I dagarna kommer Cecilia Gyllenhammars fristående uppföljare till den uppmärksammade och även filmatiserade romanen "En spricka i kristallen" som kom 2004. Boken blev mycket omskriven eftersom den avslöjar en hel del mindre smickrande deltaljer från Cecilias uppväxt som dotter till PG Gyllenhammar.
I "Stäpplöperskan" får vi följa en vuxen Suss som kämpar för att leva ett eget liv, långt från familjen som hon i stort sett brutit med.
Läs mer ...
När "Sagan om ringen"-filmerna kom i början av 2000-talet drog en fantasyvåg över världen som bidrog till att göra fantasy som genre mer mainstream. Sedan har det bara fortsatt med Harry Potter, "Twilight", "True blood" och vampyrer. Fantasyn har blivit rumsren och accepterad. Den senaste trenden är att den sagobetonade fantasyn återigen är het tack vare ”Game of Thrones” som som visades i SVT under våren.
– Jag tror att folk vill fly verkligheten och drömma sig bort från den grå vardagen, säger Linda Borgström på Science Fiction Bokhandeln i Stockholm.
Läs mer ...
Temat för årets bokmässa i Göteborg är Norden och årets seminarier handlar mycket om vad som kännetecknar Norden.
"Tajmingen är strålande eftersom Norden, och inte minst den nordiska litteraturen, är het i världen just nu", säger bokmässans programchef Gunilla Sandin i ett pressmeddelande.
Bland de medverkande författarna finns förstås några av Nordens mest lästa och älskade författare – bland andra Suzanne Brøgger, Hanne-Vibeke Holst och Jesper Juul från Danmark, Linda Bondestam och Monika Fagerholm från Finland och Erlend Loe och Anne B. Ragde från Norge.
Läs mer ...
"Bröderna Lejonhjärta" ska återigen filmatiseras, enligt uppgifter i Dagens Nyheter. Enligt tidningen är det regissören Tomas Alfredson som ska ta sig an uppgiften att göra en nyinspelning av den klassiska och älskade barnboken av Astrid Lindgren.
Den tidigare filmen från 1977 är delvis inspelad i studiomiljö. Med modern teknik finns naturligtvis möjligheter att ta ut svängarna på ett helt annat sätt när till exempel Katla ska skildras.
Läs mer ...
I mitten av maj 2012 släpptes nationalskaldens dagboksanteckningar första gången i sin helhet. ”Ockulta dagboken” är en specialutgåva i tre band som har tryckts i 999 exemplar och kostar en dryg tusenlapp.
Kanske inget att slöläsa i hängmattan på semestern. Men för Strindbergsentusiasten är det förstås något alldeles speciellt.
Läs mer ...
Under påsken åker norrmännen till sin hytte i fjällen för att åka skidor – och läsa deckare. Begreppet "påskkrim" hörs nu allt oftare även i Sverige och deckarna flyttas allt längre fram i bokhandlarnas skyltfönster för varje år. Lanseringen av konceptet har pågått länge – men svenskarna har inte riktigt blivit övertygade.
– Men loppet är inte kört än. Ibland ta några år inpränta en tradition, säger Mattias Boström på Piratförlaget.
Läs mer ...
Varken Katarina Frostenson eller Eva-Marie Liffner fick Nordiska rådets litteraturpris 2012. I stället var det norska författaren Merethe Lindstrøm som knep priset för sin bok ''Dager i stillhetens historie", en historia om ett äkta par på ålderdomens höst. Motiveringen lyder: "Med en stillfärdig, precis och eftertänksam prosa berättar Lindstrøm om hur ett dramatiskt förflutet långsamt bryter in i en äldre kvinnas liv och medvetande."
Läs mer ...
Det är lättare att lära sig läsa när man förstår vad läsningen ska användas till.
Den slutsatsen drar forskare som gjort ett experiment med apor kring mekanismerna kring inlärning. Aporna lärde sig förstå mänskligt tal på en 2,5-årings nivå efter att forskarna levt med dem i deras invanda miljö.
Läs mer ...
Leif GW Perssons tvekade länge inför att skriva boken om sin uppväxt och sin klassresa.
– Han vet ju att han är en storsäljande författare men jag har aldrig sett honom så osäker inför en utgivning som inför den här, säger Jonas Axelsson, Leif GW Perssons förläggare.
Nu har romanen blivit en stor succé – och i årets bokrea låg den som orubbad etta bland de reatitlar som förhandsbokades mest i webbhandeln.
Läs mer ...
Förhandsbokningen av reaböcker i nätbutikerna startade redan flera veckor innan reastarten den 22 februari. Både Bokus och Adlibris rapporterar en tioprocentig ökning vad gäller förhandsbokningen av reaböcker jämfört med förra årets bokrea.
– Folk handlar mer på nätet för det är bekvämt att slippa köa vid midnatt utanför en fysisk bokhandel, säger Erik Hallmén, marknadschef på Bokus.
Läs mer ...
Natten till den 22 februari startade bokrean 2012. För de flesta bokälskare är det svårt att låta bli att titta – fast man kanske redan har bokhyllorna fulla av olästa böcker.
– Jag hade bestämt att jag inte skulle köpa en enda bok på årets bokrea, säger bokbloggaren Linda Odén.
Andra vill köpa allt – till exempel författaren Johan Unenge, som älskar att strosa runt bland extrapriserna i en bokhandel.
– Bokrean är ju en chans att komma ikapp, åtminstone i teorin, säger han.
Oavsett vad man tycker om bokrean är den en anrik tradition. De första utförsäljningarna av böcker på vårvintern startade redan på 1920-talet.
Läs mer ...
Hanne-Vibeke Holst senaste roman kommer på svenska i början av juni. Den svenska titeln blir "Förlåtelsen".
– Översättningen är klar och boken ska lanseras nu, säger Anna Tillgren pr- och informationsansvarig på Albert Bonniers förlag.
Enligt henne är planerat utgivningsdatum är den 6 juni.
Läs mer ...
Män läser allt mindre. Minst läser pojkar och unga män i ålder 16-24 år. Bara 12,7 procent i den åldergruppen ägnar sig åt bokläsning varje vecka.
Läs mer ...
Eija Hetekivi Olsson är en av de mest uppmärksammade debutanterna just nu. Hennes bok "Ingenbarnsland" är bland annat veckans mest recenserade bok – både på bloggar och i gammalmedia.
Boken tar upp frågor om orättvisor utifrån klass och social bakgrundI.
I en intervju i Sveriges Radio säger Eija Hetekivi Olsson att hon ”blir galen av ilska” och ”snart detonerar” när hon tänker på hur barn som är födda i Sverige behandlas sämre bara för att deras föräldrar är födda i ett annat land.
Läs mer ...
Olof Lagercratz "Vid sidan av" var recensenternas favorit 2011. Den kände kulturpersonlighetens dagboksanteckningar recenserades flest gånger av alla titlar som kom ut under 2011, enligt Svensk bokhandel. På god andraplats ligger Kerstin Ekmans "Grand Final i skojarbranschen" och på tredje plats Marie Hermanssons "Himmelsdalen".
Svensk Bokhandel har koll på de flesta bokrecensionerna som görs i Sverige eftersom man varje dag går igenom ett 40-tal tidningar, nättidningar och bloggar.
Läs mer ...
Äldre artiklar
Anmäl textfel
Dölj Anmäl textfel
Aktuella recensioner
Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser
av Kritika Gupta
Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina
av Simon Shuster
Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022
av Wilhelm Agrell
Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak
av Margit Silberstein
Recension: Tors vrede
av Elvira Birgitta Holm
Recension: Maskiner som tänker
av Inga Strümke
Recension: Sniglar och snö
av Agneta Pleijel
Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek
av Lo Dagerman
Recension: Käraste vänner
av Katarina Widholm
Recension: Vi är inte här för att ha roligt
av Nina Lykke
|
|