Marienette Bohman på Megamanus AB har ställt ut i många år på bokmässan i Göteborg. Hunden Verdi, 5 år, har varit med varje år sedan han var valp under monterbyggandet dagarna innan mässan öppnar.
– Han är med för att stötta matte, säger hon.
Läs mer ...
Författaren Birgitta Stenberg avled i sitt hem natten till lördagen den 23 augusti 2014. Enligt hustrun Kerstin Bjärkstedt var hon smärtfri och "glad att gå vidare".
Läs mer ...
Sommaren lider mot sitt slut och semesterläsningen är slut för den här gången. Men vad läste de bokintresserade svenskarna egentligen? Nu finns siffror på vilka böcker som var populärast i somras – i alla fall i försäljningssiffror räknat.
Läs mer ...
Författaren bakom "LasseMajas Detektivbyrå" uppmärksammas nu av regeringen för sin insats för att inspirera barn och unga att läsa.
Läs mer ...
Den 9 augusti 1914 föddes Tove Jansson. Enligt den senaste biografin om henne, "Arbeta och älska", var hon ett efterlängtat barn. Boken inleds med en beskrivning av hur Toves föräldrar vandrar omkring i Paris våren 1914, Toves mamma känner sparkarna från barnet för första gången – och gläds enormt.
Läs mer ...
Nobelpristagaren avled i Johannesburg i Sydafrika den 13 juli 2014. Nadine Gordimer skrev på engelska och var en av litteraturvärldens giganter och även en av världens starkaste röster mot apartheid. Hon blev 90 år gammal. Tack för allt du gett oss! Vila i frid.
Läs mer ...
Säg "sommarläsning" och många tänker på deckare, feelgood och romance. Det anses både lättläst och lättsmält. Men är det verkligen det? Vi bad tre författare berätta om sin genre – Karin Brunk Holmqvist, Anders Roslund och Simona Ahrnstedt.
Läs mer ...
Lagom till sommaren kommer flera intressanta titlar i pocket. Vi listar tio titlar som du inte får missa.
– På loven brukar jag alltid vilja gotta ner mig i en lång bok – en sån där som man aldrig hinner läsa till vardags, säger Carl Magnus Juliuson som är recensent i LitterturMagazinet.
Läs mer ...
Bland årets sommarpratare finns 14 författare – bland annat deckarförfattaren Åsa Larsson – och en litteraturkritiker. Det avslöjades när programmet "Sommar i P1" höll presskonferens för att presentera årets sommarvärdar. Vi har hela listan.
Läs mer ...
En del vill ha avkoppling, andra vill utmana hjärnan lite extra. Några av LitteraturMagazinets medarbetare berättar om sin sommarläsning.
– På sommaren ska det vara blandad litteratur, tycker Emma Kreü, recensent, redaktionsmedlem.
Läs mer ...
Barnboksförfattaren Gunnel Linde, som skrev bland annat "Den vita stenen", är död. Hennes första barnbok "Osynliga klubben och hönshusbåten" kom 1958. Gunnel Linde var även känd för sitt engagemang i barns rättigheter. Hon grundade blanda annat föreningen Barnens rätt i samhället 1971.
Läs mer ...
Med den här sommarbilden önskar vi på LitteraturMagazinet alla läsare en fin midsommarhelg! Hoppas att ni får äta många jordgubbar – och hoppas ni får skratta, dansa och umgås med människor ni tycker om. Och fortsätt att läsa LitteraturMagazinet hela sommaren!
Läs mer ...
Är du en inbiten e-boksläsare? I så fall är du i minoritet i Sverige. Under en genomsnittlig vecka är det bara två procent av svenskarna över 12 år som enbart väljer e-böcker när de ska läsa. En boom sägs vara på väg och 2014 spåddes bli e-bokens år. Men e-boksrevolutionen låter vänta på sig.
Läs mer ...
Undrar du vad du ska läsa högt för barnen i din närhet? Bibliotekarien och litteraturkritikern Lena Kjersén Edman har lång erfarenhet av barn- och ungdomslitteratur. LitteraturMagazinets bokhandel kan nu publicera hennes unika lista med 200 högläsningstips för åldern 2–15 år.
Läs mer ...
Vilka böcker formar en författare? Elizabeth Gilbert, succéförfattaren bakom "Lyckan, kärleken och meningen med livet" som blev film 2010, berättar här personligt om några av de böcker som betytt mest för henne.
Läs mer ...
Äldre artiklar
Anmäl textfel
Dölj Anmäl textfel
Aktuella recensioner
Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser
av Kritika Gupta
Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina
av Simon Shuster
Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022
av Wilhelm Agrell
Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak
av Margit Silberstein
Recension: Tors vrede
av Elvira Birgitta Holm
Recension: Maskiner som tänker
av Inga Strümke
Recension: Sniglar och snö
av Agneta Pleijel
Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek
av Lo Dagerman
Recension: Käraste vänner
av Katarina Widholm
Recension: Vi är inte här för att ha roligt
av Nina Lykke
|
|