"Till offer åt Molok" av Åsa Larsson har utsetts till 2012 års bästa deckare av Svenska Deckarakademin. Motiveringen lyder: ”En skickligt konstruerad syntes av berättande, språkkänsla och levande miljöskildring”. LitteraturMagazinets recensent Viola Kondracki tycker att Åsa Larsson definitivt hör till de bättre svenska deckarförfattarna och hyllar "Till offer åt Molok". "Helt klart Åsa Larssons bästa," skriver hon. "Styrkan hos Åsa Larsson ligger i själva miljöbeskrivningarna, Kiruna med omnejd, och hemmiljöer med trasmattor, brickor i broderade brickband, slagbord och utdragssoffor."
Läs mer ...
En tidigare okänd saga skriven av H C Andersen har hittats i ett gammalt arkiv i sagofarbrorns födelsestad Odense i Danmark.
– Det är ett sensationellt fynd, säger H C Andersen-kännaren Ejnar Stig Askgaard från Odense stadsmuseum till tidningen Politiken.
Sagan heter ”Talgljuset” och handlar ett ljus som längtar efter att tändas och betyda något här i världen. Berättelsen var en present till en kvinna i familjen Andersens bekantskapskrets och det är genom hennes familj texten har sparats till eftervärlden.
Läs mer ...
Den 10 december fick den kinesiska författaren Mo Yan till slut ta emot Nobelpriset i litteratur ur kungens hand. LitteraturMagazinets recensent Nina Fries passar på att recensera författarens storslagna roman ”Ximen Naos sju liv" som är en sagobetonad krönika över Kinas historia, sprängfylld av berättarlust. ”Även om jag saknar kunskap om Kinas censursystem blir jag förvånad över hur explicit negativt Mo Yan ibland formulerar sig. Vissa ämnen, som Mao Zedong eller det nuvarande styret, berörs dock inte av kritiken. Som svensk läsare är det en intressant inblick i hur det är att skriva under censurens rödpenna” skriver hon i sin recension.
Läs mer ...
Lagom till jul kommer ”Tomten är vaken” med text av Astrid Lindgren – en text som hon skrev för 52 år sedan men som har aldrig tidigare har publicerats på svenska. Hur kommer det sig? Jo, bakgrunden är denna: 1960 gav Astrid Lindgrens förlag Rabén & Sjögren ut Victor Rydbergs klassiska dikt ”Tomten” som bilderbok. Men dikten passade inte på den utländska marknaden och Astrid Lindgren fick i uppdrag att skriva om den. Hennes originalmanus hamnade hos ett tyskt förlag och glömdes bort – tills det plötsligt dök upp för fem år sedan i förlagets gömmor. Det återbördades till Rabén & Sjögren som bestämde sig för att ge ut det. Den här gången illustreras boken av 2010 års ALMA-pristagare, Kitty Crowther. Bra? Ja, absolut tycker LitteraturMagazinets recensent Sebastian Lönnlöv.
Läs mer ...
Efter mycket hemlighetsmakeri var den här, JK Rowlings första bok efter den långa raden av Harry Potter-böcker. I "Den tomma stolen" riktar hon sig till vuxna. Boken har översatts med rekordfart till svenska med flera översättare som arbetade parallellt. Boken började säljas i handeln den 22 november och den stora frågan inför boksläppet var förstås om boken skulle hålla måttet eller sjunka som en sten av pressen från de höga förväntningarna. "Det visar sig att oron kommer på skam. För ”Den tomma stolen” är bra, till och med riktigt bra, trots att det inte riktigt når upp till Potter-nivå" skriver Emma Kreü i sin recension.
Läs mer ...
Måndagen den 26 november avslöjades vilka böcker som vann 2012 års Augustpris. I den skönlitterära klassen vann Göran Rosenbergs "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz", en självbiografisk bok om uppväxten i Södertälje med föräldrarnas upplevelse av förintelsen som en fond. Årets svenska fackbok blev ”Det står ett rum här och väntar på dig" av Ingrid Carlberg, en bok om Raul Wallenberg. Årets svenska barn- och ungdomsbok 2 blev Nina Ulmajas "A B C å allt om D".
Priserna delades ut under en högtidlig ceremoni i Stockholm med en stor fest som avslutning.
Läs mer ...
Tecknaren Stina Wirsén drar nu tillbaka pekböckerna med den omtalade karaktären Lilla Hjärtat. Det meddelade förlaget Bonnier Carlsén torsdagen den 22 november 2012. Bakgrunden är den häftiga debatt som rasat kring Lilla Hjärtat under hösten. Många kritiker anser att figuren är en rasistisk stereotyp, hämtad från den så kallade blackface-traditionen där vita hånade och förlöjligade svarta i 1800-talets USA.
Stina Wirsén har själv hävdat att hennes syfte varit gott, att hon har velat visa en svart flicka som ett starkt subjekt och en hjältinna. Men eftersom bilden av Lilla Hjärtat uppenbarligen sårat många har honnu valt att dra tillbaka de sex pekböckerna och alla andra produkter med den omtalade karaktären.
Läs mer ...
Barn-och ungdomsförfattaren Katarina Kieri får årets Astrid Lindgren-pris.
Priset delas ut för "ett förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen". Katarina Kieri får, enligt motiveringen, priset för "sina precisa iakttagelser" och sin "fina psykologiska blick" - och för att hon alltid skildrar barnperspektivet.
Läs mer ...
Hannes Råstams bok om Thomas Quick, som kom ut i augusti i år, satte igång en av höstens stora mediadebatter. Nu visar det sig intresset är stort även utomlands. Boken kommer snart att ges ut i Tyskland, Italien, Storbritannien Ryssland och Japan, skrivet förlaget Ordfront i ett pressmeddelande. Men fler översättningar är på gång. Hittills har elva utländska förlag köpt rättigheterna till boken.
Läs mer ...
En av höstens viktigaste debattböcker, Nina Björks ”Lyckliga i alla sina dagar”, är en massiv kritik av konsumtionssamhället och kravet på ständig tillväxt. ”Även om orättvisor i världen och miljöförstöringen av vårt jordklot borde få vem som helst att gråta är det kapitlen om relationer, känslor och föräldraskap som kräver flest näsdukar" skriver Hanna Modigh Glansholm.
Läs mer ...
Först blev Stieg Larssons succéböcker om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist svenska filmer. Sedan filmades de i Hollywood. Nu kommer ytterligare en version av millenniumböckerna – en serieversion. Den första delen heter ”Män som hatar kvinnor del 1” och kommer ut i dagarna. Del två kommer i mars 2013. Manuset är från början skrivet för den amerikanska marknaden av den brittiska deckarförfattaren Denise Mina. Albumen har sedan översatts till svenska och kommer ut samtidigt som den amerikanska verisionen. Tecknare är Leonardo Manco och Andrea Mutti.
Läs mer ...
Maria Sveland, en av Sveriges mest framträdande feminister, skriver på en bok om det hätska tonläget mot feminister. Boken har titeln "Hatet. En bok om antifeminism". Sveland berättar i en intervju i tidnignen Dagens Nyheter att boken är en kartläggning för att förstå varför antifeminismen vuxit sig så stark på senare år. Nätet "har gjort det enklare för antifeministerna att uttrycka sitt motstånd och organisera hatkampanjer" säger hon.
Boken kommer ut i mars 2013.
Läs mer ...
Antingen ska kvinnan som har sex vara oerfaren. Eller så skildras hon som problematisk och miserabel. Sex och kärlek antas alltid höra ihop. Ungefär så brukar mönstren se ut i böcker och filmer där kvinnor tillåts ha sex. Porrstjärnan Puma Swede, som just utkommit med boken "Mitt liv som porrstjärna", spelar i en egen division. Kåkå Olsen har läst en fascinerande men lite slarvigt skriven biografi om en kvinna som gör sin grej och skiter i vad andra tycker. "Det råkade bli porr. Jag finner henne oerhört befriande."
Läs mer ...
Än är inte svampsäsongen över! Emma Kreü recenserar den omarbetade versionen av storsäljaren ”Svampkokboken” från 2001 – skriven av svampexperterna Pelle och Ingrid Holmberg. Boken innehåller en mängd nya recept och alla bilder är omtagna av fotografen Susanne Hallman. Emma Kreü är imponerad: ”Det märks att det är erfarna experter som håller i pennan.” Hon ger avsnittet om hur man kan ta vara på rester ett extra plus – välbehövligt i tider då vi slänger mer mat än någonsin.
Läs mer ...
Efter succén med ”Svinalängorna” har Susanna Alakoski blivit en av de främsta nutida författarna att skildra det svenska klassamhället. I nyutkomna ”Oktober i Fattig-Sverige” tar hon steget fullt ut och delar med sig av sin egen självbiografiska historia. Det blir en känslosam prosa när korta byråkratiska anteckningar som olika sociala myndigheter skrev om familjen Alakoski ställs mot författarens egna minnen av samma händelser. Författaren väver också in tankar om dagens fattigdom och klasskillnader. LitteraturMagazinets recensent Henrik Elstad är imponerad och ger boken en femma.
Läs mer ...
Äldre artiklar
Anmäl textfel
Dölj Anmäl textfel
Aktuella recensioner
Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser
av Kritika Gupta
Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina
av Simon Shuster
Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022
av Wilhelm Agrell
Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak
av Margit Silberstein
Recension: Tors vrede
av Elvira Birgitta Holm
Recension: Maskiner som tänker
av Inga Strümke
Recension: Sniglar och snö
av Agneta Pleijel
Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek
av Lo Dagerman
Recension: Käraste vänner
av Katarina Widholm
Recension: Vi är inte här för att ha roligt
av Nina Lykke
|
|