Det är ganska precis ett år sedan Fredrik Reinfeldt avgick som statsminister och partiledare för Moderaterna. Under tiden sedan dess har han skrivit en bok som heter "Halvvägs", vilket han beskrev som en perfekt karantän efter rollen som högt uppsatt politiker.
Läs mer ...
Flykting- och migrationsfrågor präglar stora delar av årets Bokmässa på olika sätt. Två författare som skrivit böcker som skildrar människor med identiteten i flera länder är Xiaolu Guo och Hassan Blasim, aktuella med böckerna "Jag är Kina" respektive "Irakisk Kristus".
Läs mer ...
Den isländska deckaren har haft stort genomslag på senare år, såväl i hemlandet som internationellt. Med tanke på landets storlek är framgångarna jämförbara med "det svenska deckarundret".
Läs mer ...
Under fredag eftermiddag hölls en manifestation på Bokmässan. Arrangörerna tog ställning för säkra asylprocesser, en human flyktingpolitik och ett multikulturellt samhälle.
Läs mer ...
Det märks att Jonas Hassen Khemiri är ett dragplåster på Bokmässan, hos litteraturpubliken är han en superstjärna.
Läs mer ...
Valet av Ungern som huvudtema för årets Bokmässa i Göteborg var kontroversiellt redan innan mässan satte igång. Därför var det väl inte helt oväntat att det genomfördes protester under Bokmässans invigning på torsdagen.
Läs mer ...
Hösten brukar vara fullspäckad av spännande boknyheter, och detta år är inget undantag. LitteraturMagazinet tipsar om tio titlar du inte får missa.
Läs mer ...
I höst kommer en ny serie med den omåttligt populära agenten James Bond i huvudrollen. Serieskaparen utlovar den "ursprungliga, brutala" 007 från böckerna.
Läs mer ...
På sommaren har vi ofta mer tid över. Till böcker, exempelvis! Några av LitteraturMagazinets medarbetare berättar vad de planerar att läsa i sommar.
Läs mer ...
I höst delas de årliga barnboksplaketterna ut. Två av finalisterna är Clara Lidström och Annakarin Nyberg, som skrivit boken ”Odla – steg för steg”.
Läs mer ...
När "Sommar i P1" i år sänds för 56:e gången hittar vi både deckarförfattare och zombieöverlevnadsexperter bland namnen. Men det är färre författare med än förra året.
Läs mer ...
Svenska barnboksinstitutet har nyligen avslutat sin årliga Bokprovning, med statistik över 2014 års utgivning av barn- och ungdomsböcker. Årets rapport visar på spännande trender.
Läs mer ...
Elden skrämmer och lockar, förgör och pånyttföder. I elden finns både det största lidandet och den hetaste passionen. Inte konstigt att många författare inspirerats av elden som symbol och att ordet ofta används i boktitlar.
Läs mer ...
Missa inte LitteraturMagazinets tips på riktigt bra böcker från den aktuella utgivningen. Just nu ligger "Varje dag är tjuvens dag" av Teju Cole och "Skymningsporten" av Jeanette Winterson.
Läs mer ...
Astrid Lindgren skrev en dagbok hon kallade "krigsdagboken" under hela andra världskriget. I maj 2015 – när det är 70 år sedan krigsslutet – ges dagböckerna ut.
Läs mer ...
Äldre artiklar
Anmäl textfel
Dölj Anmäl textfel
Aktuella recensioner
Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser
av Kritika Gupta
Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina
av Simon Shuster
Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022
av Wilhelm Agrell
Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak
av Margit Silberstein
Recension: Tors vrede
av Elvira Birgitta Holm
Recension: Maskiner som tänker
av Inga Strümke
Recension: Sniglar och snö
av Agneta Pleijel
Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek
av Lo Dagerman
Recension: Käraste vänner
av Katarina Widholm
Recension: Vi är inte här för att ha roligt
av Nina Lykke
|
|