Det blev inte någon av de två nominerade svenska författarna – Johannes Anyuru med "En storm kom från paradiset" eller Lars Norén med "Filosofins natt". I stället föll Nordiska rådets jury för danska författaren Kim Leine som nu tilldelas Nordiska rådets litteraturpris 2013. Det stod klart under en stor prisgala på Operan i Olso onsdagen den 30 oktober.
Läs mer ...
Jan Guillou har granskat andra sedan 1970-talet i egenskap av journalist och författare. Nu blir har själv granskad i boken "Höjd över varje misstanke" som utkommer i januari 2014. Journalisten Paul Frigyes försöker teckna en tydligare bild vem Jan Guillou egentligen är och vad som är vad i historierna om en av Sveriges mest inflytelserika debattörer. "Många föreställningar om Jan Guillou kommer att vändas upp och ner" lovar bokens säljtext.
Läs mer ...
Svenska Måltidsakademien har nu utsett årets bästa måltidslitteratur. Vinnaren alla kategorier blev "Fäviken" av kocken Magnus Nilsson (bilden) som driver restaurang Fäviken i Järpen utanför Åre. Folkets röst gick till boken "Mannerströms fisk" av Leif Mannerström.
Sverige är ett av de länder där det ges ut flest kokböcker per invånare och det berömda påståendet att det ges ut en kokbok om dagen i Sverige ligger nog fortfarande ganska nära sanningen. I årets katalog över tävlingsbidrag fanns 312 titlar.
Läs mer ...
Årets Nobelpristagare i litteratur kan inte komma till Stockholm och prisceremonin i december. Det meddelar Peter Englund, Svenska Akademiens ständige sekreterare i sin blogg. "Hennes hälsa räcker helt enkelt inte till" skriver han.
Läs mer ...
När LitteraturMagazinet frågade läsarna vem de vill se på Stol 11 i Svenska Akademien blev svaret en talkör "Bodil! Bodil! Bodil!". Vi kontaktade Bodil Malmsten för en kommentar:
– Hej Bodil! Vad säger du om denna anstormning av vurmare för dig i Akademien?
– Skriv det på löpsedlarna! Ingen bättre lämpad än jag att efterträda Ulf Linde, svarar hon skämtsamt.
– Men tyvärr – jag passar nog inte i Akademin. Tror inte de tycker om mig.
Läs mer ...
Klockan 12.58 den 10 oktober 2013 klev Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Engund till slut ut genom dörren i Börshuset i Gamla stan i Stockholm. Inför smattrande kameror avslöjande han först att jo, "det blir en kvinna i år" och sedan i nästa andetag att det blir den kanadensiska författaren Alice Munro som tilldelas årets Nobelpris i litteratur.
Läs mer ...
Dagen efter att årets Nobelpristagare avslöjades dracks det champagne på Bokförlaget Atlas, förlaget som sedan 2009 givit ut flera av Alice Munros novellsamlingar.
– Jag var på plats i Börssalen under tillkännagivandet och det var som att kastas in i en centrifug, berättar förlagschefen Johan Hilton (bilden).
Att ha en Nobelpristagare bland sina författare betyder "enormt mycket", säger han.
Läs mer ...
I november 2013 kommer tredje delen i Engelsforstrilogin. Under ett seminarium under bokmässan i Göteborg avslöjade författarna Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg att nya karaktärer kommer att dyka upp i "Nyckeln", den avslutande delen i serien heter.
Boken har precis gått till tryck.
– Det känns jättekul, skönt och lite bitterljuvt, säger Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg.
Läs mer ...
Nu finns Jonas Jonassons första bok efter "Hundraåringen..." ute i handeln. Den handlar i korthet om en atombomb som kommer på vift. Huvudpersonen är hundraåringens absoluta motsats, en svart flicka från Afrika,
– Men annars allt lika, skrattar Jonas Jonasson.
Läs mer ...
Är du sjuk kan böcker vara en bra medicin. Det visare en ny studie gjord vid Göteborgs universitet. En arbetsterapeut och en litteraturvetare har gjort en tvärvetenskaplig studie där de djupintervjuat ett antal sjukskrivna kvinnor om deras erfarenheter av skönlitterär läsning. Forskarna såg ett samband mellan läsning och förbättrad hälsa.
Läs mer ...
När Göteborgs stadsbibliotek vid Götaplatsen skulle renoveras år 2012 fick personalen en smart idé: i stället för att flytta hela verksamheten till en tillfällig lokal började biblioteket att samarbeta med olika muséer och andra kulturinstitutioner runt om i stan. Nu har bibliotekets arbete under renoveringen belönats med utmärkelsen "Årets bibliotek".
Läs mer ...
Martin Widmark är fortfarande den i särklass mest utlånade författaren i Sverige. "LasseMajas detektivbyrå" och hans andra böcker lånas i snitt 1,4 miljoner gånger per år på landets folkbibliotek och skolbibliotek. Det visar färska siffror från Sveriges författarfond. På andra plats kommer Astrid Lindgren och sedan följer en lång rad barn- och ungdomsboksförfattare som Gunilla Bergström, Helena Bross och Sören Olsson och Anders Jacobsson. Barnboksförfattarna regerar i övre halvan av 100-i-topp-listan över de mest utlånade författarna.
Läs mer ...
Sven Lindström har skrivit en bok om ett av Sveriges största band, ”Roxette – Den osannolika resan tur och retur”. När boken presenterades på Bokmässan i Göteborg deltog han och Per Gessle i ett seminarium med Carin Hjulström. LitteraturMagazinet var på plats och fick tillfälle att fråga Per Gessle om han kunde ha blivit författare om inte musikkarriären hade blivit av.
– Ja, det är nog möjligt, svarar han.
Läs mer ...
Hur går det egentligen till när en bok blir en bok? De flesta som läst böcker för barn har nog fått frågan – men hur många kan redogöra exakt för hur det går till? Nu finns hjälp i form av boken "Detta är en bok" av Jan Kåhre.
Läs mer ...
Bokmässan är över för i år. Under fyra dagar minglade och diskuterade 96 315 personer i de myllrande hallarna på Svenska mässan i Göteborg. LitteraturMagazinet var på plats i form av ett tiotal medarbetare som skrev över 80 inlägg om sina intryck under mässan. Vår liveblogg går fortfarande att läsa.
Läs mer ...
Äldre artiklar
Anmäl textfel
Dölj Anmäl textfel
Aktuella recensioner
Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser
av Kritika Gupta
Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina
av Simon Shuster
Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022
av Wilhelm Agrell
Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak
av Margit Silberstein
Recension: Tors vrede
av Elvira Birgitta Holm
Recension: Maskiner som tänker
av Inga Strümke
Recension: Sniglar och snö
av Agneta Pleijel
Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek
av Lo Dagerman
Recension: Käraste vänner
av Katarina Widholm
Recension: Vi är inte här för att ha roligt
av Nina Lykke
|
|