Författarporträtt
St
Recensioner

LitteraturMagazinets recension
av
Al-Qaidas krig : Historien bakom den islamistiska terrorismen, Jens Nordqvist
Vägen till 11 september







Jens Nordqvist, journalist och författare, vill reda ut hur den våldsbejakande islamismen uppstod. I “Al-Qaidas krig, Historien bakom den islamistiska terrorismen” skriver han på ett lättillgängligt språk om politiska händelser som byggt upp frustration och hat mot västvärlden. Han låter också personer träda fram som drivit på rörelsen.
Usama bin Ladin, hjärnan bakom 11 september, publicerade...

LitteraturMagazinets recension
av
Som pesten, Hanne-Vibeke Holst
Kärlek och svek i FN







Tv-serierna Kronprinsessan, Kungamordet och Drottningoffret bygger på den danska författaren Hanne-Vibeke Holsts böcker. Jag såg dem på svt play i somras. Så när jag fick veta att Holst kommit ut med en ny roman, ”Som pesten”, blev jag mycket intresserad.
Boken levde i stort upp till mina förväntningar. Huvudpersonen, danska läkaren Karoline Banners, arbetar på WHO då en pandemi upptäcks som kan f&arin...

LitteraturMagazinets recension
av
Barabbas, Pär Lagerkvist
Klassiker om de stora livsfrågorna







Pär Lagerkvist är en av Sveriges allra största författare. Hans expressionistiska dikt. ”Ångest, ångest är min arvedel” från 1916 är välkänd och läst, hoppas jag, av alla studenter. Brombergs har gett ut hans ”Samlade dikter” på nytt och även flera av hans romaner, nu senast ”Barabbas” från 1950. Året efter fick Lagerkvist Nobelpriset.
Han fortsätter att st&a...

LitteraturMagazinets recension
av
Drottningens juvelsmycke, Carl Jonas Love Almqvist
Tintomara - en queer naturvarelse







"Drottningens juvelsmycke" är ett av Carl Jonas Love Almqvists mest berömda verk, från 1834. Nu kommer romanen i nyutgåva.
Förlaget Modernista kommer med en nyutgåva av Carl Jonas Love Almqvists "Drottningens juvelsmycke". Det är en hedervärd handling. Almqvists allkonstverk är det främsta som den svenska romantiken har fött fram. Men det är en intrikat och sofistikerad produkt. Jag saknar ett förord som hjälper...

LitteraturMagazinets recension
av
Du som välte pinnen, Pontus Lundkvist
Skrämmande satir i säregen serieform







Pontus Lundkvist har en speciell tecknarstil – omöjlig att förväxla med någon annan och omöjlig att glömma när man en gång har sett den.
Inte heller Pontus Lundkvist serier som helhet liknar någon annans. De är alltid oerhört absurda, vare sig de är starkt politiska eller en sorts satiriskt nonsens.
Det går inte att ta fel på att Lundkvist politiska läggning är åt vänster &ndash...

LitteraturMagazinets ljudboksrecension
av
Knud, den store : en roman om min far, Hanne-Vibeke Holst
Hanne-Vibeke Holst skriver intressant om sin far



Romanen om Knud Holst bygger på ett gediget researcharbete. Men det är ingen biografi utan en högst allmängiltig berättelse.
En fysisk svag, men begåvad pojke föds av fattiga, hårt arbetande, religiösa föräldrar långt från kulturens centrum. Tack vare familjens läkare får han stöd och hjälp att gå i realskolan och dessutom ett läkarintyg som befriar honom från såv&au...

LitteraturMagazinets recension
av
Samlade dikter, Pär Lagerkvist
Poesi om livet - och om döden







Alla vet vi att ångest är vår arvedel och att det är vackrast när det skymmer. Pär Lagerkvists vackra, rimmade dikter dyker upp i var och varannan dödsannons. Nu kommer alla hans tio diktsamlingar i en samlingsvolym.
Pär Lagerkvists ångestskri tillhör den mest självklara svenska poesihistorien. Men Lagerkvist hann skriva mycket annat och här samlas alla hans dikter i en enda, gyllene volym.
Oroas ej. Räds ej i up...

LitteraturMagazinets recension
av
Engagemang: Batman, Putnam och jag, Per Grankvist
Text full av underligheter


Per Grankvist är författare och journalist, och har tidigare arbetat som hållbarhetsredaktör på tidningen Veckans affärer. I sin bok "Engagemang" vill han utforska hur engagemang uppstår, vilka uttryck det tar sig och vilken betydelse det har för samhället.
En intressant och lovvärd ansats, men tyvärr har Grankvist tagit sig vatten över huvudet. Vad som ger sken av att vara faktaprosa är i själva verket ett hopp...

Recension
av
Liknelseboken, Per Olov Enquist
Enguists roman om den svårfångade kärleken kan bli klassisk



"En kärleksroman" kallar författaren detta. Håller jag med? Det undrar jag boken igenom.
Enquist läser själv sin bok och han är ingen lätt författare att lyssna till. Men det är värd ansträngningarna. Alla böcker jag läst och alla pjäser jag sett av Enquist har stannat kvar i mitt medvetande så det bjuder mig inga svårigheter att följa med i författarens associationsbanor.
Livet, dö...

LitteraturMagazinets recension
av
Skingra, Erik Bergqvist
Poesi som inte skriker eller försöker för mycket







Bergqvist skriver enligt Wikipedia "en lågmäld, klassisk poesi". Att jag överhuvud taget citerar Wikipedia är faktiskt för att jag själv hade tänkt skriva exakt samma fras – och det hade ju varit pinsamt om det verkade som att jag kopierade Wiki och inte ens erkände det.
Så varsågod, här har ni Wikipedias fras och den stämmer på pricken. Att de även nämner Tranströmer i fråga om Bergqvist...
Artiklar
Glad påskläsning 2015!
Boktips på påskens teman

Årets höjdpunkter
Böckerna vi minns från 2014


Tre författare berättar
Därför ska du läsa deckare, feelgood och romance på sommaren

Koppla av eller koppla upp?
Vad läser du helst på sommaren?

klassikerutgivning
Lagerkvists tio diktsamlingar ges ut i samlingsvolym

Ett sätt att visa nya generationer välkända karaktärer
Barnboksfigurer ställer till med födelsedagskalas

Start 25 februari 2014
Både tradition och kommers när bokrean drar igång

Äldre artiklar
Artiklar

Förlaget ändrar i samlingsvolymen “Den stora boken om Barna Hedenhös”
Debatt om värderingarna i Barna Hedenhös
Anmäl textfel