Ständigt denne August Strindberg. Under 2012 har man fått känslan av att han lurar i varje buske, trots att det är hundra år sedan han dog. Varenda bibliotek i Sverige har ordnat en liten hylla med information om Strindberg och hans verk. Flera nya böcker av och om Strindberg har också givits ut, bland annat den speciella ”Ockulta dagboken”, Strindberg egen dagbok. Men snart avtar antagligen detta fokus på allas vår nationalskald. Den 1 december avslutas Strindbergåret med en ceremoni på på Kungliga Dramaten i Stockholm.
Läs mer ...
Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg, författarna bakom succérna "Cirkeln" och "Eld", håller på och skapar ett seriealbum med berättelser från Engelfors, den fiktiva stad där "Cirkeln" och "Eld" utspelar sig.
Serierna skapas tillsammans med serietecknana Kim W. Andersson, Karl Johnsson och Lina Neidestam.
Boken, som fått titeln "Berättelser från Engelsfors", beräknas komma ut den 2 april 2013.
Läs mer ...
”Jag är Zlatan Ibrahimovic” kan få Augustpriset 2012 i kategorin Årets svenska fackbok. Det stod klart när årets nominerade böcker till Augustpriset presenterades den 22 oktober 2012.
Bland de nominerade skönlitterära verken finns bland annat Eija Hetekivi Olssons ”Ingenbarnsland” och Göran Rosenbergs "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz”.
Vinnarna tillkännages under Augustgalan den 26 november.
Läs mer ...
Plötsligt blev det rusning efter den i Sverige relativt okända kinesiska författaren Mo Yan. Bara några timmar efter att det har tillkännagivits att han tilldelas Nobelpriset i litteratur 2012 började hans böcker att ta slut hos bokhandlarna.
– Vi ska trycka upp nya upplagor nu på en gång, säger förlagsredaktören Lina Rydén-Reynols på bokförlaget Tranan när LitteraturMagazinet får tag på henne på telefon några timmar efter tillkännagivandet av pristagaren.
Läs mer ...
Hos bokförlaget Tranan firades det med champagne några timmar efter att Nobelpristagaren i litteratur hade tillkännagivits torsdagen den 11 oktober. Förlaget gav ut Mo Yans bok ”Det röda fältet” redan 1997.
– Det är otroligt roligt att Mo Yan har uppmärksammats med Nobelpriset! Det betyder ju främst att hans författarskap kommer att spridas till en större publik vilket vi välkomnar, säger förlagsredaktören Lina Rydén-Reynols på Tranan.
Läs mer ...
För de västerländska läsarna är det antagligen "Det röda fältet" som klingar mest bekant vad gäller Nobelpristagaren i litteratur 2012. Antagligen för att "Det röda fältet" inte bara är en bok utan också en kritikerrosad film.
Vissa kritiker i västvärlden jämförde den med Akira Kurosawas filmer och ansåg den vara ett mästerverk utöver det vanliga.
Mo Yans genombrottsbok "Det röda fältet" publicerades första gången på kinesiska 1987 och filmatiserades samma år.
Läs mer ...
Mo Yan blev både "överlycklig och livrädd" när han fick veta att han tilldelas Nobelpriset i litteratur 2012. Det berättade Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund i en intervju med SVT några minuter efter tillkännagivandet av pristagaren klockan 13 den 11 oktober 2012.
Mo Yan är en relativt ung för att vara Nobelpristagare, endast femtiosju år gammal. Enligt motiveringen förenar Mo Yan historia, saga och samtid "med hallucinatorisk skärpa”.
På svenska finns tre av Mo Yans böcker – "Ximen Nao och hans sju liv", "Vitlöksballaderna" och "Det röda fältet".
Läs mer ...
Åsne Seierstad har varit en stark röst i debatten efter dåden i Norge den 22 juli 2011. Hon har bland annat följt rättegången. Nu skriver hon på en reportagebok om Anders Behring Breivik, rapporterar Dagens Nyheter. Seierstad fick sitt stora genombrott med "Bokhandlaren i Kabul" 2002.
I den nya boken tänker hon beskriva hur bomben och attentatet på Utøja har påverkat Norge.
Läs mer ...
Lars Wilderäng publicerade först sin debutbok ”Midvintermörker” i egen regi. När den blev en storsäljare snappades den upp av Massolit förlag. Nu har han precis skrivit klart sin andra bok. Emma Kreü träffade honom under Bokmässan i Göteborg.
– Jag har tänkt lite annorlunda den här gången och har valt att dra ner på de tekniska delarna i boken, säger han.
Läs mer ...
Ingrid Betancourts skakande bok "Även tystnaden har ett slut" kom förra året (2011). Där berättade hon om de sex åren i fångeskap hos FARC-gerillan i Colombia. Hon upplevde fruktansvärda grymheter i djungeln och behandlades som ett djur.
I slutet av september 2012 besökte hon Bokmässan i Göteborg.
– Gud hjälpte mig genom fångenskapen, berättade hon.
Läs mer ...
Norstedts verkar ha fått sin Zlatan-bok– det vill säga sin riktigt storsäljande kassako. Inte helt oväntat handlar det om "Femtio nyanser av honom" som nu redan har sålt i över 100 000 exemplar. Det skriver tidningen Svensk Bokhandel. Ingen bok från samma förlag har sålt så mycket på så kort tid sedan Stieg Larssons bok "Luftslottet som sprängdes" kom 2007.
Läs mer ...
Framtidens bibliotekarie behöver inte bara den traditionella kompetensen kring läsning, handledning/pedagogik och vetenskaplig kommunikation utan även akademisk och digital kompetens samt kunskaper om marknadsföring.
Den digitala kompetensen lyfts fram som särskilt viktig: Denna är absolut nödvändig och det är inte öppet för diskussion.
Läs mer ...
För första gången i år har deckarna trängts undan från boktoppens pallplatser. I oktober ligger "Dandy", "Femtio nyanser av honom" och "Torka aldrig tårar utan handskar" i täten på Boktoppen. "Dandy" är Guillous andra bok i projektet "Det stora århundradet", "Femtio nyanser av honom" är första boken i den erotiska triologin om Anastasia Steel och Christian Grey och "Torka aldrig tårar utan handskar" är del ett i Jonas Gardells svit om aidsepidemin på 1980-talet.
Vi har läst dem alla tre och recensenterna är inte helt överens. Har du läst böckerna på topplistan? Vad tycker du?
Läs mer ...
Bibliotek i Värmland utsågs till ”Årets bibliotek 2012” under Bokmässan i Göteborg.
Förutom bibliotek Värmland nominerades två andra bibliotek till utmärkelsen – Hallunda bibliotek och sjukhusbiblioteken i Sörmland.
Vinnaren av utmärkelsen får 20 000 kronor, ett konstverk och vandringsstatyetten "Den rostiga gubben" som är gjord av konstnären Nils Hebo.
Läs mer ...
Den 27-30 september hölls den årliga bokmässan Bok & bibliotek i Göteborg. Svenska Mässan fylldes ett myller av möten och kommers, allvar och underhållning. I varje hörn hölls seminarier, författaruppläsningar och signeringar. Samtidigt pågick den ständiga trängseln på mässgolvet. LitteraturMagazinet var förstås där och spanande in bokfesten och rapporterade kontinuerligt i livebloggen. Vi såg bland annat Johan Persson och Martin Schibbye under en manifestation för fängslade journalister, hörde Ingrid Betancourt berätta om fångenskapen i Colombias djungel och konstaterade att alla älskar Mark Levengood och Jonas Gardell.
Läs mer ...
Äldre artiklar
Anmäl textfel
Dölj Anmäl textfel
Aktuella recensioner
Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser
av Kritika Gupta
Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina
av Simon Shuster
Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022
av Wilhelm Agrell
Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak
av Margit Silberstein
Recension: Tors vrede
av Elvira Birgitta Holm
Recension: Maskiner som tänker
av Inga Strümke
Recension: Sniglar och snö
av Agneta Pleijel
Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek
av Lo Dagerman
Recension: Käraste vänner
av Katarina Widholm
Recension: Vi är inte här för att ha roligt
av Nina Lykke
|
|