Alla vet vi att ångest är vår arvedel och att det är vackrast när det skymmer. Pär Lagerkvists vackra, rimmade dikter dyker upp i var och varannan dödsannons. Nu kommer alla hans tio diktsamlingar i en samlingsvolym.
Läs mer ...
Den colombianske författaren och nobelpristagaren Gabriel García Márquez har avlidit, 87 år gammal. Han har tidigare i veckan varit inlagd på sjukhus där han behandlats för sin lungsjukdom.
Läs mer ...
Tack vare att arbetarrörelsens dag i år ligger på en torsdag blir det långledigt för många av oss. Som gjort för läsning. Här kommer lite passande tips på litteratur med anknytning till arbetarrörelsen och arbetarrörelsens historia. Självklart funkar de oavsett vilken politisk färg man själv har!
Läs mer ...
Alla påskägg behöver inte innehålla sockerstinna praliner och karameller. Lägg lite läsgodis i ägget i stället! Vi frågade några av LitteraturMagazinets medarbetare vilka böcker de ger bort i påsk.
Läs mer ...
En del säger att det är kriminalhistorier á la norskt påskkrim som gäller. Men varför begränsa sig? Här berättar några av LitteraturMagazinets medarbetare vad de läser i påsk.
Läs mer ...
Födelsdagskalasen står som spön i backen i barnboksvärlden. För förlagen är det ett sätt att visa nya generationer välkända karaktärer. Förra året fyllde Emil i Lönneberga 50 år och i år vankas kalas för bland annat Pettson och Findus. "Det är lätt att tro att de här välkända och älskade karaktärerna kommer att vara aktuella jämt men det kommer hela tiden nya barn," säger Hanna Nielsén på Rabén & Sjögren.
Läs mer ...
Eva Lindström och Sofia Nordin är nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2014. Det stod klart när rådets bedömningskommitté presenterade de 13 kandidaterna. Eva Lindström är nominerad för bilderboken "Olli och Mo" utgiven 2012 medan Sofia Nordin kan få priset för den dystopiska ungdomsboken "En sekund i taget" utgiven 2013.
Läs mer ...
"Barbro Lindgren är en litterär nydanare som har förnyat bilderboken för de yngsta," sa ALMA-prisjuryns ordförande Larry Lempert när han avslöjade vem som tilldelas priset till Astrid Lindgrens minne 2014.
Läs mer ...
Den översatta litteraturen minskar, så även inom barnboksvärlden. I år är andelen barnböcker som översatts till svenska från andra språk mindre än på 50 år. Det visar färsk statistik från Svenska barnboksinstitutet.
Läs mer ...
År 2012 hade bibliotek runt om i landet sju miljoner färre besök än för tio år sedan. Kulturdepartamentet menar att det här är en allvarlig demokratifråga.
– Varför går inte fler till biblioteken? undrar den unga aspirerande bibliotekarien Hanna Kronblad.
Läs mer ...
I mitten av februari meddelade förlaget Norstedts att den kritiserade boken om Jan Guillou, "Höjd över varje misstanke", inte skulle ges ut. Men nu visar ett annat förlag intresse för att ge ut boken. Det bekräftar författaren bakom boken, Paul Frigyes, i tidningen Expressen.
Läs mer ...
Parallellt med utgivningar av storsäljare som “Femtio nyanser” och Viveca Stens senaste deckare satsar de stora förlagen även på kostsamma prestigeprojekt som mer syftar till att upprätthålla deras kulturella anseende mer än att ge klirr i kassan. Ett sådant projekt är Bonniers utgivning av Hjalmar Bergmans brev som nu slutförs genom den fjärde och sista volymen.
Läs mer ...
När årets bokrea drar igång är upplägget ungefär detsamma som förra året.
– Det är ett jättebra tillfälle för förlagen att sälja lite mer och samtidigt slå ett slag för boken och läsandet, säger Fredrik Axegård, ansvarig för bokrean hos Akademibokhandeln.
Läs mer ...
Tove Jansson föddes den 9 augusti 2014 och skulle alltså fyllt 100 år i år. Det uppmärksammas över hela världen med utställningar, seminarier och olika arrangemang. Allra mest firas hon förstås i Finland där hon till och med hamnar på frimärken. I dagarna kommer en nyskriven och nu översatt biografi, "Arbeta och älska", av finska konsthistorikern Tuula Karjalainen.
Läs mer ...
Den 14 februari firar ungefär hälften av alla svenskar Alla hjärtans dag enligt en undersökning gjord av Svensk handel år 2011. Vanligast är att ge bort blommor, godis eller att bjuda på middag. Men en procent av alla som firar Alla hjärtans dag ger bort en bok – och fyra procent vill gärna få en bok.
Läs mer ...
Äldre artiklar
Anmäl textfel
Dölj Anmäl textfel
Aktuella recensioner
Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser
av Kritika Gupta
Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina
av Simon Shuster
Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022
av Wilhelm Agrell
Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak
av Margit Silberstein
Recension: Tors vrede
av Elvira Birgitta Holm
Recension: Maskiner som tänker
av Inga Strümke
Recension: Sniglar och snö
av Agneta Pleijel
Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek
av Lo Dagerman
Recension: Käraste vänner
av Katarina Widholm
Recension: Vi är inte här för att ha roligt
av Nina Lykke
|
|