År 2012 såldes drygt 19 miljoner böcker i Sverige. Det kan låta mycket men faktum är att det är sju procent färre än 2011. Det visar färska siffror från Svenska förläggareföreningen.
Läs mer ...
De flesta författare kan inte leva på sitt författarskap. Men det går att bli rik. I alla fall om man heter Camilla Läckberg. Lagom till att hon firar tio år som författare tjänar hon mer än någonsin – 38,7 miljoner kronor förra året, enligt tidningen Expressen. I höst kommer hennes jubiléumsbok "Mord och mandeldoft".
Läs mer ...
Att läsa böcker gör oss inte bara allmänbildade. Det ger oss också ett bättre minne när vi blir äldre. Det visa nya forskarrön som presenteras i den amerikanska tidskriften Neurology. Cirka 300 äldre personer undersöktes och det visade sig att de som exempelvis läst böcker eller skrivit mycket under sitt liv hade ett förhållandevis bättre minne jämfört med de som inte ägnat sig lika mycket åt den typen av mentalt stimulerande aktiviteter.
Läs mer ...
Sofia Hallberg läste en krönika i Svenska Dagbladet om hur "kvinnligt" och "manligt" förmedlas i bokomslag. Kvinnor förväntas gilla färgglatt och omslagen förmedlar mer än vi kanske tänker på. När hon surfade runt kring ämnet hittade hon ett spännande experiment gjort av den amerikanska ungdomsförfattaren Maureen Johnson som ilsknande till när hon hörde pojkar säga att de gärna skulle läsa hennes böcker – om omslagen inte såg så "tjejiga" ut.
Läs mer ...
Lekar och leksaker på temat “cowboys och indianer” präglade många barn i Sverige under 1900-talet. Inspirationen kom bland annat från “indianböcker” – som fram till 1980-talet var en lika stark genre som “hästböcker”. Men det senaste trettio åren har något hänt. Indianböckerna har i princip försvunnit helt. Det visar forskaren Yvonne Pålsson vid Umeå universitet i sin avhandling “I Skinnstrumpas spår”, som hon lade fram i maj 2013.
“De spännande äventyren och kampen mellan ont och gott hittar läsarna numera i fantasylitteraturen”, säger hon.
Läs mer ...
När Linda Skugge 2003 totalsågade Björn Ranelids bok "Kvinnan är det första könet" i Expressen startades inte bara en hätsk diskussion om vad det innebar att vara en ”riktig” kritiker, debatten väckte också litteraturvetaren Lina Samuelssons intresse för litteraturkritik. Den 7 juni 2013 lade hon fram sin doktorsavhandling i ämnet.
– Kritiken är i en fas av dåligt självförtroende, säger hon.
Läs mer ...
Den första svenska filmatiseringen av "Röde Orm" rann ut i sanden. I stället blir det danska filmbolaget Zentropa som ska skapa den första filmen sedan 1960-talet av den svenska klassikern från 1941. Det skriver skriver filmtidningen Moviezine.
Läs mer ...
"Att räkna ord i sin egen text är enkelt med hjälp av ordbehandlingsprogram men hur långa är andras böcker?" Det frågar sig författaren Sofia Hallberg i sitt senaste blogginlägg. Hennes egen roman "Mina fräknar" är strax över 84 000 ord lång, "Krig och fred" av Leo Tolstoy slutar efter 587 287 ord medan Virginia Woolf i "Mrs. Dalloway" nöjer sig med 63 422. "Kanske är det bättre att skriva en riktigt bra kort bok än en lång" funderar Sofia Hallberg. "Men konstnär som du är lyssnar du naturligtvis bara med ett halvt öra på det rådet och sätter punkt precis där du tycker det passar din historia."
Läs mer ...
Årets sommarpratare i P1 presenterades den 29 maj 2013. Ett tiotal av dem är författare, bland annat Jonas Gardell, Mikael Niemi, Theodor Kallifatides, Sara Danius och Sami Said. Kristian Gidlund, som i maj kom ut med “I Kroppen Min” som bygger på hans blogg med samma namn, pratar den 30 juni. Han lider av obotlig magsäckscancer och ska prata om livet och sjukdomen.”Jag ska prata om landet jag lämnar, om vår demoniserade rädsla för döden. Och jag ska berätta om resan mot livets slut och alltings början.”
Läs mer ...
Förlagen Norstedts och Rabén & Sjögren och de andra verksamheterna i KF Media ska säljas. Det bekräftade den nuvarande ägaren KF under en presskonferens måndagen den 27 maj 2013.
– KFs behandling av Norstedt är nonchalant, tycker Svante Weyler, före detta förlagschef på Norstedts.
Men Johnny Capor, tllförordnad vd och koncernchef för KF, håller inte med:
– Jag tycker att KF varit en stark och stabil ägare för KF Media.
Läs mer ...
Nu kommer James Joyces "Ulysses" som ljudbok. Skådespelaren Reine Brynolfsson har ägnat över fyra månader åt att läsa in Erik Anderssons nyöversättning från 2012. Boken innehåller 32 CD-skrivor och tar nästan 40 timmar att lyssna igenom.
Läs mer ...
"Isol är en riktig renässansmänniska. Hon illustrerar, skriver och formger. Hon gör röstpålägg till sina egna animerade barnfilmer. Hon samarbetar med författare som Jorge Luján och Paul Auster. Att hon dessutom med hedern i behåll plötsligt kan brista ut i en a capella version av Kurt Weill gör att hon lätt skulle kunna bli en sån där person som man avundas till avskyns gräns." skriver Elin Lucassi för LitteraturMagazinet som var på ALMA-prisutdelningen i Konsterthuset igår.
Läs mer ...
Stora Bokbytardagen startades för fem år sedan. Sedan dess har bokbytandet blivit större för varje år. Nu ansluter sig även SJ till arrangemanget genom att uppmana sina resenärer att byta böcker under tågresan den 16 maj. Även flera författare är inbjudna till SJ:s tåg bland annat Åsa Nilsonne (bilden). "Att byta böcker ligger helt i linje med SJs inriktning på miljö och hållbarhet. Våra ombordundersökningar visar att 71 procent av våra resenärer helst läser när de åker tåg," säger Claes Salomonsson, chef för externkommunikation på SJ, i ett pressmeddelande.
Läs mer ...
De fem mest säljande böckerna i maj 2013 handlar allihop om sex och erotik. EL James ligger fortfarande etta på boktoppen, nu med tredje boken om Christian Grey och Anastasia Steele, "Femtio nyanser av frihet". På andra plats ligger Per Olov Enquist "Liknelseboken" som pryds av en naken kvinnostjärt och handlar om ett erotiskt äventyr i författarens ungdom. Först på sjätte plats kommer en deckare, Anna Janssons "Dans på glödande kol".
Läs mer ...
I höst kommer Jonas Jonasson ut med sin första bok efter braksuccén med "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Den nya boken heter "Analfabeten som kunde räkna". Huvudperson är den föräldralösa analfabeten Nombeko Mayeki som bor i en kåkstad i Sydafrika. Boken är, enligt förlagets beskrivning, "en uppgörelse med fundamentalismen i alla dess former".
Läs mer ...
Äldre artiklar
Anmäl textfel
Dölj Anmäl textfel
Aktuella recensioner
Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser
av Kritika Gupta
Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina
av Simon Shuster
Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022
av Wilhelm Agrell
Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak
av Margit Silberstein
Recension: Tors vrede
av Elvira Birgitta Holm
Recension: Maskiner som tänker
av Inga Strümke
Recension: Sniglar och snö
av Agneta Pleijel
Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek
av Lo Dagerman
Recension: Käraste vänner
av Katarina Widholm
Recension: Vi är inte här för att ha roligt
av Nina Lykke
|
|