För över tio år sedan blev hon Sveriges första kvinnliga kockstjärna. Sedan dess har det hänt mycket kring Tina Nordström. Hon har givit ut en lång rad kokböcker och medverkat i en mängd olika teveprogram där hon lärt svenska folket att laga mat. Våren 2013 är hon tillbaka med en ny kokbok som heter "Hur du enkelt lagar min allra godaste mat". Hon säger själv att hon denna gång velat göra en rejäl kokbok som verkligen ska användas i köket – inte bara ligga och se snygg ut på soffbordet.
Läs mer ...
Hösten 2012 fick författaren Mo Yan Nobelpriset. Hittills finns tre av hans böcker översatta till svenska. LitteraturMagazinets Nina Fries (bilden) har läst "Vitlöksballaderna", "Det röda fältet" och "Ximen Nao och hans sju liv" – och hon är skakad av våldet och de detaljarade skildringarna av tortyr och lidande. Men svart humor och de vilda skrönorna väger upp. Alla är fint översatta.
Läs mer ...
Uppmärksammade ungdomsboken "Förr eller senare exploderar jag" av John Green ska bli film. Det skriver tidningen The Hollywood Reporter. Kärlekshistorien mellan de två ungdomarna, som befinner sig i dödens väntrum, har väckt stor uppmärksamhet.
Läs mer ...
Tisdagen den 26 februari startade den stora utförsäljningen av böcker. Bland årets dragplåtser finns titlar som "Jag är Zlatan", flera av titlarna i Knausgårds "Min kamp"-svit och en lång rad tämligen nyutkomna deckare som Marie Jungstedts "Den sista akten", Viveca Stens "I stundens hetta" och Mons Kallentofts "Vattenänglar". Bland fackböckerna finns en av höstens stora snackisar, "Fallet Thomas Quick".
Bokrean är en anrik tradition som startade för nästan 100 år sedan. Syftet var att förlagen skulle bli av med sina restlager. Idag köper många sina reaböcker via nätbokhandeln.
Läs mer ...
Inför Alla hjärtans dag den 14 februari 2013 delade våra profiler med sig av sina bästa tips på litterära kärleksskildringar. Vi frågade också läsarna – och mängder av boktips strömmande in. Många slog ett slag för klassiska skildringar som "Broarna i Madison County", "Romeo och Julia", "Törnfåglarna", "Lady Chatterleys älskare" och "Borta med vinden". Andra tipsade om böcker som skildrar kärlek i vidare bemärkelse – till exempel kärleken mellan barn och förälder i Alfons Åberg-böckerna ("en underbar skildring av kärleken mellan far och son" tyckte en läsare) och "Mig äger ingen" av Åsa Linderborg.
Läs mer ...
Första delen av ”Beautiful creatures” finns nu på svenska. Boken har jämförts med ”Twilight”, är såld till 35 länder har redan blivit film – biopremiär i Sverige den 13 februari. Nyckelingredienserna är mörk magi, en tonårsförälskelse och kopplingar till det amerikanska inbördeskriget. Men trots att den egentligen har alla förutsättningar för att bli en succé når den inte ända fram. Boken är alldeles för lång, berättelsen hinner bli seg och tappa tempo, tycker recensenten Jonna Lindberg. "Alla ingredienser finns där, och ändå fastnar jag inte. Inte ens tillräckligt för att läsa uppföljaren."
Läs mer ...
Pija Lindenbaum är en Sveriges mest etablerade barnboksförfattare. Hon har vunnit en mängd priser för sina bilderböcker sedan debuten med "Else-Marie och småpapporna" 1990. Våren 2013 ger hon ut sin första roman för vuxna. Boken heter "Plats" och handlar om en kvinna som inte bara balanserar på gränsen till galenskap. "Hon går faktiskt över den också," berättar Pija Lindenbaum under en presskonferens på Norstedst förlag.
Läs mer ...
En del bibliotek har så kallade "regnbågshyllor" där de samlar litteratur med hbt-tema. På Hallonbergens bibliotek i Sundbyberg utanför Stockholm har man gått ett steg längre och utbildat all personal i hbt-frågor. Utbildningen ingår i den omfattande så kallade hbt-certifiering som biblioteket har genomgått – som första bibliotek i Sverige. Certifieringen har funnit sedan 2008 men hittills är det mest olika vård- och omsorgsmottagningar som fått utmärkelsen.
Läs mer ...
Samtidsromanen "En man som heter Ove" ska bli film. I alla fall om produktionsbolaget Tre Vänner genomför sina planer. Bolaget har nämligen preicis köpt rättigheterna till boken som kom ut i september 2012. Författaren Fredrik Backman – som även är bloggare och krönikör för tidningen Café – är förstås glad. I ett pressmeddelande säger han att han är "skamlöst stolt".
"En man som heter Ove" handlar om den vresiga 59-åriga Ove som kör Saab, är kvarterets ordningsfarbror och beskrivs av sin omgivning som "bitter". Men det hela utvecklar sig så småningom till en berättelse om vänskap och kärlek.
Läs mer ...
Stockholm läser har funnits sedan 2002. Nu startar en motsvarighet i Göteborg. Bokbloggarna Anna Johansson och Linda Odén (bilden) är initiativtagare till ”Göteborg läser”.
– En av poängerna med att starta "Göteborg läser" är att lyfta fram läsningen, säger Linda Odén.
Den utvalda ”Göteborg läser”-boken 2013 är ”John Hall” av Sophie Elkan, en historisk roman om en familjs uppgång och fall i slutet av 1700-talet. I boken skildras de stora köpmansfamiljerna som etablerade Göteborg som handels- och industristad.
Läs mer ...
Norska deckarförfattaren Anne Holt är tillbaka med en ny spänningsroman. Boken behandlar denna gång det svåra ämnet barnmisshandel. Dödsfallet, som bokens intrig kretsar kring, anmäls den 22 juli 2011 – alltså samma dag som hela norska polisväsendet fokuserar på terrordåden på Utøja och i det norska regeringskvarteret. En helt nyutexaminerad polis, som bara haft trafikärenden tidigare, får därför ta sig an fallet. ”Anne Holt är en skicklig berättare och jag älskar hennes kriminalromaner och hennes samhällsengagemang” skriver Viola Kondracki i sin recension. Men sista meningen irriterar.
Läs mer ...
Författaren bakom bästsäljaren "Da Vinci-koden" ger ut en fjärde bok med Robert Langdon i huvudrollen. "Inferno" släpps den 14 maj 2013.
Dan Brown avslöjar själv på på sin officiella webplats att han nyligen skrivit klart den nya romanen som tar vid efter "Änglar och demoner", "Da Vinci-koden" och "Den förlorade symbolen".
Berättelsen utspelar sig i Italien och Robert Langdon blir denna gång indragen i en härva som utspelar sig kring det mystiska litterära mästerverket Inferno av Dante.
Läs mer ...
Kristina Ohlsson är en av Sveriges mest populära deckarförfattare. Nu kommer hennes första barnbok, "Glasbarnen". Hon har lämnat deckargenren men ett visst mått av detektivarbete ingår ändå i denna spökhistoria för de yngre. Till att börja med är "Glasbarnen" mer än nog skrämmande – så skrämmande att recensenten är osäker på om boken är lämplig för så unga läsare som 8 år. "Eller så är det jag som är överdrivet mörkrädd?" skriver Erika Wallman som på det stora hela tycker att "Glasbarnen" är en trevlig läsupplevelse. Det är bara upplösningen som går lite väl snabb, tycker hon. "Det känns nästan som om Ohlsson har tröttnat på sin egen berättelse."
Läs mer ...
Många lärare läser inte skönlitteratur. Hela 13 procent av lärarna under 39 år läste under förra året inte en enda roman – och ytterligare 19 procent läste bara en-två skönlitterära böcker. Samtidigt blir svenska skolelever allt sämre på att läsa, enligt flera undersökningar. Det skriver Lärarnas tidning som låtit mätinstitutet Skop göra undersökningen av lärarnas läsvanor. Gunilla Molloy, docent i svenska vid Stockholms universitet, tycker att resultatet är "katastrofalt" och tror att ointresset för att läsa romaner påverkar både läskunnigheten och läsförståelsen hos lärarna.
Läs mer ...
Även i januari 2013 dominerar "Femtio nyanser"-böckerna boktoppen men på listan återfinns några nykomlingar, exempelvis J.K. Rowlings vuxenbok "Den tomma stolen".
LitteraturMagazinet har läst de flesta av böckerna på listan och recensenterna är inte överens. Har du läst böckerna på topplistan? Vad tycker du?
Läs mer ...
Äldre artiklar
Anmäl textfel
Dölj Anmäl textfel
Aktuella recensioner
Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser
av Kritika Gupta
Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina
av Simon Shuster
Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022
av Wilhelm Agrell
Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak
av Margit Silberstein
Recension: Tors vrede
av Elvira Birgitta Holm
Recension: Maskiner som tänker
av Inga Strümke
Recension: Sniglar och snö
av Agneta Pleijel
Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek
av Lo Dagerman
Recension: Käraste vänner
av Katarina Widholm
Recension: Vi är inte här för att ha roligt
av Nina Lykke
|
|