kan skapa stora mått av igenkänning. Det i sin tur ökar äventyret. En riktigt härlig vinterbok om vänskap, påhitt, rädsla och stämningsfulla bilder. Allt fullt av fantasi. Gillas!
Första meningen: Det hade snöat på natten.
Avdelning:
Barn
Taggar:
#barnlitteratur
#jul
#snö
25 november 2013
Kommentera
Jag hakar på LittMags fredagsenkät från Viktoria, gör det du också!
1. Vilken bok läste du senast ut?
Måste ha varit Liselotte J Anderssons Vårt enda hem är kärleken. Om att älska medmänniskor och en partner, typ.
2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Jag parallelläser en hel massa böcker just nu. Fokuserar dock på Nyckeln, sista delen i Engelsfors-trilogin. Sedan fortsätter jag på påbörjade Morgon i Jenin.
3. När blir en bok för lång?
Det beror på innehållet! Jag tycker att långa böcker (uppåt 600 sidor och mer) ibland känns som ett bidrag i en tävling författare emellan om vem som kan skriva längsta boken. Sträcker sig böcker över 500 sidor blir jag därför lite skeptisk. Nyckeln är dock 800 sidor.
4. Vilken genre har du mest av i din bokhylla och vilken finns där inte alls?
Där finns mest skönlitteratur, men barnböcker (räknar inte in ungdomsböcker!) kommer inte långt därefter. Skräck och fantasy finns det inte mycket av.
Taggar:
#enkät
22 november 2013
Kommentera
/Visa 1 kommentarer
2013-11-18
15 november 2013
13 november 2013
5 november 2013
4 november 2013
26 oktober 2013
21 oktober 2013
21 oktober 2013
2013-10-21
2013-10-17
11 oktober 2013
2013-10-05
2013-10-02
24 september 2013
19 september 2013
13 september 2013
2 juli 2013
20 juni 2013
17 juni 2013
18 januari 2013
23 december 2012
7 november 2012
13 oktober 2012
31 augusti 2012
21 augusti 2012
14 augusti 2012
30 juli 2012
20 juli 2012
8 juli 2012
4 juli 2012
10 juni 2012
1 juni 2012
30 maj 2012
25 maj 2012
15 maj 2012
1 maj 2012
1 maj 2012
20 april 2012
11 april 2012
4 april 2012
30 mars 2012
27 mars 2012
25 mars 2012
23 mars 2012
21 mars 2012
21 mars 2012
20 mars 2012
– Det fanns så många världar att upptäcka!
När en hyfsat ung Sofie hade läst Barnens Bibel alldeles själv kände hon sig vuxen. Någon gång efter det tog läsintresset över helt, och varje ledig stund parallelläste hon sex-sju böcker. Det fanns ju så många olika världar att upptäcka!
Idag försöker hon läsa mer vuxenlitteratur eftersom hennes ålder säger att hon borde det, men egentligen vill hon fortsätta hitta guldkorn bland ungdomslitteraturen. Hon bloggar även på Sofies bokblogg.
Sofie är en bokälskande bokbloggare med drömmar om bokskriveri. Vad sägs om det?
Tänk dig att du ser tre olika personer på tre olika platser i en matsal. Alla tre sitter själva vid bordet, alla tre äter samma lunch. Den första personen tittar ut genom fönstret, på bordet bredvid, men kanske allra mest ner i tallriken. Den andra personen knappar med fingrarna på mobilen mellan tuggorna. Den tredje personen läser en bok och märker knappt att knäckebrödssmulorna landar mellan bladen. Vem ser mest ensam ut?
Läs mer ...
Historien i sig är inget märkvärdig"
Liv har fått en praktikplats på ett förlag. På ett kontor i Stockholm känner hon hur hon påbörjar livet, hur hon växer och blir någon. Lou ger henne den uppmärksamhet hon söker och chefen gillar det hon gör. Men det visar sig att allt och alla inte är vad det utger sig för att vara, något Liv har svårt att inse. Hon har ju ett jobb, en lägenhet och klarar sig själv nu.
Liksom Ester Roxber...
Recension av profil:
Sofie Nordquist
Se upp för krokodilen!, Lisa Moroni
Tora försöker få sin pappa att se vad hon ser, och när de tittar tillsammans får de vara med om ett häftigt äventyr."
Läs recensionen ...
Recension av profil:
Sofie Nordquist
Den gamle mannen och valen, Stian Hole
Även om jag inte känner mig jätteintresserad av ägg så lyckas hon fånga mig som läsare och väcka nyfikenhet"
Barn (och även vuxna!) ställer frågor, och ibland blir dessa frågor grunden till en bok. Just sådana böcker gillar jag, och just en sådan bok är Lena Sjöbergs faktabok om ägg.
Varför lägger hönan ägg? Hur kan kycklingen andas inuti ägget? Hur ser äggen från olika sorters djur ut? Vem kom först: hönan eller ägget? På ett lättläst sätt svararLena Sjöb...
Recension av profil:
Sofie Nordquist
Berättelser från Engelfors, Mats Strandberg
Svea tvättar, Linda Palm
De flesta barn vet nog hur det är att ha en snuttefilt eller nalle som följer med överallt. De flesta föräldrar vet nog hur smutsiga de där kära ägodelarna kan bli"
Läs recensionen ...
Recension av profil:
Sofie Nordquist
Så funkar det (väl inte?), Johan Thörnqvist
Den lättlästa humorn är en röd tråd genom hela berättelsen"
”DUMMA!”, skriker Eddie när han får nog. Nu är det inte roligt längre!
Fram till alldeles nyss var Eddie själv med sina föräldrar. Nu finns det någon mer som de ska ha dem som mamma och pappa. Eddie har nämligen fått en lillebror. Hur ska det gå? Är det meningen att han ska dela med sig av sina föräldrar nu?
Detta är en väldigt söt bok om hur det är att få ett syskon. ...
Recension av profil:
Sofie Nordquist
Innan jag fanns, Petrus Dahlin
Himlen finns på riktigt för barn, Colton Burpo
Kalasjnikov, Don Juan och Barbie, Marcel Grauls
Det här är ingen sträckläsningsbok, utan en uppslagsbok för den nyfikne, och det finns mycket intressante att läsa"
Läs recensionen ...
Recension av profil:
Sofie Nordquist
Kan det bli bättre för en jultok som jag? Ja, definitivt! Jag är väldigt besviken"
I slutet av november kändes titeln till denna bok mycket lockande för mig. En bok som verkade utlova perfekt uppladdning inför julen. De bästa berättelserna. Kan det bli bättre för en jultok som jag? Ja, definitivt! Jag är väldigt besviken.
Visst finns det några guldkorn i denna samling med julberättelser. Exempelvis H.C. Andersens ”Den lilla flickan med svavelstickorna” och Julevangeliet enligt Lukas, samt de f&oum...
Recension av profil:
Sofie Nordquist
Barnens bildatlas med flikar och karta, Alex Frith
Den stora skilsmässan, C. S. Lewis
Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna, William Joyce
Varje uttryck har en förklaring om vad det innebär, och ursprung, men en del är knapphändigt förklarade"
Ord har nog alltid fascinerat mig. Jag gillar att bygga meningar, sätta ihop dem till något längre.
Uttryck får mig att fundera, och det händer ganska ofta att jag försöker bryta ner dem till punkter för att reda ut vad de egentligen betyder. Det går dock inte att tolka uttryck så bokstavligt särskilt ofta, och därför kommer denna bok mig till nytta.
Kerstin Johanson har tidigare skrivit om engelska uttryck, me...
Recension av profil:
Sofie Nordquist
Vem är sjuk?, Stina Wirsén
På tal om tro, Ann Thörnbladh
Bibliska ord, Olle Bergman
Många intressanta frågor väcks i boken. Får barn leka? Är det bra med för mycket fantasi?"
Ossian och hans lillebror Samuel ska få en ny nanny. De vill egentligen inte lära känna någon ny, men när Ossian får se Petronella ångrar han sig. Hon är så spännande!
Samuel är däremot skeptisk, han tror att Petronella är en häxa, men det är å andra sidan inte så konstigt med tanke på vad som händer när de är med Petronella. Mitt i regnrusket skiner solen och de kan ha p...
Recension av profil:
Sofie Nordquist
Super-Charlie och gosedjurstjuven, Camilla Läckberg
Det är en gris på dagis, Johanna Thydell
Jag älskar Manne, Pija Lindenbaum
En annan nackdel är att många av de recepten som finns med i denna bok redan blivit publicerade i tidigare böcker i serien"
Böckerna i Kyrkkaffe-serien har blivit en stor succé. Tidigare har fikasugna läsare bland annat kunnat baka bullar, ”blixtkakor” och långpannekakor, men även bröd och soppor.
”Hembakat för alla” är den åttonde boken i serien, och inbjuder, som titeln säger, fler att följa med på fikat. Tillgängligheten inkluderar denna gång de som vill ha gluten-, ägg- eller mjölkfritt, vega...
Recension av profil:
Sofie Nordquist
Om det var krig i Norden, Janne Teller
En bra bok för de som vill sätta sig in hur det är att leva i ett land i krig, tvångsflykt och att komma tillbaka."
Läs recensionen ...
Recension av profil:
Sofie Nordquist
Vem är du?, Pernilla Stalfelt
När björnens standardreplik ”Då så. Tack ändå.” läses upp för tredje gången skrattar barnen högt, och jag inser att upprepning verkar vara en källa till en lyckad barnbok."
2011 korades denna bok till New York Times bästa bilderbok. Denna utmärkelse, tillsammans med den något udda titeln och konstiga beskrivningen gjorde mig mycket nyfiken. Baksides texten berättar:
”Björnens hatt är borta.
Tänk om han aldrig hittar den igen.
VÄNTA!
Han har ju sett sin hatt… ”
Sammanfattande, lite knasigt och något intetsägande, men det räckte för att väcka min nyfikenhet. F&...
Recension av profil:
Sofie Nordquist
Sommarboken, Tove Jansson
Stora boken om ABC, Samlingsvolym
Oksa Pollock, de vilsnas skog, Anne Plichota
Känns som ett hopplock av ett gäng med bra barnboksidéer"
Jättemyrsloken tycker att allt är grått och trist. Inget i skogen är fint eller roligt. Tänk om man kunde upptäcka världen! Han pratar med hasselmusen, och bestämmer att de ska ut på en resa. Men vart ska de resa? Är världen verkligen bättre i andra skogar, eller ser det likadant ut där? Kanske kan man resa utan att åka bort.
Detta är en mysig bok för barn som precis lärt sig läsa. Målg...
Recension av profil:
Sofie Nordquist
Smurfarna, lek lär och ha roligt, Pierre Culliford
Mitt liv som bok, Paul Desalmand
När Leo blev uppäten, John Fardell
Väljer man inte att jämföra boken med Dessens tidigare översatta böcker, är den mycket bra"
Mclean och hennes pappa har inte stannat på samma ställe mer än ett halvår de senaste två åren. Hans jobb kräver det, och Mclean är mycket hellre med honom än med mamma och hennes nya familj. För varje ny plats de kommer till blir Mclean en ny tjej, den smarta, populära eller alternativa tjejen. När de kommer till Lakewiev hinner hon dock inte bestämma sig för vem hon ska vara innan alla vet hennes riktiga namn. De...
Läsarrecension:
Sofie Nordquist
När mamma reste bort, Beata Agnieszka Konar
Vegetariska kokboken, Inga-Britta Sundqvist
Om vårens första solstråle som väcker jorden med alla växter och djur till liv. Om hur Vide Ung och knopparna brister."
Första boken om ”osynliga mirakel” handlar om fotosyntesen. Det är i alla fall vad beskrivningen av boken säger, men jag hade aldrig nämnt ordet "fotosyntes". Visst vänder sig boken till barn, så att dra den djupaste biologilektionen är självklart inte på sin plats, men jag tycker absolut att fotosyntesen skulle ha förklarats bättre och djupare när ordet nu nämns i baksidestexten.
Det handlar i alla fall o...
Recension av profil:
Sofie Nordquist
Rabarbertjuven, Vanja Persson
Jag saknar dock fyndiga formuleringar som att Liam ”rullar iväg”, för som det är nu döljer illustratören nästan rullstolen"
Läs recensionen ...
Recension av profil:
Sofie Nordquist
Ingen du känner, Christina Waldén
Pollenkyssen, Inger Källander
Lärandet blir roligare, och det blir en sporre att kunna hitta allt som finns på bilderna"
Bege dig ut i naturen, till stranden vid havet eller sjön. Ta med dig ett barn, och denna strandkantsbok. Då är jag ganska säker på att du kommer att få en spännande och lärorik stund. Anja Baklien har tagit riktigt bra bilder på liven kring stranden, och till detta fogat intressanta fakta. Lär dig och ett barn mer om nässeldjur och tagghudingar, groddjur, växter och alger, blötdjur, småkryp och fåglar.
...
Recension av profil:
Sofie Nordquist
Trollskogen, trollungarna och häxan, Sissel Böe
Kasta syra, Monica Zak
Boken hade kunnat bli så mycket mer! Den är endast 75 sidor, och visst hinner man få sig en bild av problemet, men den hade lätt kunnat vara 50-100 sidor längre"
Läs recensionen ...
Recension av profil:
Sofie Nordquist
Nalla och Björn åker till havet, Kajsa Lindström
En riktigt fin bok om syskonkärlek och om hur en liten del av världen fungerar"
Stella har svar på de flesta av Sams frågor, så när han kommer springande för att berätta att himlen brinner, har Stella en bra förklaring på varför det är så. De bestämmer sig för att sova ute en natt (i ett tält, men det blir sedan varsin filt) för att titta på månen, stjärnorna och alla insekter. Sam frågar och Stella svarar.
”Stella- En stjärna på stranden&rdquo...
Recension av profil:
Sofie Nordquist
Manne gräver ett hål, Kalle Carmback
Tänk om det där är jag, Johanna Lindbäck
Här ligger jag och blöder, Jenny Jägerfeld
Fin, rolig, romantisk, självsäker, välskriven, träffande, lättläst och svår att lägga ifrån sig"
Lisa Bjärbo gjorde debut som ungdomsbokförfattare 2011 med ”Det är så logiskt alla fattar utom du”. Jag förhandsläste den innan den gått till tryck, och därför fick den en särskilt plats i mitt bokhjärta. Det berodde även på att den var välskriven med trovärdiga karaktärer och en medryckande handling. På grund av detta var förväntningarna på ”Allt jag säger &aum...
Recension av profil:
Sofie Nordquist
Om att gråta sig till sömns och annat trams, Roza Takiporian
Pojkarna, Jessica Schiefauer
Författaren ger en röst åt de som inte har så lätt att själva göra den hörd"
Efter att ha läst rapporter om ungdomar som lever på gatorna i Stockholm bestämde sig Åsa Anderberg Strollo för att skriva en bok om detta. Med inspiration från Stockholms Stadsmissions arbete berättar hon om Jonna som har fått nog. Strax innan jul sticker hon hemifrån till Stockholm, och tänker att det borde vara lätt att få ett jobb i den stressigaste julruschen, men det visar sig att hon har fel, och hon har ingen B-pla...
Recension av profil:
Sofie Nordquist
Water for elephants - bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow, Sara Gruen
Avig, Harald Rosenløw Eeg
Det kan låta hemskt, men om man tänker efter verkar vi vara på väg mot ett sådant samhälle. På grund av denna samhällskritik är det en spännande historia"
Läs recensionen ...
Recension av profil:
Sofie Nordquist
Aldrig släppa taget, Holly Goldberg Sloan
Visst finns det en hel del klyschiga etapper i boken, men jag gillar den ändå för den spännande berättelsen och det annorlunda temat."
Läs recensionen ...
Recension av profil:
Sofie Nordquist
Några favoriter
-
"Kärlek som befriar" av Francine Rivers
-
"Här ligger jag och blöder" av Jenny Jägerfeld
-
"Systrar i jeans"-serien av Ann Brashares
-
"Den hemliga historian" av Donna Tartt
-
"Var är Alaska?" av John Green
|
|