Den 23 april firas böcker lite extra runt om i världen. Då infaller nämligen Världsbokdagen – en böckernas högtidsdag som instiftades av FN-organet Unesco 1995. För Unesco var det ett led i kampen mot analfabetismen. Fortfarande finns många människor i världen som inte har fått möjlighet att lära sig läsa. Genom Världsbokdagen kämpar Unesco för att fler människor i världen ska kunna ta del av den enorma potential som finns i böcker.
Läs mer ...
Sofi Oksanens roman "Utrensning" blev en dundersuccé när den kom 2010. Den översattes till en mängd språk och fick även det prestigefyllda Nordiska rådets litteraturpris. Nu är hon tillbaka med en ny roman. I "När duvorna försvann" har hon flyttat blickpunkten från Tysklands och Sovjets krigsförbrytelser till en enskild persons förräderier. "Det är en annorlunda och rätt så otäck roman, men den är oerhört fängslande" tycker LitteraturMagazinets recensent.
Läs mer ...
Nu ska ALMA-pristagaren Marisol ”Isol” Misentas böcker till slut komma ut på svenska. Bokförlaget Alfabeta ger ut två av hennes böcker på svenska redan i år (2013). Det rör sig om "Petit, det lilla monstret" och "En anka är bra att ha". Båda böckerna har Marisol ”Isol” Misenta både skrivit och illustrerat själv. Även Lilla Piratförlaget ger ut en av Misentas böcker, "Numeralia". Men den boken har hon "bara" illustrerat. För texten står Jorge Luján. "Petit" och "Numeralia" kommer ut lagom till ALMA-prisutdelningen i maj 2013.
Läs mer ...
Snygg som en saga tycker LitteraturMagazinets recensent Nina Fries om Bonniers vegetariska kokbok. "Den är så oerhört skön att vila ögonen på, inbunden med någon slags grov väv, i retro färgskala." Hon blir också förförd av många av rätternas namn. Vad sägs om vilda skogsbiffar med nyponkompott eller flädermarinerade polkabetor med fetaost och basilika? Recension på LitteraturMagazinets specialavdelning Mat.
Läs mer ...
Jemie Olivers nya kokbok "Middag på 15 minuter" faller recensenten i smaken. Men hon lyckas inte laga maten på den föreskrivna kvarten. Recension på LitterturMagazinet Mat.
Läs mer ...
I sin lägenhet bakom järnridån i Budapest försökte Imre Kertész i årtionden att skriva om sina upplevelser i Auschwitz, Buchenwald och Zeitz. Först när han fick en liten bok i handen, skriven av en för honom okänd fransman, hittade han äntligen tonen för sin historia. Boken han hittat var Albert Camus "Främlingen". Så småningom kom självbiografiska romanen "Mannen utan öde" som ofta omtalas som en av de starkaste skildringarna av Nazitysklands förintelseläger. Boken gav ut av Norstedts i januari 2013 med ett nyskrivet förord av Steve Sem-Sandberg. LitteraturMagazinets Nina Fries har läst boken.
Läs mer ...
Det är inte skolans fel att pojkarnas läsförståelse minskar. Problemet är större än så. Det är hela samhällets värderingar som gör att pojkarna väljer bort läsningen. Det anser Gunilla Molloy, docent vid Stockholms universitet. I tidningen Dagens Nyheter skriver hon ett debattinlägg (8 april 2013) där hon kritiserar den statliga Litteraturutredningen för analysen kring pojkarnas sjunkande läsförståelse. Frågan borde analyseras ur ett genusperspektiv, anser Gunilla Molloy. Hon påpekar att det helt enkelt anses omanligt att läsa skönlitteratur i vårt samhälle – och om inte män läser böcker kommer inte deras söner att göra det heller.
Läs mer ...
"Pija Lindenbaum har sagt att hon inte sympatiserar med sin huvudperson. Sett till helheten håller jag verkligen med henne, men jag kan inte komma ifrån att jag på många plan identifierar mig med henne. Jag känner igen mig i känslan av att bara vilja vara ifred. Enbart i sällskap av tystnaden, och att få sova sova sova. Lindenbaum gestaltar allt detta så starkt och intensivt att jag känner mig i det närmaste andfådd efter läsningen" skriver LitteraturMagazinets recensent Elin Lucassi som ger "Plats" en femma.
Läs mer ...
"Femtio nyanser"-trilogin av EL James fortsätter sitt segertåg. Böckerna toppar fortfarande första, andra och tredje platsen på försäljningstoppen. De har legat stadigt i topp sedan förra året. Översättningen av den första boken i trilogin kom på svenska i september 2012. Men det finns förstås fler böcker på topplistan. Två bubblare är "Stormsvala" av Marianne Cedervall och "Och bergen svarade" (som ännu inte kommit ut utan bara förbeställts i massor via nätbokhandlarna) av Khaled Hosseini. Har du läst någon av böckerna på topplistan? Vad tycker du?
Läs mer ...
Påsken är en högtid som i vårt sekulariserade land för de flesta mest betyder några sköna dagars ledighet. Det finns få förpliktelser. Lite god mat, några praliner... och en god bok. Vi på LitteraturMagazinet tycker att påsken borde utnämnas till årets stora läshelg och bjuder på tips för alla smaker. En del tycker att vi ska göra som norrmännen och läsa deckare i påsk. Men varför begränsa sig?
Läs mer ...
Bildkonstnären Isol från Argentina tilldelas världens största barn- och ungdomslitteraturpris 2013. Vinnaren tillkännagavs under en ceremoni i Vimmerby tisdagen den 26 mars.
"Oj! Tack! Jag är överväldigad!" var hennes spontanta reaktion när hon blev uppringd av prisjuryns ordförande Larry Lempert.
ALMA-juryns ledamot Ulla Rehdin är eld och lågor över pristagaren som hon kallar ett “multigeni”.
– Hon ställer den sortens frågor som barn ställer och har alltid barnperspektivet, säger hon till LitteraturMagazinet strax efter tillkännagivandet.
Läs mer ...
Det har skrivits en lång rad böcker om Astrid Lindgren. Nu kommer den första riktiga dokumentären om vår mest älskade barnboksförfattare. Dokumentärfilmaren Maud Nycander, en av filmskaparna bakom dokumentären ”Palme” som kom 2012, håller på att jobba med med en film om Astrid Lindgren som ska ha premiär lagom till julen 2014. Det skriver nyhetsbyrån TT Spektra.
Läs mer ...
Katalogen “Sommaren böcker 2013” kom ut i dagarna. Det är en ovanligt tunn katalog som kanske mer än någonting annat ger en bild av de dåliga tiderna inom bokbranschen. Men trots denna dystra inramningen till sommarens svenska bokutgivning finns flera intressanta titlar i utbudet till exempel Sami Saids "Monomani", första boken efter debuten “Väldigt sällan fin” som både hyllades av kritiker och vann flera priser 2012. En lång rad deckarförfattare kommer också med nytt lagom till semestern, till exempel Sofie Sarenbrant, Jo Nesbø (bilden), Arne Dahl, Mari Jungstedt, Thomas Bodström och duon Jerker Eriksson och Håkan Axlander Sundquist
Läs mer ...
Allt färre lånar böcker. Utlåningen på landets 290 folkbibliotek minskade även under år 2012 – med en drygt en miljon lån jämfört med år 2011. Det visar preliminära siffror som har sammanställts av Kungliga biblioteketet. Nedgången har pågått under många år och beror framför allt på att många bibliotek läggs ner ute i kommunerna, säger Cecilia Ranemo, statistikansvarig på Kungliga biblioteket.
– Kommunerna bestämmer själva vad de ska göra med sina pengar. Och många prioriterar inte biblitoteksverksamheten, säger hon.
Läs mer ...
Bokmässor och festivaler är populära fenomen som ofta lockar en stor publik. Nu ordnar Junibacken i Stockholm en egen bokfestival som är riktar sig helt och hållet till den unga publiken. "Junibackens bilderboksfestival" arrangeras den 25-26 maj och förhoppningen från arrangörens sida är att festivalen ska bli ett återkommande arrangemang. På programmet står bland annat sagoläsning, barnteater och utställningar. Flera kända barnboksförfattare kommer också att vara på plats, till exempel Martin Widmark, Lisen Adbåge, Jujja Wieslander och Dan Höjer.
Läs mer ...
Äldre artiklar
Anmäl textfel
Dölj Anmäl textfel
Aktuella recensioner
Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser
av Kritika Gupta
Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina
av Simon Shuster
Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022
av Wilhelm Agrell
Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak
av Margit Silberstein
Recension: Tors vrede
av Elvira Birgitta Holm
Recension: Maskiner som tänker
av Inga Strümke
Recension: Sniglar och snö
av Agneta Pleijel
Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek
av Lo Dagerman
Recension: Käraste vänner
av Katarina Widholm
Recension: Vi är inte här för att ha roligt
av Nina Lykke
|
|