Prick klockan 13 steg Peter Englund ut genom dörren i Börssalen och offentliggjorde vem som får årets Nobelpris i litteratur. Det blir den franske författaren Patrick Modiano.
Läs mer ...
Nu inleder LitteraturMagazinet serien "Veckans boktips" där författare och andra kända profiler tipsar om sina bästa läsupplevelser. Först ut är kriminalförfattaren Mons Kallentoft.
Läs mer ...
Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildar som bekant ny regering i Sverige. Regeringsförklaringen presenterades av tillträdande statsminister Stefan Löfven (S) på morgonen fredagen den 3 oktober 2014. Hans citat av poeten Karin Boye fick många att höja på ögonbrynen.
Läs mer ...
LitteraturMagazinets populära blogg "Arga bibliotekstanten" är nu akademiskt avhandlad. I en uppsats undersöker författaren hur bibliotekarier talar om besökarna – framför allt hur tonläget är i sociala medier.
Läs mer ...
På bokmässan samsas den breda populärkulturen med de mer djuplodande vetenskapliga sammanhangen. Strax efter ett seminarium med Johan Höglund från Linnéuniversitet som pratade om sin forskning kring skräck i litteraturen kunde man höra Sara Bergmark Elfgrens samtal med John Ajvide Lindqvist om skräck och hans roman ”Himmelstrand”.
Läs mer ...
De stora giganterna dominerar golvet på bokmässan, men det finns också många mindre montrar med författare som ger ut på eget förlag. Hur går det för alla dessa berättare som försöker få ut sina verk till massan av människor som passerar?
Läs mer ...
– Befruktningsögonblicket får inte ske före bröllopsmarschen!
Så sammanfattar författaren Anneli Jordahl upplägget till sin roman ”Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona”. Samma sak gäller Kristina Sandbergs ”Liv till varje pris”. Under bokmässan samtalade de två författarna med journalisten Yukiko Duke.
Läs mer ...
Arvid, 8 år, från Falkenberg tar en paus i mässhallen tillsammans med pappa Robert och lillasyster Astrid, 1 år.
– Vi väntar på att mamma, hon vill ju gå här jättemycket!
Läs mer ...
På bokmässan är det många författare och förlag som kämpar för att få ut sina nya böcker. Men även klassikerna har sin plats.
Läs mer ...
Staffan Vallqvist tipsar om "Submarino" av Jonas T Bengtsson och berättar om hur det känns att vara på bokmässan för elfte året i rad.
Läs mer ...
Annika från Stockholm är på bokmässan i Göteborg för andra året i rad.
– Det var så härligt och inspirerande förra året, därför är jag här igen. Men vet du var den här boken finns? frågar hon.
Läs mer ...
Vid signeringarna efter seminarierna eller i montrarna köar mängder av besökare för en kort stund med sin favoritförfattare. Finns det något svenskt ord för ”starstruck”?
Läs mer ...
På bokmässan presenteras aktuell litteratur och utgivning, men det är också ett tillfälle att försöka spana efter trender. Kungliga biblioteket arrangerade ett samtal om vad som kan bli den nya vågen med svensk litteratur som slår utomlands. Deckarboomen med Henning Mankell, Stieg Larsson, Camilla Läckberg med flera har hållit i sig under ganska lång tid. Men vad kommer sen?
Läs mer ...
Årets huvudtema för Bok- och biblioteksmässan i Göteborg är Brasilien. Det är ett land som exponeras mycket med tanke på stora arrangemang som fotbolls-VM tidigare i år och OS 2016. På mässan finns flera brasilianska författare som kanske inte är så kända för den stora läsarskaran. Det bjuds också på poesi, fotbollsprat, och nyutgiven dramatik inom ramarna för temat.
Läs mer ...
Erling Losenberg jobbar med att bevaka att in- och utpasseringen från Svenska mässan i Göteborg. Han vet var man ser flest kända författare under bokmässan. Det är vid entrén till och från hotell Gothia Towers.
– Förra året gjorde jag en kul grej och räknade. Det blev 200 stycken.
Läs mer ...
Äldre artiklar
Anmäl textfel
Dölj Anmäl textfel
Aktuella recensioner
Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser
av Kritika Gupta
Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina
av Simon Shuster
Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022
av Wilhelm Agrell
Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak
av Margit Silberstein
Recension: Tors vrede
av Elvira Birgitta Holm
Recension: Maskiner som tänker
av Inga Strümke
Recension: Sniglar och snö
av Agneta Pleijel
Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek
av Lo Dagerman
Recension: Käraste vänner
av Katarina Widholm
Recension: Vi är inte här för att ha roligt
av Nina Lykke
|
|