Under de 438 dagar som Martin Schibbye och Johan Persson satt fängslade i Etiopien började de samla anteckningar. Nu har deras upplevelser blivit en bok. Att skriva har varit ett sätt att bearbeta den hemska tiden. Men även om de själva nu är i säkerhet finns Kality-fängelset kvar och att många av deras medfångar är fortfarande fängslade.
Läs mer ...
Författaren Johanna Lindbäck, känd från bland annat bloggen Bokhora, utsågs till ny läsambassadör under bokmässan 2013. Hon tar över stafettpinnen efter Johan Unenge som utsågs till Sveriges första läsambassadör under bokmässan 2011. Uppdraget är på halvtid och är en av Kulturrådets satsningar på läsfrämjande. Johanna Lindbäck berättade omedelbart att hon bland annat vill satsa hårdare på skolan, framför allt på lärarnas roll.
– Jag tackade ja för att det är intressant och viktigt.
Läs mer ...
Hösten 2013 släpper Ulf Stark sin nya bilderbok "Ett syskon från yttre rymden", illustrerad av Sara Gimbergsson. Återigen skriver han om storasystern som dog vid födseln.
– Hon fanns i sin frånvaro genom mina föräldrar, säger han när LitteraturMagazinet träffar honom under bokmässan i Göteborg.
Trots ett 60-tal böcker fortsätter idéerna att flöda.
– Jag blir djärvare och mer kompetent med åren.
Läs mer ...
Bloggaren, författaren och musikern Kristian Gidlund är död. I det sista inlägget på den populära bloggen "I kroppen min" skriver hans familj att de nu vill sörja i stillhet. Där finns också några ord av Kristian Gidlund själv: "Så föll ett långsamt regn genom trädgården. Och jag gick ut för att stilla en oövervinnerlig törst." Bokförlaget Forum, som gav ut boken "I kroppen min" i maj 2013 berättar nu att de arbetar med en ny bok med Kristians texter. ”Det är helt och hållet Kristians vilja”, säger förläggaren Anders Sjöqvist till TT.
Läs mer ...
För den som vill fördjupa sina kunskaper om Sveriges mäktigaste mediesläkt utkommer det i dagarna två böcker om familjen Bonnier. "Firman" av ekonomijournalisten Bernt Hermele tar ett helhetsgrepp på Bonniers imperium där 175 olika varumärken ingår. "Lucke & Lull" av Björn af Kleen, handlar mer om familjekulturen – hur efterträdare på viktiga poster koras, om vilka som ärver och vilka som inte ärver.
Läs mer ...
Enligt vadslagningsfirman Ladbroks är vinnaren given. Det blir Haruki Murakami som får Nobelpriset i litteratur i år. Han leder vadslagningen före Joyce Carol Oates. På tredje plats kommer den ungerske författaren Peter Nadas. Vem håller du på?
Läs mer ...
Den irländska poeten Seamus Heaney, som fick Nobelpriset i litteratur 1995, är död. Han dog på ett sjukhus i Dublin fredagen den 30 augusti efter en kortare tids sjukdom. Han blev 74 år. Det rapporterade nyhetsmedier över hela världen efter att familjen gått ut med den sorgliga nyheten.
Läs mer ...
Bokmässan i Göteborg i slutet av september närmar sig och ingen ny bok... "Det har gått upp för mig med full kraft hur utsatt och ensam man är i den här världen. Hur oändligt lite man betyder när man inte har en färsk bok att lansera. Det är när jag tänker på utsattheten, osäkerheten, ensamheten, konkurrensen, fattigdomen, avundsjukan … Det är då jag måste påminna mig själv om varför jag gör det här."
Läs mer ...
Johan Egerkrans har samlat ihop de flesta av alla de småknytt, odjur och övernaturliga väsen han kunnat hitta i den nordiska traditionen och samlat dem i en vacker och påkostad utgåva, fylld med berättelser och helt fantastiska illustrationer. "Problemet är väl bara att detta är ungefär så långt ifrån barnanpassad läsning man kan komma" skriver Elinn Lucassi som först försökte läsa boken högt för sina barn. Nu står boken högt upp i bokhyllan.
Läs mer ...
I senaste numret av serietidingen Bamse finns en serie som tar upp frågan hur mycket tid det är rimligt att barn ska ägna åt olika spel på datorer och telefoner. “Vi tror att detta är en angelägen fråga för våra läsare och deras föräldrar”, säger Charlotta Borelius, chefredaktör för Bamse, i ett pressmeddelande.
Läs mer ...
Att baka glutenfritt kan vara knepigt. Nu kommer en ny bakbok som bara handlar om glutenfritt bröd. Med hjälp av bland annat bovete, majsmjöl och nyponskalsmjöl blir de glutenfria bröden godare. Författarna använder också kall degvätska, små mängder jäst och långa viltider för att ge mer smak åt sina bröd.
Läs mer ...
Martin Kellerman har tecknat "Rocky" sedan våren 1998. Figuren har blivit något av en institution och ett slags alias för honom själv. Nu ger han för första gången ut ett seriealbum med sina egna tankar, "Kellermannen hälsar på". Boken består av korta utsagor (twitterlånga, ni vet) tillsammans med en illustration. "Fräckt ibland, meningslöst ibland, men alltid nytt, fräscht och på hugget" tycker LitteraturMagazinets serieredaktör Sebastian Lönnlöv som har läst albumet.
Läs mer ...
Sofia Hallberg kom nyligen hem från Cypern, den vackra ön där kärlekgudinnan Afrodite föddes. Platsen som badar i solsken, klappad av skummande turkosblått hav. "Ända sedan jag som tonåring läste "En hon-djävuls liv och lustar" av Fay Weldon har jag drömt om att ha ett hus på en klippa vid havet att sitta och skriva romaner i. Varje gång jag reser är jag därför på drömjakt. Jag vill ha ett ställe att fantisera om. Ett önskeboende som jag skulle köpa om jag blir rik en dag" skriver hon i bloggen.
Läs mer ...
Lagom till Stockholm Pride – som pågår mellan 30 juli och 3 augusti 2013 – släpps återigen "Männen med rosa triangel", en av få vittnesskildringar av nazisternas behandling av homosexuella i koncentrationslägren. Boken kom ut första gången 1972. Erika Wallman har läst en skakande skildring – extra obehaglig för att den är så saklig. "Det råder nästan total avsaknad av utsvävningar för att levandegöra karaktärer, skapa stämning eller göra obehagliga scener mer kännbara." Jonas Gardells nyskrivna förord ger boken en extra dimension.
Läs mer ...
"Stål" av Silvia Avallone är bästa lästipset just nu, enligt Sebastian Lönnlöv. Boken kom på svenska i april 2012 och finns nu i pocket. "Det finns böcker man läser, böcker man glömmer – och böcker man aldrig kan sluta tipsa om. "Stål" tillhör den senare kategorin" skriver han om romanen som är "en tung men kärleksfylld berättelse om att försöka leva sitt liv i ett samhälle där du ständigt bedöms utifrån både klass och kön. Det är en skildring som sätter sig – som inte går att skaka av sig."
Läs mer ...
Äldre artiklar
Anmäl textfel
Dölj Anmäl textfel
Aktuella recensioner
Recension: Fakta om hästar och ponnyer : Lär dig allt om världens hästraser
av Kritika Gupta
Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina
av Simon Shuster
Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022
av Wilhelm Agrell
Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak
av Margit Silberstein
Recension: Tors vrede
av Elvira Birgitta Holm
Recension: Maskiner som tänker
av Inga Strümke
Recension: Sniglar och snö
av Agneta Pleijel
Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek
av Lo Dagerman
Recension: Käraste vänner
av Katarina Widholm
Recension: Vi är inte här för att ha roligt
av Nina Lykke
|
|