Nu drar årets bokmässa i Göteborg igång. Mässans general, Maria Källsson, tycker att det känns som julafton.
– Det är samma känsla av att vara oerhört förväntansfull. Det är mer än ett års hårda arbete som skall ge resultat på fyra dagar, det ska bli oerhört spännande!
Läs mer ...
Det började lite som en skakning över på den nordamerikanska kontinenten och de brittiska öarna i våras och nu har den även drabbat Sverige, den så kallade "Fifty Shades of Grey"-febern.
Böckerna om den oskuldsfulla litteraturstudenten Anastasia Steele och den några år äldre multimiljonären Christian Grey har snabbt översatts till svenska och finns från och med denna vecka ute i handeln. Författaren har själv sagt att hon är "helt chockad" över hur populära hennes böcker har blivit.
Läs mer ...
Den 27 september släpps JK Rowlings första vuxenroman på originalspråket engelska. Men redan den 22 november släpps den svenska översättningen. Titeln blir ”Den tomma stolen”.
Det är Rowlings första bok efter de sju böckerna om Harry Potter.
I Sverige är det Bonnierägda förlaget Wahlström & Widstrand som har köpt de rättigheterna till Rowlings första vuxenroman.
Läs mer ...
I år är det 20 år sedan Ulf Starks klassiker "Kan du vissla Johanna" gavs ut första gången. Året var 1992 och boken både filmades och nominerades till Augustpriset. Lilla Piratförlaget ger i dagarna ut boken i nyutgåva. LitteraturMagazinets profil Sonja Abrahamnsson har snyftat sig igenom boken. "Jag fick kämpa för att hålla tillbaka tårarna och jobba dubbla skift med sväljningar och blinka intensivt med mina ögonlock. Och det gick. Jag lyckades – läsupplevelsen behövde inte sänkas för ungarna på grund av att deras mamma behövde fulgrina." Samma sak har hänt med bland annat "Bröderna Lejonhjärta". Sonja Abrahamsson undrar nu: "Vilka är de sorgligaste barnböcker ni har varit med om?"
Läs mer ...
Kajsa Anka och Mimmi Pigg som trådsmala supermodeller? Nu har amerikanska varuhuset Barneys släppt bilder från sin reklamkampaj "Electric Holiday” som är ett samarbete med Walt Disney. I annonserna får vi se de klassiska disneyfiguererna i en helt ny skepnad – nedbantade och stylade till tänderna. Bilderna på Mimmi och Kajsa har upprört många runt om i världen.
"Jag blir både förbannad, ledsen och äcklad", skriver LitteraturMagazinets profil Nina Ruthström i ett blogginlägg.
Läs mer ...
Produktionsbolaget Migma Film har köpt rättigheterna till att göra film av boken ”Grand final i skojarbranschen”.
– Filmen kan i bästa fall börja spelas in under 2014, säger producenten Anita Oxburgh till LitteraturMagazinet.
Kerstin Ekman ska själv vara med att skriva manuset tillsammans med författaren Annika Thor.
– Jag hoppas att manuset ska kunna skrivas och finansieras under 2013. Vi har stora förhoppningar på den här fantastiska texten, säger Anita Oxburgh.
Läs mer ...
Efter kritiken mot de könstereotypa pysselböckerna – som startades av Henrik Elstad i LitteraturMagazinet den 6 augusti – drar Tukan förlag tillbaka böckerna.
På sin Facebooksida skriver förlaget i en postning daterad den 28 augusti 2012 att "beslutet att trycka dem var felaktigt".
Men förlagets blå respektive rosa pysselväskor finns fortfarande kvar i sortimentet.
Läs mer ...
Stockholm kan få ett internationellt litteraturhus i klass med det som finns i Olso. Det skriver tidningen Dagens Nyheter.
Det är Författtarförbundet och Svenska förläggarföreningen som har gått samman och startat stiftelsen Stockholms internationella litteraturhus som nu jobbar för att skapa en samlingspunkt i huvudstaden för litteraturälskare, bokhandlare, författare och debattörer.
Förlagan till litteraturhuset i Stockholm kommer, enligt DN, från Tyskland där Europas första internationella litteraturhus startades i Berlin på 1980-talet. Man sneglar också på litteraturhusen som startat i Köpenhamn (2005) och Olso (2007).
Läs mer ...
I slutet av augusti landade den nya boken om Pettson och Findus i bokdiskarna – tio år efter att författaren och illustratören Sven Nordqvist sa att han skrivit sin sista bok om den kluriga gubben och den busiga katten.
Rykande färska ”Findus flyttar ut” handlar om en katt som vill hoppa i sängen klockan fyra på morgonen och en trött gubbe som får nog och ber honom att sluta – eller flytta ut.
Sagan var från början ett manus till en teaterpjäs som Sven Nordqvist skrev 1990. Den har nu fått nytt liv och helt nygjorda illustrationer.
Läs mer ...
Författaren Gitta Sereny avled den 14 juni 2012. Hon blev 91 år gammal.
"Hon var en oerhört engagerad person, utomordentligt modig och mycket, mycket bestämd" säger henners förläggare Stuart Proffitt på Penguin Press till The Guardian.
Gitta Sereny är känd för sina djupintervjuer med bland annat nazistledarna Albert Speer och Franz Stangl, intervjuer som resulterade i uppmärksammade böcker om ondska.
"Hon kunde gå längre än nästan alla andra i sin psykologiska penetration ", fortsätter Stuart Proffitt i The Guardians intervju.
Läs mer ...
E-böckerna är på frammatch runt om i världen. I USA omsätter e-boken numera mer än den inbundna varianten av samma bok. Även i Indien, Australien och Storbritannien ökar konsumtionen av e-böcker radikalt enligt uppgifter i nyhetsbrevet Monday Note.
Men i Sverige ligger e-boken fortfarande i lä jämfört med inbundna böcker och pocketutgåvor – även om försäljningen har en stark uppgång.
Läs mer ...
Åtta författare finns bland årets sommarvärdar i P1 – bland annat Sara Bergmark Elfgren som tillsammans med Mats Strandberg skrivt "Cirkeln" och "Eld". Men flera andra stora namn finns bland de författare som utsetts till sommarvärdar i "Sommar", bland annat Märta Tikkanen, norska deckarförfattaren Jo Nesbø och barnboksförfattaren Jan Lööf.
Läs hela listan med de författare som sommarpratar.
Läs mer ...
Arto Paasilinna har hämtat sig från den allvarliga hjärnblödningen han fick hösten 2009. Men han kommer antagligen inte att kunna skriva fler böcker.
– Han tillstånd är mycket bättre nu men han måste bo på ett vårdhem, berättar Marja Tuloisela-Kunnas, Arto Paasilinnas finska agent.
Däremot kommer fler av hans böcker på finska att översättas till svenska, bland annat "Hett blod" som komer ut hösten 2012.
– Om vi har tur hittar vi fler titlar i hans rika produktion som vi kan översätta och ge ut framöver, säger Janina Rak, informationsansvarig på Brobergs förlag som ger ut Paasilinnas böcker i Sverige.
Läs mer ...
På måndagskvällen den 28 maj 2012 tog den nederländska barnboksförfattaren Guus Kuijer officiellt emot Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) under en högtidlig ceremoni i Konserthuset i Stockholm.
Den holländska och flerfaldigt prisbelönade författaren har skrivit ett 30-tal barn- och ungdomsböcker bland andra "För alltid vi två – så det så" och "Repor i en bordskiva".
När han mottagit prisdiplomet ur kronprinsessan Victorias hand passade han på att tacka sin förläggare hemma i Nederländerna – och alla förläggare utomlands som vågat satsa på att ge ut hans böcker "trots att ingen kan uttala namnet på författaren".
Läs mer ...
Augustnominerade Sara Stridsberg ger ut sin första barnbok, "Mamma och havet". Boken utkommer i september 2012 och riktar sig till barn i förskoleåldern.
Sara Stridsberg säger själv att boken handlar om "en längtan att ge sig av och rädslan för att skiljas åt".
"Mamman och havet" kommer ut i september och har illustrerats av Anna-Clara Tidholm.
Läs mer ...
Äldre artiklar
Anmäl textfel
Dölj Anmäl textfel
Aktuella recensioner
Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser
av Kritika Gupta
Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina
av Simon Shuster
Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022
av Wilhelm Agrell
Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak
av Margit Silberstein
Recension: Tors vrede
av Elvira Birgitta Holm
Recension: Maskiner som tänker
av Inga Strümke
Recension: Sniglar och snö
av Agneta Pleijel
Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek
av Lo Dagerman
Recension: Käraste vänner
av Katarina Widholm
Recension: Vi är inte här för att ha roligt
av Nina Lykke
|
|